Lintuinfluenssaa ei ole todettu Kouvolassa

Yksittäistä kuollutta tai sairasta lintua ei pääsääntöisesti pidetä lintuinfluenssaepäilynä. Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa kaupungineläinlääkäreille tai valvontaeläinlääkärille.

Lintuinfluenssaa on esiintynyt poikkeuksellisen paljon Suomessa tänä kesänä. Lintujen joukkokuolemia on todettu mm. Lahdessa ja tauti on levinnyt myös turkiseläimiin. Kouvolan alueella tautia ei ainakaan toistaiseksi ole todettu. Lintuinfluenssa ei tartu ihmiseen herkästi, vaan tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen tai kuolleeseen lintuun tai sen eritteisiin.

Yksittäistä kuollutta tai sairasta lintua ei pidetä lintuinfluenssaepäilynä, paitsi jos alueella on todettu lintuinfluenssaa ja kyseessä on iso petolintu. Yksittäiset kuolleet luonnonvaraiset linnut alueella, jossa lintuinfluenssaa ei ole todettu, voi hävittää sekajätteenä tai haudata. Paljain käsin lintuihin ei kuitenkaan koskaan pidä koskea. Tarkemmat ohjeet, miten tulee toimia, jos löytää yhden tai useamman sairaan tai kuolleen luonnonvaraisen linnun löytyy Ruokaviraston nettisivuilta:

Usein kysyttyä lintuinfluenssasta – Ruokavirasto

Lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava virkaeläinlääkärille

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voi Kouvolan alueella ilmoittaa virka-aikana 1.8. saakka kaupungineläinlääkäreille, p. 020 615 5466 ja 2.8. lähtien valvontaeläinlääkärille, p. 020 615 7310. Virka-ajan ulkopuolella ilmoitus tehdään päivystävälle kaupungineläinlääkärille, p. 0600 15333.

Lisätietoja:

Veera Varo, ympäristöterveyspäällikkö, puh. 020 615 7914, veera.varo@kouvola.fi

Sivun alkuun