Miten Kouvolassa saadaan koronavirus kuriin? – Kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén vastaa

– Koronavirus ei leviä julkisissa paikoissa tai kouluissa. Se leviää ihmisten kodeissa, yksityisissä juhlissa ja ystävien tapaamisissa, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén kertoo. Koronaviruksen voivat Kouvolassa pysäyttää kouvolalaiset omilla vapaa-ajan valinnoillaan.

turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén
Kapungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén toivoo, että kouvolalaiset ymmärtäisivät suhtautua vakavasti vapaa-ajalla tapahtuvaan koronan leviämiseen ja miettisivät, miten ystävien ja perheen tapaamiset voi järjestää turvallisesti

Monia kouvolalaisia askarruttaa, miten lokakuussa kaupungissa kiihtymään lähtenyt koronavirus saataisiin hallintaan. Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikön Johanna Franzénin mukaan vastaus on yllättävän yksinkertainen:

– Koronavirus ei leviä julkisissa paikoissa tai kouluissa. Se leviää ihmisten kodeissa, yksityisissä juhlissa ja ystävien tapaamisissa. Tästä meille on Kymsoten kautta tullut selkeä käsitys.

Koronaviruksen pysäyttäminen Kouvolassa riippuu siis siitä, mitä kaupunkilaiset vapaa-aikanaan tekevät yhdessä ystävien, sukulaisten ja perheenjäsentensä kanssa.

Julkisissa paikoissa, kouluissa ja päiväkodeissa ei merkittäviä tartuntaketjuja

Kouvolan kaupunki on koko syksyn ajan seurannut tiiviisti Kymsoten kanssa koronatartuntojen lähteitä. Tartuntaketjuja ei seurannan mukaan ole Kouvolassa levinnyt kouluissa, päiväkodeissa, kaupoissa, apteekeissa, julkisessa liikenteessä, yleisötilaisuuksissa tai muissa julkisissa paikoissa kuten vaikkapa uimahalleissa tai kirjastoissa.

Niin kauan kuin ihmiset järjestävät juhlia, joissa ei noudateta turvavälejä tai tapaavat sukulaisia tai ystäviä koronaohjeista välittämättä, näitä tartuntaketjuja lähtee liikkeelle. Näistä myös usein seuraa koulu- ja päiväkotialtistuksia, jotka kuormittavat isoa määrää perheitä.

Kaikissa edellä mainituissa paikoissa on voimassa voimakkaat rajoitukset, ohjeet ja suositukset. Franzénin mukaan ne näyttävät toimivan ja kouvolalaiset näyttävät myös niitä hyvin noudattavan.

– Julkisten paikkojen tai esimerkiksi koulujen sulkemisella ei tässä tilanteessa näyttäisi olevan merkitystä koronan leviämiselle, koska tartuntaketjut eivät niissä leviä.

Urheilutoiminnassa on Kouvolassa todettu syksyn aikana kaksi tartuntarypästä, molemmat jääkiekossa. Tartunnat ovat levinneet pelaajien ja muiden joukkueen henkilöiden keskuudessa. Yleisön keskuudessa leviäviä tartuntaketjuja ei ole todettu.

Koronaviruksen voivat Kouvolassa pysäyttää kouvolalaiset omilla vapaa-ajan valinnoillaan

Kymsoten tartunnanjäljityksestä saatujen tietojen mukaan koronavirus on Kouvolassa levinnyt koko lokakuun ja marraskuun ajan pääosin perheiden sisällä sekä perheiden ja ystävien yksityisissä kohtaamisissa. Tartuntaketjujen lähteenä ovat olleet erityisesti ihmisten vapaa-ajalla järjestämät tapaamiset ja juhlat.

Viimeisen kahden viikon aikana useiden henkilöiden tartuntaketjuja on Kymsoten mukaan Kouvolassa lähtenyt esimerkiksi pikkujouluista ja perhejuhlista. Syksyn aikana perhejuhlista on lähtenyt jopa kymmenien henkilöiden tartuntaketjuja. Jonkin verran tartuntoja on syksyn aikana Kouvolaan tullut myös sekä koti- että ulkomaan matkailun kautta.

– Jos korona halutaan Kouvolassa kuriin, se pitää tehdä vapaa-ajan valintojen kautta, Franzén korostaa.

– Turvavälit ja koko koronaviruksen olemassaolo näyttävät unohtuvan silloin, kun tavataan tuttuja ihmisiä.

Franzén muistuttaa, että korona leviää tutun kautta aivan samalla tavalla kuin vieraankin.

– Niin kauan kuin ihmiset järjestävät juhlia, joissa ei noudateta turvavälejä tai tapaavat sukulaisia tai ystäviä koronaohjeista välittämättä, näitä tartuntaketjuja lähtee liikkeelle. Näistä myös usein seuraa koulu- ja päiväkotialtistuksia, jotka kuormittavat isoa määrää perheitä.

Franzén toivoo, että kouvolalaiset ymmärtäisivät nyt suhtautua vakavasti tähän vapaa-ajalla tapahtuvaan koronan leviämiseen ja miettisivät miten ystävien ja perheen tapaamiset kannattaa järjestää turvallisesti.

– Yksikään perhejuhla, pikkujoulu tai ystävien tapaaminen ei ole sen arvoinen, että tartuttaa koronan toisiin ihmisiin.

Lisätietoja:

Turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén, 0206159019

Sivun alkuun