Kymsoten ohjeistusta toisen asteen oppilaitosten ja korkeakoulujen henkilöstölle ja opiskelijoille

Vallitseva koronavirustilanne on tuonut merkittäviä arjen haasteita myös kymenlaaksolaisille oppilaitoksille niin henkilöstölle kuin opiskelijoillekin. Valtakunnallisen ohjauksen mukaisesti Kymsote on pyrkinyt selkiyttämään ohjeistusta, joilla pystyttäisiin mahdollisimman hyvin turvaamaan normaali arjen toiminta.

Kymenlaaksossa koronavirustilanne on säilynyt rauhallisena, mutta loppukesästä uusia tapauksia on todettu kesää enemmän ja useammin. Kymsoten koronavirukseen liittyvä neuvonta, ohjaus ja näytteenotto ovat valitettavasti kovin ruuhkautuneet. Tilanne on sama myös useiden muiden sairaanhoitopiirien alueella.

Jonot koronavirustestiin ovat kasvaneet merkittävästi, kun ihmisillä on erilaisia koronavirusinfektioon sopivia oireita huomattavasti kevättä ja kesää enemmän. Tähän on vaikuttanut mm. se, että Covid-19 -taudin lisäksi muutkin hengitystieinfektiotaudit kuten kausiflunssa ovat lisääntyneet. Testimäärät ovat kasvaneet, mikä on puolestaan hidastanut vastausten saamista. Tällä hetkellä Kymsoten näytteet lähetetään Helsinkiin ja vastaukset saadaan noin neljän päivän päästä. Kymsote etsii jatkuvasti ratkaisuja, joilla tilannetta testauksessa voidaan parantaa.

Ohjeet toisen asteen oppilaitoksille ja korkeakouluille:

 • Oppilaitokseen ei mennä sairaana.
 • Mikäli opiskelija sairastuu kesken päivän, hän poistuu itsenäisesti kotiin tai hän siirtyy erilliseen, turvalliseen tilaan odottamaan hakijan saapumista.
 • Jos opiskelijalla ilmenee tautiin sopivia oireita (väsymys, päänsärky, nuha, yskä, kuume, vatsakipu, oksennusta tai ripulia) tulee hakeutua koronavirustestiin. Testiin hakeutumisesta huolehtii opiskelija tai opiskelijan huoltaja.
  • Koronavirustaudin oirearvio tehdään Omaolo-palvelussa (www.omaolo.fi). Omaolo-palvelua voivat käyttää henkilöt, joilla on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen (pankkitunnukset, mobiilivarmenne). Oirearvion voi tehdä myös alaikäinen opiskelija, jolla ei ole tunnuksia, mutta hän ei voi varata näytteenottoaikaa Omaolo-palvelun kautta.
  • Jos opiskelija ei voi käyttää Omaolo-palvelua, hän ottaa yhteyttä Päivystysapuun p. 116 117, joka ohjeistaa näytteenoton.
 • Oireisena ei voi mennä oppilaitokseen. Jos oireet seurannassa väistyvät kokonaan, voi oppilaitokseen mennä yhden oireettoman päivän jälkeen, vaikka testitulosta ei ole selvillä tai sitä ei ole otettu, mikäli opiskelija tai perheen jäsen ei ole tullut ulkomailta 14 vuorokauden aikana.
 • Mikäli opiskelija paranee ennen Covid-19 -testin vastauksen tuloa, hän voi palata oppilaitokseen, kun hänellä on ollut yksi oireeton päivä.
 • Oppilaitoksilla ei ole oikeutta vaatia todistusta negatiivisesta Covid-19 -testistä eikä testi näin ollen ole edellytys sairastuneen opiskelijan palaamiselle oppilaitokseen.
 • Covid-19 -testin tulokset tulevat keskitetysti Tartuntatautiyksikön kautta. Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat eivät anna tuloksia. Kymsotessa testituloksista tulee ilmoitus tekstiviestillä. Mikäli tekstiviestissä lukee ”POSIT” tai ”JÄLJITÄ”, potilaaseen otetaan lisäksi yhteyttä puhelimitse päiväsaikaan. Kymsoten Tartuntatautiyksikkö on yhteydessä puhelimitse ja antaa ohjeita myös mm. eristyksestä ja karanteenista. Tulokset näkyvät myös OmaKanta-palvelussa.
 • Lukioita suositellaan harkitsemaan ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvien opiskelijoiden siirtämistä etäopetukseen kahta viikkoa ennen koepäiviä, jotta voidaan turvata opiskelijoiden terveenä kirjoittaminen.

On hyvä huomioida, että ohjeistusta voidaan jatkossa muuttaa tai tarkentaa, mikäli tilanne valtakunnallisesti tai Kymenlaaksossa muuttuu merkittävästi.

Lisätietoja:

Risto Pietikäinen, infektiotautien ylilääkäri
p. 020 6333 091, risto.pietikainen@kymsote.fi

Salla Kärki, ylihoitaja, Lasten, nuorten ja perheiden terveyspalvelut
p. 040 4898 472, salla.karki@kymsote.fi

Sivun alkuun