Oma lukukaveri johdattaa lapsen kirjojen maailmaan

Tänä syksynä käynnistynyt Lukeva Kouvola -hanke tuo esiin lukemisen monet muodot. Hanketta vetävät lukukoordinaattorit Maija Niinimäki ja Sari Tuominen sanovat, että kirjaa voi lähestyä monella tavalla. Jos teksti tuo haastetta, voi keskittyä vaikka kirjan kuvamaailmaan.

lastenkirjoja

Ensin syntyvät lukukaverit.

– Olemme saaneet aivan ihania lasten piirtämiä ja suunnittelemia lukukavereita: eläimiä, mielikuvitusolentoja, kulkuvälineitä, jäänhallitsijoita, robotteja. Seuraavaksi haastamme lapset toteuttamaan suunnittelemansa hahmon, lukukoordinaattori Maija Niinimäki sanoo.

Itse suunniteltu lukukaveri on yksi tänä syksynä käynnistyneen Lukeva Kouvola -hankkeen keinoista saada lapset ja kirjat kohtaamaan.

Lukukoordinaattorit Maija Niinimäki ja Sari Tuominen haluavat tehdä kirjojen maailmasta helposti lähestyttävän. Sellaisen, johon voi sukeltaa monin tavoin. Lukemisesta on tullut myös yhteisöllistä ja sitä voi tehdä erilaisilla alustoilla.

– Jokainen osaa lukea. Jos ei pysty lukemaan sanoja, voi kirjaan tutustua kuvien kautta tai kertoa siitä. Kirjan ympärille luodaan maailmoja. Kun kirja herää henkiin, se innostaa lukemaan eri tavalla, Tuominen sanoo.

Tänä päivänä tarvitaan monilukutaitoa. Sitä, että lapsi oppii tulkitsemaan ja tuottamaan erilaisia tekstejä, käyttämään niitä eri tilanteissa ja eri välineiden avulla. Monilukutaito kehittyy lapsen ja ympäristön vuorovaikutuksessa.

Lukeva Kouvola on suunnattu esi- ja alkuopetuksessa oleville lapsille. Ideana on madaltaa kynnystä kirjojen maailmaan ja luoda Kouvolaan uudenlaista lukemisen kulttuuria. Mukana yhteistyössä ovat kirjasto ja MLL. Hanke on saanut 74 000 euroa Opetushallitukselta.

Luvassa on paljon uutta, jota kehitetään yhdessä lasten ja henkilökunnan kanssa. Mukana on kummiryhmiä esi- ja alkuopetuksesta.

Hanke uudistaa muun muassa lukudiplomin. Jatkossa diplomiin kootaan lasten suosikkikirjoja sekä entistä toiminnallisempia tehtäviä. Kehitteillä on myös uudenlainen lukupussi innostamaan perheitä lukemaan. Myös lukumummit ja -vaarit palaavat.

Jatkoon Niinimäki ja Tuominen visioivat työpajoja ja pedagogisia kahviloita. Työpajoissa voisi olla kirjavaaleja tai sanataidekasvatusta, pedagogisiin kahviloihin kutsutaan mukaan opettajia ja muita aikuisia uudenlaisia, lukemaan innostavia oppimisympäristöjä kehittämään.

Lisätietoja

Maija Saksa, kehittämisvastaava

maija.saksa@kouvola.fi 0206158429

Maija Niinimäki

maija.niinimäki@edukouvola.fi 040 5714751

Sari Tuominen

sari.tuominen@kouvola.fi  0206151344 

Sivun alkuun