Metsäteollisuusmuistojen keruu jatkuu 30.11. asti. Nyt etsitään myös työvaatteita!

Kymenlaakson museoiden Kerro meille! -kysely on saanut jatkoaikaa, ja metsäteollisuuteen liittyviä muistoja kerätään internetissä marraskuun 2020 loppuun asti. Samalla keruu laajenee koskemaan myös työvaatteita.

Kymenlaakson museo etsii metsäteollisuudessa käytössä ollutta työvaatetusta. Museokokoelmissa on runsaasti erilaisia tekstiileitä, mutta arkisessa työnteossa käytössä olleet vaatteet ja henkilösuojaimet eivät juuri koskaan päädy museoihin. Niiden ominaisuudet vaikuttavat kuitenkin ratkaisevan paljon siihen, millainen olo tekijällä on työvuoron päättyessä tai kuinka turvallisesti työn voi tehdä. Työvaatteet myös muuttuvat samalla tavoin kuin muukin pukeutuminen: puukengät ovat vaihtuneet turvakenkiin, t-paidat kirkasvärisiin turvavaatteisiin. Onko sinulla tallessa viime vuosikymmenien työvaatteita paperitehtaasta tai sahalta?

Metsäteollisuuteen liittyvien muistojen ja työvaatteiden keruu ennakoi maakunnan metsäteollisuuden 150-vuotisjuhlavuotta, jota vietetään vuonna 2022.

Muistoja kerätään nettikyselyllä, joka on avoinna 30.11.2020 saakka osoitteessa www.kerromeille.net. Muistot voivat olla miltä vuosikymmeneltä ja mistäpäin Kymenlaaksoa tahansa. Ne voivat liittyä jo toimintansa lopettaneisiin tai yhä toimiviin tehtaisiin ja sahoihin.

Lisätietoja: Vesa Alén, 0400 377 226, vesa.alen@kotka.fi

Kerro meille! -hanke

Inkeroisten kartonkitehdas 1910-luvulta Kymijoen varrelta
Kuvassa Inkeroisten kartonkitehdas 1910-luvulla. Kuva: Stora Enso

Kerro meille metsäteollisuuteen liittyvät muistosi!

Kymenlaakso on ollut ja on yhä vahva metsäteollisuuden keskus. Internetissä 1.9.2020 avautuneella Kerro meille! -kyselyllä kerätään muistoja työstä ja vapaa-ajasta kymenlaaksolaisten tehtaiden varjossa. Muistot voivat olla miltä vuosikymmeneltä ja mistäpäin Kymenlaaksoa tahansa. Ne voivat liittyä jo toimintansa lopettaneisiin tai yhä toimiviin tehtaisiin ja sahoihin.

Kymintehdas, Gutzeit, Tampella, Summa, UPM, Kotkamills, Myllykoski, Sunila, Verla, Stora Enso, Ristiniemi, Pitkäkoski… Näihin ja lukuisiin muihin alan yrityksiin ja sahoihin liittyy pala suomalaista ja kymenlaaksolaista historiaa. Olethan mukana sen tallentamisessa!

Kerro meille! on kymenlaaksolaisten museoiden yhteinen hanke, jossa vuosittain vaihtuvalla teemalla kerätään muistitietoa Kymenlaaksosta. Metsäteollisuuskyselyssä ovat mukana Kymenlaakson museo, Poikilo-museot, Haminan kaupungin museot, Miehikkälän museotoimi, Verlan tehdasmuseo ja Ankkapurhan teollisuusmuseo. Kyselyyn tulleet vastaukset tallennetaan museoiden kokoelmiin ja niitä käytetään mm. näyttely- ja tutkimusaineistona. Otteita muistoista voidaan myös julkaista some-kanavilla.

Vuonna 2019 Kerro meille! -hankkeessa kerättiin nuoruusmuistoja, ja keräyksen satoa tulee kuluvan syksyn aikana esille Kymenlaakson museoon. Tänä vuonna kerätään siis metsäteollisuusmuistoja, ja ensi vuonna vuorossa ovat muiden teollisuuden alojen parissa toimineet.

Lisätietoja:

Poikilo-museot: museonjohtaja Anu Kasnio, puh. 020 615 8317, anu.kasnio@kouvola.fi

Kymenlaakson museo, intendentti Marja Salmijärvi, puh. 040 350 6367, marja.salmijarvi@kotka.fi

Sivun alkuun