Kymenlaaksossa todettu useita tartuntoja viime päivinä – useampia ryppäitä, joissa yhteensä yli 200 altistunutta

Viime viikonlopusta alkaen Kymenlaaksossa on todettu yhteensä 20 koronavirustartuntaa. Lisäksi tartuntaketjuselvitysten perusteella tartuntoihin liittyy noin 230 altistunutta. Tartuntoja ja altistumisryppäitä on todettu Haminassa, Kotkassa ja Kouvolassa. Tartuntaketjut on pystytty tunnistamaan hyvin.

suumaskeja

Kymsote on tänään arvioinut maakunnan koronavirustilanteen olevan edelleen perusvaiheessa, mutta vaikeutuneen selkeästi edellisviikosta. Tämän johdosta kuntayhtymä on tarkentanut suosituksia tilaisuuksiin ja urheiluharrastustoimintaan liittyen.

Yksityistilaisuuksissa ja perhejuhlissa huolehdittava turvallisuudesta

Viime päivinä altistumisia on todettu tapahtuneen perhetilaisuuksissa. Yksityis- ja perhetilaisuuksien järjestämisessä suositellaan turvallisuuden tarkkaa huomioimista. Erityistä huomiota tulisi kohdistaa osallistujamäärän, turvaväleihin ja käsihygieniaa. Kättelyjä ja halauksia tulisi välttää ja lisäksi maskien käyttöä suositellaan myös yksityis- ja perhetilaisuuksiin. Suurien yksityistilaisuuksien ja perhejuhlien järjestämistä tai niihin osallistumista suositellaan vältettäväksi.

– Koronavirusta on Kymenlaaksossa ja lähialueilla ja aina kun ihmisiä kokoontuu yhteen, niin riski kasvaa. Altistumisia voi tapahtua ihan suvunkin kesken. Siksi nyt on tärkeä nostaa huomiota myös perhejuhlien turvalliseen järjestämiseen, toteaa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Urheiluharjoitukset ja harrastepelit ilman yleisöä

Urheiluseuroille suositellaan, että harjoitukset ja harrastepelit sekä -kilpailut järjestetään vuoden loppuun asti ilman yleisöä siten, että paikalla on vain toiminnan kannalta välttämätön henkilöstö. Muiden kuin urheilijoiden, kuten toimihenkilöiden suositellaan käyttävän maskia harjoitus- ja pelitilanteissa. Lisäksi kaikkea varsinaisten peli- ja harjoitustilanteiden ulkopuolista kontaktia tulisi välttää.

– Hyviä suorituksia ei juuri nyt kannata juhlia halauksin tai kättelyin edes oman joukkueen kesken, muistuttaa Marja-Liisa Mäntymaa.

– Urheilutoimintaan liittyviä altistuksia on todettu Kymenlaaksossa ja lähialueilla. Jotta lasten ja nuorten tärkeä urheiluharrastaminen voisi jatkua edes jollain tavalla normaalisti, on tärkeää, että jokainen noudattaa suosituksia. Toivon, että urheilijoiden tukijoukot ymmärtävät tämän, ja omalta osaltaan auttavat turvaamaan urheilun jatkumista.

Kymsote muistuttaa maskien käytöstä

Kymenlaaksossa on edelleen voimassa suositus maskin käytöstä. Suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan silloin, kun vähintään 1,5 metrin turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa, esimerkiksi julkisessa liikenteessä ja muissa yleisissä tiloissa ja tilaisuuksissa. Lisäksi vahva suositus maskin käyttöön koskee kaikkia yli 50 hengen yleisötapahtumia ja joukkokokoontumisia niin sisällä kuin ulkona.

Lisätietoja:

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi, p. 020 633 2003

Sivun alkuun