Menesty nuuskatta! – Kouvolalaiset urheiluseurat yhdessä edistämään nuuskattomuutta

Kouvolalaiset urheiluseurat laittoivat uudella tavalla hynttyyt yhteen edistääkseen nuuskattomuutta kouvolalaisessa urheilussa. Myös Herbalisti mukana kampanjassa!

Tupakointi on Suomessa vähentynyt kaikissa ikäryhmissä, mutta nuuskan käyttö sen sijaan on lisääntynyt varsinkin nuorilla. Urheilu yhdistetään terveelliseen elämäntapaan ja urheilijat ovat esikuvia muille ihmisille.

Vuoden 2019 alussa Kouvolan kaupunki ja paikalliset urheiluseurat päättivät laittaa hynttyyt yhteen edistääkseen nuuskattomuutta kouvolalaisessa urheiluseuratoiminnassa.

– Alkuvaiheessa mukaan lähtivät vain alueen kärkiseurat. Yhteistyö on aivan uudenlainen avaus koko maassa, iloitsee EHYT ry:n Etelä-Suomen aluekoordinaattori Heli Vaija.

Kampanjan ensimmäisessä vaiheessa ovat mukana Kouvolan kaupungin liikuntapalveluiden, nuorisopalveluiden ja ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön lisäksi Kymenlaakson Liikunta, KooKoo, Kouvolan Pallonlyöjät, Kouvot, Sudet Salibandy ja Sudet jalkapallo.

Seurat haluavat kannustaa liikunta- ja harjoitusympäristöjä nuuskavapaiksi alueiksi. Nuuskattomuuden edistäminen palvelee kaikkia tahoja ja ennen kaikkea edesauttaa urheilijoita menestymään. Nuuskan nikotiini supistaa verisuonia, mikä nostaa verenpainetta ja sydämen syketasoa. Tästä syystä nikotiinia käyttävän urheilijan sykereservi on kapeampi kuin kilpailijalla, joka ei käytä nikotiinia. Yhteistyön tavoitteena on edistää erityisesti alle 18-vuotiaiden junioreiden nuuskattomuutta.

Mukana olevien urheiluseurojen kanssa lajien harrastajille järjestetään nuuskakysely, jolla selvitetään nuuskan käyttöä kouvolalaisissa juniorijoukkueissa, jotta nuuskattomuutta voidaan edistää Kouvolassa oikeilla toimenpiteillä. Toimenpiteiden tuloksia seurataan ensi vuonna uusittavalla kyselyllä. Kysely on suunnattu 12–18-vuotiaille.

– Tarkoituksena on saada mukana olevien seurojen juniorit vastaamaan rehellisesti ja rohkeasti kyselyyn. Tarkoituksena on nostaa nuuskan käytön haittavaikutuksia positiivisella tavalla seuratoiminnassa.

– Toiseksi haluamme antaa nuorille ja heidän parissaan toimiville aikuisille eväitä nuuskan käyttöön puuttumiseen etenkin seuratoiminnan puolella.

Kysely juniorijoukkueille on käynnistynyt tänään ja on avoinna toukokuun loppuun. Joukkueet vastaavat kyselyyn harjoituksien ohessa valmentajien perehdytyksen jälkeen. Toukokuussa toteutettavan kyselyn tulokset julkaistaan Menesty nuuskatta! – Kouvolalaisten juniorijoukkueiden yhteinen ilta -tapahtumassa maanantaina 26.8.2019 Kuusankoskitalolla. Median edustajat ovat tervetulleita kuulemaan tapahtumaan kyselyn tuloksia. Tapahtumassa perehdytään myös nuuskan käytön haittavaikutuksiin ja kuullaan nuuskattomien esikuvien tarinoita.

Kyselyn ja tapahtuman lisäksi seurat toteuttavat yhteistyössä videon, jonka tarkoituksena on positiivisella tavalla kannustaa nuoria urheilijoita nuuskattomuuteen. Video julkaistaan elokuussa Menesty nuuskatta! -tapahtumassa.

Urheiluseurojen, Kouvolan kaupungin ja KymLin yhteisen kampanjan mukana on myös tubettaja Herbalisti! Herbalisti on isosti mukana mm. elokuun tapahtumassa. Herbalisti tunnetaan oman tubekanavansa ”Herbailua” kautta ja hänellä on yli 300 tuhatta tilaajaa.

Lisätietoja nuuskattomuudesta: http://smokefree.fi/.

Lisätietoja:

Heli Vaija
aluekoordinaattori Etelä-Suomi
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
044 510 0228
heli.vaija@ehyt.fi

Laura Sillanpää
ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori
Kouvolan kaupunki
040 489 9311
laura.sillanpaa@kouvola.fi

Sivun alkuun