Päiväkotien sulkemiset kesällä

Kouvolan kaupungin päiväkodit ovat auki rajoitetusti tulevana kesänä. Päiväkotien sulkemisista on tiedotettu vanhemmille Wilman kautta. Sulkusuunnitelmaan voidaan tehdä muutoksia huhtikuussa järjestettävän kesäajan hoitotarvekyselyn jälkeen. Perheille hyvitetään hoitomaksussa ne hoitopäivät, jolloin he järjestävät lapsensa hoidon itse kesä-heinäkuun aikana.

Varhaiskasvatuksen hoitopaikkoja keskitetään usein loma-aikoina mutta tänä vuonna palveluja keskitetään kesällä tavanomaista enemmän Kouvolan kaupungin henkilöstön lomautusten vuoksi. Suunnitelma päiväkotien sulkemisaikataulusta sekä ensisijaisista varahoidon paikasta on tiedotettu vanhemmille Wilman kautta eilen.

Kyseessä on suunnitelma siitä, miten varahoidot saadaan laskennallisesti järjestettyä. Suunnitelma perustuu tietoihin viime kesän varhaiskasvatuspaikkojen käyttöasteesta eri perhekeskusalueilla eli siitä, miten hoitopäivät toteutuivat kesä-heinäkuussa.

”Jos joku toinen paikka on perheen kulkemisen kannalta parempi, voi aina kysyä hoitopaikasta toista sijoittumispaikkaa,” kertoo varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Helena Kuusisto. ”Pyrimme tässä lapsen näkökulmasta aiempaa parempiin ratkaisuihin.”

Suunnitelmaa tarkastellaan, ja tarvittaessa siihen voidaan tehdä muutoksia huhtikuussa järjestettävän kesäajan hoitotarvekyselyn jälkeen. Kyselyyn voi vastata Wilmassa 24.4.2020 asti.

Itse järjestetyt hoitopäivät hyvitetään hoitomaksussa

Henkilöstön lomautukset ja päiväkotien sulut keskitetään kesäaikaan siksi, että silloin on varhaiskasvatuksessa vähiten hoitotarvetta, eikä silloin järjestetä esiopetusta.

Perheille hyvitetään hoitomaksussa kaikki ne hoitopäivät, jolloin he järjestävät lapsensa hoidon itse ajalla 1.6.-2.8.2020. Nämä päivät tulee olla ilmoitettuna hoitotarvekyselyn yhteydessä 24.4.2020 mennessä.

Varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto pahoittelee tilannetta: ”Lomautukset aiheuttavat varmasti osalle perheistä paljonkin järjestelyjä ja mietintää. Meillä ei kuitenkaan ole muuta konstia, kuin laittaa päiväkoteja pitkäksi aikaa kiinni, jotta saamme henkilöstöä lomautettua. Tämä vaatii paljon järjestelyjä henkilökunnalta.” Kuusisto korostaa, että varhaiskasvatuslakia noudatetaan lomautustenkin aikana. ”Lapsilla on oikeus tavoitteelliseen ja laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Kiinnitämme erityisesti huomioita lasten turvallisuuteen ja turvallisuuden tunteeseen. ”

Yhteisvastuullisuutta varsinkin tiukassa taloustilanteessa

”Vanhemmilta toivoisin yhteisvastuullista asennetta eli sitä, että varatut hoitoajat käytettäisiin tai ilmoitettaisiin niiden käyttämättä jättämisestä ajoissa. Tämä koskee erityisesti yö- ja viikonloppuhoitoa,” sanoo Helena Kuusisto. ”Näin saisimme veroeurot tehokkaaseen käyttöön ja mahdollistaisimme varsinkin vuorohoitopäiväkotien lastenhoitajille vapaat viikonloput silloin, kun hoidontarvetta ei olekaan.”

Hoitoajat pitää olla varattu edellisen viikon maanantaihin mennessä eKouvolasta eli sähköisestä asiointipalvelusta. Jos varattuihin aikoihin tulee tämän jälkeen peruutuksia, pitää niistä ilmoittaa tekstiviestillä päiväkodin ryhmän puhelimeen tai ilmoittaa henkilökunnalle lasta hakiessa.

Lisätietoja:

Varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto, 020 615 7224, helena.kuusisto@kouvola.fi

Sivun alkuun