Suojatiet edelleen monen koulutien riskialttein paikka

tyttö ja poika kävelemässä koulureput selässä

Kouvolan kaupunki ja Liikenneturva järjestävät suojatiepäivystyksen Kouvolan alakoulujen läheisillä suojateillä.

Lukuvuoden käynnistyessä tiistaina 9. elokuuta Liikenneturva ja Kouvolan kaupunki haluavat kiinnittää huomiota kouluteiden turvallisuuteen. Etenkin sen riskialtteimpaan kohtaan eli suojatiehen. Tänä vuonna jalkaudutaan kouvolalaisille suojateille seuraamaan autoilijoiden suojatiekäyttäytymistä ja tarvittaessa auttamaan koululaiset tien yli turvallisesti.

Suojatiepäivystyksessä kiinnitetään huomiota erityisesti:

  • Miten hyvin autoilijat antavat tietä suojatielle tuleville lapsille?
  • Millaiset kävelyn ja pyöräilyn järjestelyt koulujen läheisyydessä ovat lapsillekin turvallisia? Tuodaanko lapsia paljon kyydillä kouluun ja millaisen riskin ruuhkautuva liikenne koulun lähiympäristössä aiheuttaa?
  • Miksi suojatie on edelleen monen koulumatkalla se turvattomin paikka?

Suojatiepäivystys järjestetään Kouvolan alakouluilla. Sarkolan koululla suojatiepäivystys alkaa klo 8:30 ja siihen osallistuu myös kansanedustaja, Liikenneturvan hallituksen puheenjohtaja Suna Kymäläinen sekä Liikenneturvan toimitusjohtaja Pasi Anteroinen.

Vanhemmat ja isovanhemmat esimerkkeinä

Kouvolan kaupunki ja Liikenneturva haastavat myös vanhemmat ja isovanhemmat turvaamaan koululaisten ensimmäistä koulupäivää ja näyttämään esimerkkiä. Haasteen ovat saaneet myös kaikki Kouvolan alakoulut, vanhempainyhdistykset ja muut alueen toimijat. Haasteen vastaanottaneet aikuiset voi tunnistaa huomioliivistä. Liivi kertoo lapselle, että tarvittaessa tältä aikuiselta saa apua ja tukea tien ylitykseen.

−Olemme turvallisena aikuisena läsnä, näyttämässä hyvää esimerkkiä ja tarvittaessa apuna syksyn ensimmäisenä koulupäivän aamuna, Laura Sillanpää Kouvolan kaupungilta kertoo.

Koulumatkat ovat myös oiva hyötyliikunnan muoto, kun ne kuljetaan esimerkiksi kävellen tai polkupyörällä. Vanhempien kannattaakin kannustaa jo varhaisessa vaiheessa pieniä koululaisia aktiivisiin koulumatkoihin ja tietysti samalla toimia itse esimerkkeinä arjen liikkumisvalinnoissa.

Kouvolan suojatiepäivystyksessä ovat mukana: Kouvolan kaupunki, MLL Kaakkois-Suomen piirin paikallisyhdistykset, LähiTapiola, koulujen vanhempainyhdistykset, VPK:t ja Liikenneturva.

Lisätietoja:

Laura Sillanpää, ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori, Kouvolan kaupunki, p. 02061 59311

Sivun alkuun