Kymsote suosittelee riskimaista saapuville ensisijaisesti 14 vuorokauden karanteenia

Suomi ottaa käyttöön uusia matkustamiseen liittyviä terveysturvatoimia 1. lokakuuta alkaen.

Kymsote suosittelee, että riskimaista Kymenlaaksoon saapuvat noudattavat ensisijaisesti edelleen 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Valtakunnallinen suositus mahdollistaa 1. lokakuuta alkaen matkustajille myös vaihtoehtona vapaaehtoisia koronatestejä. Kahden vapaaehtoisen koronatestien avulla maahantulija voi lyhentää suositeltua 14 vuorokauden omaehtoista karanteeniaan.

Kymsotessa ollaan kuitenkin päädytty suosittelemaan edelleen ensisijaisesti 14 vuorokauden vapaaehtoista karanteenia. Syynä tähän on se, että kahden vapaaehtoisen koronatestin malli ei kuitenkaan takaa täysin koronatartunnan toteamista, mikäli tartunta on saatu juuri ennen Suomeen paluuta.

Poikkeuksena uusissa suosituksissa on, että Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista karanteenia tai testauksia, kun noudattaa huolellisesti yleisiä ja työnantajan antamia ohjeita.

THL:n ohjeistuksen mukaan omaehtoisen karanteenin aikana ei ole suositeltavaa mennä työpaikalle, päiväkotiin tai kouluun. Välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynti, on mahdollista. Tällöin suositellaan kasvomaskin käyttämistä. Julkista liikennettä tulee välttää. Maahan saapuvia matkustajia informoidaan ohjeista.

Kahden viikon omaehtoista karanteenia suositellaan silloin, kun matkustaja saapuu maasta, jossa riski koronavirustartunnalle on korkeampi kuin Suomessa. Maiden tilannetta arvioidaan viikoittain.

Ajantasainen kartta eri maiden koronatilanteesta ja riskeistä.

Sisäministeriön ja STM:n tiedote maahantulon rajoitusten tiukentamisesta.

Sivun alkuun