Senioriasumisen uusia vaihtoehtoja esillä asuntomessuilla

Virkkulankylä ja Lapinjärvitalot ovat herättäneet ihastusta Kouvolan asuntomessuilla. Molemmat messukohteet esittelevät uudenlaisen asumisen konseptin 55 vuotta täyttäneille. Tavoitteena on luoda vireitä, ”kolmannen iän” asuinympäristöjä keskeisille paikoille palveluiden ääreen. Konseptien tilaratkaisuilla pyritään edistämään asukkaiden aktiivista ja omatoimista arkea omassa kodissaan ja siten tekemään mahdolliseksi hyvän elämän jatkuminen mahdollisimman pitkään.

Virkkulankylässä yhteisöllistä asumista

Virkkulankylä on tarkoitettu seniori-ikäisille vuokra-asujille, jotka ovat kiinnostuneita yhteisöllisestä ja virikkeellisestä asumisesta. Kouvolan asuntomessuilla esiteltävä Virkkulankylä muodostuu kahdeksasta talosta ja niiden yhteisestä korttelitalosta. Kussakin talossa on neljä, alle 50 m² asuntoa – yksiöitä ja kaksiota – joissa on oma eteinen, kylpyhuone, tupakeit­tiö, tilava vaatetila sekä kaksiossa erillinen makuuhuone. Lisäksi jokaisessa talossa on yhteinen sisäänkäynti, oleskelutila, sauna­osasto ja terassi. Kylätaloa muistuttavassa korttelitalo Kaislikossa on tilaa järjestää juhlia, kerhoja ym. yhteistä toimintaa.

Asukkaat nähdään Virkkulankylässä osaavana ja aktiivisena voimavarana ja siksi tiloilla tehdään mahdolliseksi yhteisöllinen, toimelias arki. Koteihin on tarvittaessa mahdollista saada myös Kymsoten tuottamia hoivapalveluita.

Virkkulankylä on Kuusikkoaho Oy:n kehittämä yhteisöllisen asumisen konsepti, joita on Kouvolan lisäksi kahdeksalla paikkakunnalla. Kouvolan asuntomessuilla esiteltävä kohde on ensimmäinen valtion tuella rakennettu eli ns. ARA-rahoitteinen Virkkulankylä. Tämä asettaa tiettyjä ehtoja hakijoille, kuten 55-vuoden ikä, asunnon tarve eli hakijan sosiaaliset ja terveydelliset syyt sekä tulot ja varallisuus. Toisaalta ARA -vuokra-asunnon vuokrataso pysyy kohtuullisena; Kouvolan Virkkulankylän yksiöiden kuukausivuokra on 599 € ja kaksioiden 777 €.

Kouvolan Virkkulankylään Pioneeripuistossa kuuluu kahdeksan, neljän asunnon rakennusta sekä yhteinen korttelitalo.
Kouvolan Virkkulankylään Pioneeripuistossa kuuluu kahdeksan, neljän asunnon rakennusta sekä yhteinen korttelitalo.

Kouvolassa Virkkulankylän vuokra-asuntojen isännöinnistä ja niihin hakemisesta vastaa ES-Laatuasunnot. Asuntohaku käynnistyi kesäkuussa ja on jatkuva. Valintoja vapaisiin huoneistoihin tehdään hakemusten saapumisjärjestyksessä. Ensimmäiset asukkaat on valittu ja he pääsevät muuttamaan Pioneeripuistoon syyskuun alussa. Kolmea taloa viimeistellään vielä syksyllä ja niihin pääsee muuttamaan marraskuussa.

Nykypäivän mummonmökit muuntautuvat tarpeen mukaan

Messuilla esiteltävät ns. Lapinjärvitalot esittelevät puolestaan miniomakotitalon, joka muuntautuu senioriasukkaan tarpeiden mukaan. Alle 50 neliön omakotitaloissa on yksi huone, tupakeittiö, kylpyhuone ja alkovi. Niihin on mahdollista asentaa apuvälineitä ja muokata asumistarpeiden muuttuessa – esimerkiksi keittiön ja kylpyhuoneen kalusteiden korkeutta voi siirtää asukkaan tarpeiden mukaiseksi. Puurakenteiset Lapinjärvitalot ovat esteettömiä sekä sisältä että ulkoa.

Lapinjärvitaloissa ajatuksena on, että minitaloihin muutetaan jo siinä vaiheessa, kun apuvälineille ei ole vielä tarvetta, ja koti mukautuu asukkaan tarpeisiin ajan myötä.

Asuntomessuilla nähtävät kaksi taloa siirretään messujen jälkeen Lapinjärven kirkonkylälle, jossa ne muodostavat neljän talon kokonaisuuden, jolla on yhteinen sisäpiha. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa syksyllä.

Talot liittyvät luontevaksi osaksi kehitteillä olevaa muistiystävällistä taajamaa. Sosiaali- ja terveysministeriön tuella kehitettävässä keskustassa esimerkiksi opasteet korvataan ihmisen toimintaa eri aistien avulla ohjaavalla taiteella.

Lapinjärven kunnan kehittämässä ideassa ovat olleet mukana Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, Aalto-Yliopisto, Sosiaali- ja terveysministeriö, Työterveyslaitos, Muistiliitto sekä Lapinjärven kunnan asukkaat ja toimijat.

Talojen rakennuttaja toimii kunnan omistama vuokrataloyhtiö Kiinteistö Oy Labyrintti ja ne on valmistettu elementeistä Elementit E Oy:n talotehtaalla Kouvolassa. Virkkulankylän tavoin Lapinjärvitalot ovat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n osittain rahoittamia. Myöhemmin Lapinjärvitalon voi ostaa myös valmistalona omaan käyttöön.

Lapinjärvitalot esittelee asuntomessuilla miniomakotitaloja iäkkäämmille
Lapinjärvitalot esittelee asuntomessuilla Kouvolassa rakennettuja miniomakotitaloja

Lisätietoa:

www.virkkulankyla.fi

www.es-laatuasunnot.fi

www.lapinjarvi.fi

Sivun alkuun