Repoveden kansallispuiston Lapinsalmen uuden sillan suunnitelmat ovat valmistuneet

Metsähallitus on päätynyt rakentamaan Repoveden Lapinsalmelle pylonisillan, joka on myös rakenteeltaan riippusilta. Tuleva silta on ylitettävissä kaikkina vuodenaikoina.

Metsähallituksen tiedote. Julkaistu: 24.04.2019, 09:22

Lapinsalmen uuden sillan suunnittelu on valmistunut aikataulussaan. Sillan suunnittelussa arvioitiin kahta eri tyyppistä vaihtoehtoa: ylhäältä kannatettua pyloniriippusiltaa ja perinteistä köysiriippusiltaa. Metsähallitus päätyi rakentamaan pylonisillan, joka on myös rakenteeltaan riippusilta. Uuden sillan kansi on tasainen ja jäykkä, koska sillan on oltava turvallisesti ylitettävissä kaikkina vuodenaikoina. Jyrkkiä nousukulmia pyritään välttämään. Silta voidaan ylittää tarvittaessa myös mönkijällä ja moottorikelkalla esimerkiksi mahdollisissa pelastustehtävissä.

”Perinteiseen köysisiltaan verrattuna pylonisillassa on parempi kantavuus ja pienempi ankkurointiin kohdistuva veto. Pylonivaihtoehto merkitsee sitä, että sillalle ei tule käyttörajoituksia, vaan se on mitoitettu tungoskuormituksen mukaan. Siltaa voi kävellä samanaikaisesti molempiin suuntiin, mikä poistaa vanhalla sillalla esiintyneet retkeilijäruuhkat. Samalla varauduttaan Repoveden kansallispuiston koko ajan nouseviin käyntimääriin”, kertoo rakennusmestari Pasi Ikonen Metsähallituksesta.

Sillan runko on teräsrakenteinen. Sen ulkoinen ilme pyritään saamaan ympäristöön mahdollisimman hyvin sopivaksi. Esimerkiksi yli viiden metrin korkeuteen kohoavat pylonit polttomaalataan ympäristöön sopivin värein ja sillan kannen pinta rakennetaan painekyllästetystä kestopuusta. Suunnitelmissa on varauduttu myös lemmenlukkojen kiinnitykseen. Näille on varattu omat paikkansa sillan molemmissa päissä. Samalla toivotaan, että itse siltaan ei lemmenlukkoja kiinnitettäisi.

”Seuraavaksi vuorossa on rakentamiseen tarvittavien lupien hakeminen Kouvolan kaupungilta, sekä urakkatarjouskilpailu sillan rakentamisesta. Kilpailuttaminen eri työvaiheineen vie noin kaksi kuukautta. Tavoitteena on, että urakoitsija pääsee rakentamaan siltaa viimeistään heinäkuussa. Sillan rakentamisessa Lapinsalmen kaltaiselle paikalle on paljon haasteita. Itse rakennusvaiheen oletetaan kestävän noin kaksi kuukautta. Tavoitteena on, että uutta siltaa kävellään syys- lokakuun vaihteessa”, Pasi Ikonen kertoo.

Lapinsalmen parkkipaikka ja sinne johtava tie (Riippusillantie) on toistaiseksi suljettu. Kulku Repoveden kansallispuistoon tapahtuu Tervajärven ja Saarijärven sisääntulojen kautta. Lapinsalmen parkkipaikka pyritään avaamaan vapuksi, mikäli Ketunlossi saadaan vesille. Ketunlossi otetaan käyttöön heti, kun jäät ovat sulaneet rannoilta. Lapinsalmen siltaa korvaavia venekuljetuksia järjestetään viime vuoden tapaan Lapinsalmen yli kesäkuun alusta lähtien. Päivittäiset kuljetukset kestävät elokuun alkuun, ja sen jälkeen kuljetuksia on vielä tarvittaessa viikonloppuisin.

Lisätietoja:
Rakennusmestari Pasi Ikonen
Metsähallitus puh. 0206 395 104
Repoveden kansallispuisto

Metsähallituksen Luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.

Sivun alkuun