Kymenlaakson ihme – metsäteollisuutta 150 vuotta

Kymijoen varrelle syntynyt metsäteollisuus täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Juhlavuosi toivottaa kaikki mukaan luomaan Kymenlaakson ihmettä ja järjestämään ohjelmaa. Kymenlaakson ihme - metsäteollisuutta 150 vuotta -juhlafestivaalin avaa 3.2.2022 Poikilon näyttely Metsä – Kaakko 22/23.

Xamk tiedote 31.1.2022

Miksi ihmeessä?

Kymenlaakso on tunnettu teollisuudestaan. Tehtaat ovat houkutelleet asukkaita, tarjonneet työtä, kasvattaneet kaupunkeja, muovanneet kulttuuriympäristöjä ja paikallisidentiteettejä. Kymijoki ja teollinen kulttuuriperintö ovat osa yhteistä tunnemaisemaa. Metsäteollisuuden historiaan sisältyy tehtaiden arki, tekniset innovaatiot, kokemusmaailma, ympäristöhistoria, metsäsuhde, puu raaka-aineena ja materiaalina. Ihme ei ole yksittäistapaus vaan kokonaisvaltainen, kollektiivinen kokemus.

Juhlavuosi katsoo nykyisyyteen ja kestävään tulevaisuuteen, sillä vastahan tässä on päästy alkuun: Mitä ovat tulevaisuuden uudet ratkaisut ja puupohjaiset materiaalit, millaista on tulevaisuuden työ? Mitä metsä meille merkitsee? Mitä kymenlaaksolaisuus on?

Lapset ja nuoret osallistuvat juhlavuoteen sekä tekijöinä että kokijoina. Haluamme vahvistaa tietoisuutta metsäteollisuudesta liitännäisaloineen ja edistää osaavan työvoiman, tuotekehityksen ja innovaatiopoolin saatavuutta tulevaisuudessa. Teemme tunnetuksi Kymenlaakson ihmettä!

Miten ihmeessä?

Juhlavuoden 2022 valmistelu on aloitettu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Luovien alojen tutkimusyksikön koollekutsumana avoimena verkostoyhteistyönä. Mukana on muun muassa alueellisia, maakunnallisia ja kuntatoimijoita, museoita, kulttuurialan edustajia sekä metsäteollisuusalan ja muita yrityksiä.

Tule mukaan kertomaan Kymenlaakson ihmeestä ja toteuttamaan innovatiivista sisältöä liittyen metsäteollisuuden historiaan, nykypäivään tai tulevaisuuteen! Ihme meininkiä!

Juhlavuoden ohjelmahaku on avautunut – tervetuloa mukaan tekemään Kymenlaakson ihmettä!

Ilmoita ohjelmaa mukaan ohjelmistoon juhlavuoden sivustolla: Tule mukaan – Kymenlaakson metsäteollisuus 150 vuotta (kymenlaaksonihme.fi)

Lisätietoja:
• Anu Vainio, TKI-asiantuntija, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk, Luovien alojen tutkimusyksikkö, p. 044 702 8724, vainio@xamk.fi
• Laura Lehtinen, TKI-asiantuntija, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk, Luovien alojen tutkimusyksikkö, p. 044 702 8451, lehtinen@xamk.fi

Metsä – Kaakko 22/23 -näyttely Kouvolan taidemuseo Poikilossa 3.2. – 24.4.2022
www.poikilo.fi
Juhlavuoden verkkosivusto www.kymenlaaksonihme.fi – Kymenlaakson metsäteollisuus 150 vuotta 2022

Sivun alkuun