Kymenlaaksossa koronatilanne pysynyt kiihtymisvaiheessa, mutta Uudenmaan tilanteen vaikutukset huolestuttavat

Kymenlaaksossa siirryttiin viime viikolla koronatilanteessa leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen, ja tilanne on viimeisen viikon jatkunut varsin saman kaltaisena. Koronakoordinaatioryhmä kuitenkin oli huolissaan Uudenmaan tilanteen ja siellä merkittävästi lisääntyneiden muuntovirusten vaikutuksista Kymenlaaksoon, ja kymenlaaksolaisten toivotaan huomioivan tämän pian alkavien koulujen talvilomien aikana.

Kymsote tiedote 24.2.2021

Viimeisen viikon aikana Kymenlaaksossa on todettu 29 uutta koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla niitä oli 28. Kymenlaakson ilmaantuvuusluku on nyt noin 25 ja positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä 1,2 prosenttia. 

Myös tartunnanjäljitys onnistuu erittäin hyvin, yli 90 prosentissa tartunnoista tartunnanlähde on saatu jäljitettyä. Edelleen merkittävin osuus uusista tartunnoista on samassa taloudessa asuvien jatkotartuntoja, yli 30 prosenttia kaikista uusista tapauksista. Yksityistilaisuuksissa saatujen tartuntojen osuus on kasvanut edellisviikosta, ja se on nyt lähes 18 prosenttia. Reilu 15 prosenttia tartunnoista on saatu kontakteista muun kuin samassa taloudessa asuvan lähipiirin kanssa.

– Huolestuttavasti yksityistilaisuudet ovat nousseet jälleen esille. Tuoreena tapauksena meillä on yksittäiset nuorten illanistujaiset, jonka jälkeen useammalla paikalla olleella on todettu tartunta. Tämä on muistutus siitä, että on hyvin pienestä kiinni, kun syntyy tartuntaryppäitä, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

– Yksityisjuhlia tai edes porukalla yhteen kokoontumista tulee nyt edelleen välttää.

Kymenlaaksossa on voimassa suositus, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia järjestettäisi tai niihin osallistuttaisi.

Viime viikolla eniten tartuntoja on ollut 30–39-vuotiailla ja sen jälkeen 20–29-vuotiailla.

Koronakoordinaatioryhmän keskusteluissa mm. toisen asteen lähiopetus ja ylioppilaskirjoitukset

Koronakoordinaatioryhmä päätti viime viikolla tehdä pieniä muutoksia suosituksiin, mm. nuorten harrastustoimintaa ja kirjastojen ja museoiden vierailujen järjestämiseen. Muutokset suosituksiin ovat tulossa voimaan 1.3.2021. Tänään uusia muutoksia ei tehty, mutta linjattiin, että ensi viikolla voimaan tulevat suositukset ovat voimassa maaliskuun loppuun. Suositusten osalta kuitenkin tilannetta seurataan viikoittain ja samoin seurataan valtion tasolta alueille tulevaa ohjeistusta.

Alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä käytiin keskustelua toisen asteen oppilaitosten lähiopetuksesta ja asiasta kansalaisilta saaduista viesteistä. Etäopetussuositukseen muutoksia ei tehty, mutta muistutettiin siitä, että Kymenlaaksossa oleva suositus mahdollistaa jo välttämättömän lähiopetuksen antamisen toisella asteella koskien kaikkien ikäluokkien lukioryhmiä ja ammattiopetuksen käytännön opetusta. Lähiopetus on järjestettävä hallitusti niin, että kaikki tartuntariskiä minimoivat terveys- ja turvallisuusohjeet on mahdollista aidosti toteuttaa. Kunnat tekevät asiaan liittyvät päätökset ja ohjeistavat tarkemmin kouluja ja opiskelijoita.

Ylioppilaskirjoitusten turvallista järjestämistä varten Kymsote ja kunnat ovat laatineet yhtenäiset ohjeet, joissa huomioidaan myös tuore THL:n ja YTL:n suositus järjestelyistä. Ylioppilaskirjoituksiin osallistuville ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuville suositellaan omaehtoista karanteenia kahdeksi viikoksi ennen kirjoitusten alkamista.

– On selkeää, että tartunnan saanut ei voi kirjoittaa eristysaikana. Ei voida myöskään karanteenissa olevalle taata kirjoitusmahdollisuutta, vaan se vaatii aina tapauskohtaista tarkastelua, siksi oma toiminta on nyt ensiarvoisen tärkeää, toteaa Mäntymaa.

Seuraavat viikot, kun iso osa kymenlaaksolaisistakin viettää talvilomia, ovat merkittävässä roolissa siitä, miten Kymenlaakson tilanne kehittyy. Riski heikentymisestä on edelleen merkittävän suuri.

– Uusimaa naapurina huolestuttaa eniten, mutta huolestuttavia viestejä tulee muiltakin alueilta. Talviloman viettäminen pienessä piirissä ja omalla alueella on kyllä vahva suositus, ja täälläkin kaikki perusohjeet, suositukset ja rajoitukset tulee pitää keskeisenä osana kaikkea toimintaa, Mäntymaa muistuttaa.

Lisätietoja

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
puh 020 622 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi

Sivun alkuun