Talousarvio 2023 ─ Uutta kohti haasteiden keskellä

Talousarvioesitys ensi vuodelle on ylijäämäinen poikkeuksellisesti saatavien verotilityksien vuoksi. Talouden haasteet jatkuvat siirryttäessä hyvinvointialueiden jälkeiseen aikaan. Kaupunginhallitus käy läpi talousarviota 2023 ja taloussuunnitelmaa 2023─2026 kaksipäiväisessä talousarviokäsittelyssä 31.10.─1.11.2022.

Kouvolan kaupunki siirtyy yhdessä koko kuntakentän kanssa vuoden 2023 alusta uuteen aikaan, kun vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä ja kustannuksista siirtyy uusille hyvinvointialueille. Muutosta helpottaa kuitenkin osaltaan se, että kaupungin organisaatio on jo aiemmin muutettu vastaamaan sote-uudistuksen jälkeistä aikaa kuntayhtymä Kymsoteen liittymisen myötä.

− Oman toimintamme menojen ennustettavuus tulee olemaan hallitumpaa sote-palveluiden rahoittamisvastuun siirtymisen jälkeen ja voimme keskittyä paremmin uuden roolin mukaisiin ydintehtäviin: elinvoiman ja sivistyksen luomiseen, toteaa kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Vuoden 2021 tilinpäätöksen jälkeen Kouvolan kaupungilla on taseessa kertynyttä ylijäämää noin 20 miljoonaa euroa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi syyskuussa merkittävän kiinteistökaupan, joka parantaisi kaupungin tulosta yhteensä noin 47 miljoonalla eurolla. Päätöksestä on valitettu, joten se ei ole lainvoimainen eikä vaikutuksia huomioida vuoden 2023 talousarviossa. Ilman kiinteistökauppaa Kouvolan kaupungin vuoden 2022 alijäämäksi arvioidaan tällä hetkellä muodostuvan -6,3 miljoonaa euroa. Arvio kertyneestä ylijäämästä vuoden 2022 lopussa tämä huomioiden on noin 13,6 miljoonaa euroa.

2023 vuoden jälkeen talouden haasteet kasvavat

Kuntien kunnallisveron tuottoa leikataan vuoden 2023 alusta kaikilta kunnilta 12,64 prosenttiyksikköä. Tämän leikkauksen jälkeen Kouvolan kunnallisveroprosentti on 8,61, kun se vuonna 2022 on ollut 21,25 %. Kiinteistöverotus säilyy ennallaan ja sitä on mahdollista muuttaa, mutta Kouvola ei suunnittele muutoksia vuodelle 2023. Kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta pienennetään yhdellä kolmasosalla ja valtion osuutta kasvatetaan vastaavasti. Uudistus vaikuttaa merkittävästi myös peruspalvelujen valtionosuuksiin, Kouvolan osalta valtionosuudet vähenevät noin 90 %.

Kaupungin talousarvioesitys vuodelle 2023 on 11,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuosi 2023 muodostuu positiiviseksi ainoastaan vuodelta 2022 kertaluonteisesti saatavien verotilitysten ansiosta. Tulorahoituksen osalta tuleviin vuosiin uudessa roolissa liittyy vielä paljon epävarmuutta. Valtionosuuksien tuleva taso selviää lopullisesti vuoden 2023 aikana. Tuleviin vuosiin vaikuttaa myös TE-palveluiden siirto kunnille vuonna 2025, joten merkittäviä muutoksia on edelleen odotettavissa. Taloussuunnitelmavuodet vuodesta 2024 lähtien ovat alijäämäisiä, vaikka niihin on otettu mukaan 0,25 prosenttiyksikön kunnallisveron korotus. Tavoitteena on ensisijaisesti tehdä tarvittavat talouden sopeuttamistoimenpiteet ilman veronkorotusta.

Talouskehitykseen ja -näkymiin vaikuttavat moninaiset haasteet kuten maailmanpoliittisen tilanteen vaikutus, inflaation ja korkojen nousu, energian saatavuus ja hinnan nousu, yleiset hintojen nousut, investointitarpeet ja kunta-alan palkkaratkaisun vaikutukset. Vuoden 2023 talousarvion valmistelun yhteydessä ei ole asetettu uusia talouden tasapainottamistoimenpiteitä. Tulevaisuuden näkymät huomioiden talouden tasapainottamistyötä on kuitenkin jatkettava.

− Kouvolassa on tehty jo paljon toimenpiteitä, joilla on vaikutettu talouden suuntaan. Haastavassa ja epävarmassa taloustilanteessa nämä aiemmat päätökset eivät kuitenkaan vielä yksin riitä. Tarvitaan konkreettisia toimia talouden parantamiseksi, jotta pystymme toteuttamaan päätetyt investoinnit, sanoo talousjohtaja Hellevi Kunnas.

Panostuksia lapsiin, nuoriin ja yrityksiin

Kaupunki investoi merkittävästi palveluverkkoon perusopetuksen, varhaiskasvatuksen, liikunnan ja kulttuurin osalta. Kaupungilla on merkittävä korjausvelka sekä rakennuksissa että yhdyskuntatekniikan infrassa. Myös korjausvelkaa pyritään pienentämään. Investointien avulla pyritään saavuttamaan pysyviä käyttötalouden säästöjä, jotka eivät nykyisellä palveluverkolla ole mahdollisia. Nettoinvestoinnit vuonna 2023 ovat yhteensä 44,9 miljoonaa euroa. Muilla rahoitusmalleilla toteutetaan investointeja tämän lisäksi yhteensä 24,3 miljoonalla eurolla.

Kaupunki panostaa myös kärkihankkeisiin sekä yhdyskuntatekniikkaan. Investoinneista kärkihankkeita ovat Käyrälammen kehittäminen sekä Yritystonttituotanto. Käyrälammen aluetta vahvistetaan kaupungin matkailupalveluiden keskuksena. Käyrälammen asemakaavan muutostyö on valmis ja uusi kaava sai lainvoiman kesällä 2022. Kaava mahdollistaa aiempaa laajemmat matkailun investoinnit, jotka toteutuessaan lisäävät alueen palveluita niin kaupunkilaisten kuin matkailijoiden käyttöön. Seuraaville vuosille varataan määrärahoja infran parantamiseen, joilla mahdollistetaan yksityisten investointien toteuttamista alueelle. Kouvolan yritystonttituotanto jakautuu käyttötarkoitukseltaan logistiikkatontteihin, yritystontteihin sekä pienteollisuustontteihin ja sen vahvistamisella tavoitellaan yritysten uusia investointeja ja sijoittumisia Kouvolaan. Vuonna 2023 kärkihankkeiden osuus on 8,2 miljoonaa euroa.  

Investointien tulorahoitusprosentti ensi vuonna on 86,1, eli investoinnit rahoitetaan lähes kokonaan tulorahoituksella. Investointien mahdollistaminen vaatii lainanoton lisäämistä.
− Kaupungin lainakanta on ollut keskimääristä alhaisemmalla tasolla. Vuonna 2023 lainakanta alenee, mutta vuodesta 2024 lähtien lainatarve kasvaa merkittävästi, toteaa Kunnas.

Talousarvio ja -suunnitelma linkittyy vahvasti äskettäin hyväksyttyyn kaupunkistrategiaan, jonka painopisteitä ovat lapset ja nuoret sekä yrittäjyys. Kaupungin elinvoimaa ja kasvua rakennetaan näiden elementtien varaan. Tämä näkyy sekä investoinneissa, kärkihankkeissa että panostuksissa koulutukseen ja opiskeluun. Syksyllä Kouvolasta tuli jälleen yliopistokaupunki, kun LUT-yliopisto aloitti kaupungissa 40 aloituspaikan tuotantotalouden maisterivaiheen koulutuksen. Tämän lisäksi LUT-yliopiston kanssa on neuvoteltu sopimus syksyllä 2024 Kouvolassa alkavasta elintarviketekniikan alan maisterikoulutuksesta. Kesällä kaupunki päätti hakea Kouvolan yhteislyseolle urheilulukiostatusta, joka voisi aloittaa toimintansa elokuussa 2023. Kaakkois-Suomen ensimmäisenä urheilulukiona se lisäisi Kouvolan elinvoimaa ja tukisi lukiokoulutuksen vetovoimaisuutta.

− Haastavista ajoista huolimatta emme voi lakata ylläpitämästä ja kehittämästä kaupungin palveluita sekä elinvoiman rakentamista. Muutosten ja haasteiden keskellä yhteistä suuntaa ja näkemystä kaupungin kehittämiseen tarvitaan tavallistakin enemmän. Rakennamme tasapainoista taloutta ja elinvoimaista Kouvolaa strategian mukaisesti yhdessä, kestävästi ja kehittäen, päättää Toikka.

Talousarviokäsittelyn eteneminen

Kouvolan kaupunginhallitus: 31.10.2022 ja 1.11.2022 (1. Talousarviokäsittely) 7.11.2022 (Veroprosentit) ja 28.11.2022 (Talousarvion 2. käsittely)

Kouvolan kaupunginvaltuusto: 14.11.2022 (Veroprosentit) ja 12.12.2022 (Talousarvion hyväksyminen)


Kouvolan kaupunki talousarvio 2023 ja taloussuunnitelma 2023-2026 (pdf)

Talousarvio 2023 esittelymateriaali (pdf)

Talousarvion visualisointi (Power BI esitys)

Lisätietoja:

talousjohtaja Hellevi Kunnas, puh. 020 615 5054, hellevi.kunnas@kouvola.fi

kaupunginjohtaja Marita Toikka, puh. 020 615 3100, marita.toikka@kouvola.fi

Sivun alkuun