Kouvolassa on turvallista asua mutta ilkivalta ja roskaaminen ovat kaupungin havaintojen mukaan kasvussa

Roskia parkkipaikalla

Kouvolassa katuturvallisuus on mittareiden mukaan yleisesti keskimääräistä paremmalla tasolla. Esimerkiksi väkivaltatapaukset ovat Kouvolan kaduilla harvinaisia. Ilkivaltaa ja roskaamista Kouvolassa tehdään kuitenkin niin merkittävissä määrin, että se aiheuttaa kaupungille jopa 250 000 euron vuosittaiset kustannukset. Paikkojen hajottaminen esimerkiksi leikkipuistoissa voi aiheuttaa myös vaaraa kaupunkilaisille.

Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén on huolissaan kaupungin ilkivalta- ja roskaamistilanteesta.

– Näyttäisi siltä, että roskaaminen ja ilkivalta voivat olla Kouvolassa nouseva trendi, Franzén toteaa.

– Kaupungin työntekijöiden havaintojen mukaan esimerkiksi puistoissa roskien määrä on kesällä kasvanut aikaisempaan verrattuna.

Kouvolan kesä on ollut myös ilkivallan suhteen levoton. Urheilupuiston suihkulähteen allas täytettiin kivillä. Liikennemerkkejä nostettiin paikoiltaan ja piilotettiin Kellomäessä. Ritiläkaivojen kansia käänneltiin pois paikoiltaan. Bussikatoksia on rikottu ja töhritty ja kaupungin kukkaistutuksia revitty.

Ilkivallan jälkien siivoaminen turhauttaa luonnollisesti kaupungin puistotyöntekijöitä, joilta menee noin kolmannes työajasta pelkästään roskien korjaamiseen. Altaan tyhjennykseen meni työntekijöiltä päivä ja paikalle tarvittiin jopa sukeltaja. Lisääntyneiden roskien myötä puistoihin on tullut rottia.

Turvallisuuspäällikkö Franzén kertoo, että ilkivallasta voi olla myös vaaraa kaupunkilaisille.

– Leikkipaikoilla on nyt tehty poikkeuksellisen pahaa ilkivaltaa, joissa on käytetty työkaluja. Liukumäen reunoja on veistelty kirveellä ja keinuista on irrotettu työkaluilla turvakiinnityksiä. Tämä on todella vakavaa lasten turvallisuuden vaarantamista.

Roskaamisesta ja ilkivallasta ei voi syyttää pelkästään nuorisoa. Roskat lentävät autojen ikkunasta ulos liian helposti myös aikuisilta ja baarikansa aiheuttaa jatkuvaa harmia keskustassa jättämällä kävelykatu Manskin kamalaan kuntoon yön jäljiltä. Keskustassa on suuren roskamäärän lisäksi todettu viikonloppuaamuisin myös poikkeuksellisen paljon rikkoontunutta lasia.

Franzén kehottaakin jokaista miettimään omaa käyttäytymistään. Myös vanhempien kannattaa seurata missä lapset ja nuoret liikkuvat ja mitä he tekevät.

– Meillä on havaintoja hyvin nuorista, noin 10-12 vuotiaista lapsista, jotka vielä aamukolmen aikaan liikkuivat kesäöinä ulkona pyörillä. Tietojemme mukaan seinien töhrimiseen osallistuu myös alakouluikäisiä lapsia.

Roskaaminen ja ilkivalta ovat suoraan pois kaupunkilaisilta itseltään.

– Siivoamiseen ja korjaamiseen käytettävillä rahoilla ja työmäärällä voisi hyvin tehdä jotain paljon järkevämpääkin, Franzén toteaa.

Kouvolan kaupungin viime keväänä perustama ilkivaltatyöryhmä kerää tietoa kaupungin ilkivallan, töhrimisen ja roskaamisen tilanteesta ja pyrkii löytämään ratkaisuja yhä kasvaviin ongelmiin. Työryhmään kuuluu henkilöitä kaupungin eri toimialoilta ja kaupunkikeskustan toimijoista. Työryhmää johtaa kaupungin turvallisuuspäällikkö.

Lisätietoja:

Turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén, 020 615 9019, johanna.franzen@kouvola.fi

Sivun alkuun