Tehtaanmäen koululla suuri luokkakokous

Aalto Inkeroinen ry järjestää syyskuun lopussa suuren luokkakokouksen ja kutsuu entisiä ja nykyisiä oppilaita ja opettajia Alvar Aallon suunnittelemalle Tehtaanmäen koululle Kouvolan Inkeroisiin. Yli 80 vuotta toiminut koulu on rakkaiden muistojen paikka tuhansille ihmisille. Rakennukselle etsitään uutta käyttötarkoitusta, sillä koulukäyttö on päättymässä 2025. Nyt on syytä järjestää suuri yhteinen entisten ja nykyisten oppilaiden juhla!

“Luokkakokous juhlistaa Tehtaanmäen koulun historiaa, arkkitehtuuria sekä hetkeä Aallon viimeisenä, yhä alkuperäisessä käytössään olevana peruskouluna”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Laura Lehtinen. “Tehtaanmäen koulun kulttuuriperintö ja tulevaisuus halutaan nostaa keskusteluun, koska rakennuksen käyttötarkoitus on lähiaikoina muuttumassa”, jatkaa Aalto Inkeroinen ry:n sihteeri Anu Vainio.

Kouvolan kaupunki ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu etsivät kaupungin omistamalle rakennukselle uutta käyttötarkoitusta. Tulevaisuuden mahdollisina toimintoina ovat nousseet esiin esimerkiksi luovat oppisisällöt ja työpajatoiminta eri ikäisille. Aalto Inkeroinen tukee pyrkimyksiä löytää rakennukselle sen henkeen sopiva ja kulttuuriperintöarvoja kunnioittava käyttötarkoitus. “Luokkakokouksen toivotaan houkuttelevan uuskäytön edistämisestä kiinnostuneita mukaan kehittämistyöhön ja laajentavan verkostoja”, toteaa Vainio. Luokkakokouksessa osallistujilla on mahdollisuus jättää ideansa uuskäytölle ja verkostoitua muiden asian edistämisestä kiinnostuneiden kanssa.

”Haluamme tarjota mahdollisuuden vierailla entisessä opinahjossa ja herätellä muistoja yhdessä muiden kanssa”, kertoo Lehtinen. Paikalla on Kymenlaakson museon edustajia taltioimassa halukkaiden jakamia muistoja. Myös Kouvolan kaupunki ja Alvar Aalto -säätiö ovat tapahtuman yhteistyökumppaneina.

Alvar Aalto suunnitteli Tehtaanmäen koulun vuosina 1938–39. Se oli aikanaan poikkeuksellisen moderni maaseudun teollisuuskylän kouluksi. Tehtaanmäen koulu on osa Aallon 1930-luvulla Tampellalle (nykyisin Stora Enso) suunnittelemaa Tehtaanmäen asuinaluetta, joka kuuluu Ankkapurhan kulttuuripuistoon.

Tärkeä sidosryhmä koulun uuskäytön kehittämisessä on kulttuuripuistossa toimiva Nuorisokeskus Anjala, joka tarjoaa leirejä sadoille lapsille ja nuorille vuosittain. Nuorisokeskuksen taustataho Ankkapurhan kulttuurisäätiö kehittää alueen kulttuuriperintöä ja -matkailua. Kansainvälinen kiinnostus ja kulttuurimatkailu luovat monia mahdollisuuksia Ankkapurhalle.

Luokkakokous järjestetään lauantaina 30.9. klo 12–14.30 koulunkäyntinsä vuosikymmeninä 1940-1970 aloittaneille ja klo 15.30-18.00 vuosikymmeninä 1980-2020 aloittaneille. Tapahtuman lipunmyynti osoitteessa Tehtaanmäen koulun suuri luokkakokous – Aalto Inkeroinen ry.

Lisätiedot:

Laura Lehtinen, puheenjohtaja, aaltoinkeroinen@gmail.com

Anu Vainio, sihteeri, aaltoinkeroinen@gmail.com, 0451668096

Sivun alkuun