Mäntyharjun kemikaalionnettomuus, tilannekatsaus 2.5.2019

Vesistötarkkailuja on jatkettu tarkkailuohjelman mukaisesti 29.-30.4.2019:

  • Pitoisuudet Sarkavedessä ovat laskeneet. Tällä hetkellä pitoisuudet ovat tasolla <0,0001-0,0057 mg/l.
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija-arvion perusteella vesi on talousvedeksi kelpaavaa, eikä siitä aiheudu terveysriskiä, MTBE-pitoisuuden ollessa alle 0,0075 mg/l.
  • Ojien ja lampien analyysitulokset eivät ole toistaiseksi valmistuneet. Tarkkailukartat päivitetään perjantain 3.5. aikana loppujen analyysitulosten valmistumisten myötä. Tarkkailut jatkuvat ensi viikolla maanantaina ja tiistaina 6.-7.5.2019.

Vedenkäyttösuositukset, koskien talous-, pesu- ja löylyvedenkäyttöä, ovat toistaiseksi voimassa Kärmelammessa, Ojantauksenlammessa ja Pajulammessa sekä Sarkavedessä Pajulammen purkuojien edustalla 400 metrin säteellä, ulottuen pohjoisen suuntaan Pitkäniemen Itäkodinlahteen. Sarkaveden purkuojien edustalla MTBE-pitoisuudet alittavat THL:n asiantuntija-arvion, mutta vedenkäyttösuosituksia pidetään toistaiseksi varmuuden vuoksi voimassa patoaltaan vedenpurkamisen ajan. Kartta vedenkäyttösuosituksista löytyy VR Groupin verkkosivuilta www.vrgroup.fi/kinni.

Mäntyharjun valtuustosalissa järjestetään yleisötilaisuus 3.5.2019 klo 12:00 (Valtion virastokeskuksen valtuustosali, Koulutie 8, Mäntyharju). Paikalla ovat VR Groupin ja ympäristökonsulttina toimivan Ramboll Finland Oy:n edustajat. Tilaisuudessa esitellään vesistötilanteen kehittyminen onnettomuudesta tämän hetken tilanteeseen sekä Suomen ympäristökeskuksen laatima ennuste vuodelle 2019. Lisäksi esitellään toteutetut ja käynnissä olevat pintavesien torjunta- ja kunnostustoimenpiteet sekä jatkosuunnitelmat. Tilaisuus tullaan striimaamaan, tilaisuus katsottavissa osoitteessa http://vod.kepit.tv/mantyharju.html. Linkki tilaisuuteen saatavilla myös VR Groupin verkkosivuilta www.vrgroup.fi/kinni.

Sivun alkuun