Kouvolan osallisuussuunnitelmaa 2021-2025 käsitellään kaupunginvaltuustossa 15. marraskuuta

Kouvolan kaupunginvaltuusto käsittelee osallisuussuunnitelmaa 2021-2025 kokouksessaan 15.11. Osallisuussuunnitelman tavoitteena on osallisuuden vahvistaminen. Palvelulupauksena on ”Tehdään yhdessä”, joka tarkoittaa mahdollisuuksia yhdessä tekemiseen: esimerkiksi yhteisötiloja, uudenlaista toimintaa ja koulutusta. Lisäksi luodaan mahdollisuuksia kaikenikäisten asukkaiden aktiivisuudelle, kehittämiselle ja uudenlaisille innovaatioille. Osallistumisen lisäksi tärkeää on osallisuuden kokemuksen vahvistaminen.


Kouvolan osallisuussuunnitelma on laadittu yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja se on osa Kouvolan laajaa hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa. Erillinen osallisuussuunnitelma on tehty, koska hyvinvointikertomuksessa ja -suunnitelmassa osallisuus on otettu esille syrjäytymisen ehkäisynä ja sosiaalisena kestävyytenä. Osallisuus on kuitenkin laaja käsite, joka kattaa osallistavan toimintakulttuurin, yhteisöön kuulumisen, kuulluksi tulemisen ja itsensä merkitykselliseksi kokemisen. Osallisuus tarkoittaa, että saa tietoa ja voi vaikuttaa sekä osallistua kehittämiseen ja toimintaan. Osallisuus vahvistaa demokratiaa ja lisää luottamusta hallintoa ja päätöksentekoa kohtaan. Suorat vaikuttamiskeinot ja uudet osallistumismuodot muuttavat demokratiaa monimuotoiseksi.

Kouvolan osallisuuden seurannassa nousee esille yksinäisyyden kokemuksen lisääntyminen ja sähköisten palvelujen lisääntynyt käyttö, johon osaltaan vaikuttaa poikkeuksellinen korona-aika. Suurin osa alkuvuoden osallisuuskyselyyn vastaajista koki elämänsä merkitykselliseksi ja olevansa osa yhteisöä. Vaikuttamismahdollisuuksia kaivattiin lisää. Suosituimpina osallistumismuotoina nousivat esille kyselyihin vastaaminen ja äänestäminen kuntavaaleissa. Lisäksi haluttiin osallistua yhdistys-, järjestö- ja vapaaehtoistoimintaan. Toivottiin tietoa suunnitelmista ja päätettävistä asioista sekä mahdollisuutta palautteen antoon ja oman näkemyksen kertomiseen. Tärkeäksi koettiin, että saadaan tietoa siitä, miten osallistuminen on vaikuttanut päätöksiin.

Osallisuuteen on Kouvolassa panostettu viime vuosina monin tavoin. Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen sekä lautakuntien lisäksi Kouvolan kaupungin lakisääteisiä vaikuttamistoimielimiä ovat vanhus- ja vammaisneuvostot sekä nuorisovaltuusto. Muita ei-lakisääteisiä vaikuttamistoimielimiä ovat aluetoimikunnat, kylien neuvottelukunta, vapaa-ajan asukastoimikunta ja maahanmuuttoasioiden neuvosto.

Aluetoimikuntien toiminta vahvistaa kuntalaisten osallistumista ja vaikutusmahdollisuuksia. Kouvolassa on aluetoimikunnat viidellä alueella, joita ovat Anjalankoski, Elimäki-Koria, Kouvolan keskusta-alue, Kuusankoski-Jaala ja Valkeala. Aluetoimikuntien tehtävänä on alueensa kehittämishankkeiden ja hyvinvoinnin sekä paikallisen toiminnan ja kulttuurin edistäminen ja tukeminen.  Aluetoimikunnat järjestävät asukastilaisuuksia, tapahtumia ja kehittämistyöpajoja ajankohtaisista asioista. Lisäksi aluetoimikunnat toteuttavat hankkeita alueillaan sekä koko Kouvolan alueella asukkaiden ideoiden pohjalta osallistaen. Aluetoimikuntien jäsenet ovat antaneet lausuntoja ja vastanneet kyselyihin sekä osallistuneet kaupungin kehittämiseen ja hankkeisiin. Aluetoimikuntien jäsenvalinnat uudelle valtuustokaudelle tehdään loppuvuodesta ja uudet aluetoimikunnat aloittavat marras-joulukuussa 2021.

Lisätietoja:

Heli Veripää, osallisuuskoordinaattori Heli Veripää, puh. 020 6158577, heli.veripaa(at)kouvola.fi

Osallistumismahdollisuuksia

Kouvolan kaupungin toimintaan voi osallistua monella eri tavalla. Palveluista voi antaa palautetta sähköisen palautepalvelun kautta. Kouvolan kaupungin kyselysivulle kerätään kyselyt ja niiden tulokset.

Aluetoimikunnille voi lähettää palautetta osoitteeseen: Aluetoimikuntien palautepalvelu.

Aluetoimikuntien yhteystiedot löytyvät osoitteesta: Aluetoimikuntien yhteystiedot

Ajankohtaista tietoa elinympäristön kehittämisestä löytyy seuraavista osoitteista:
• www.kouvola.fi/kaavoitus
• Katusuunnitelmat: www.kouvola.fi/suunnitelmat
• Kaavat: www.kouvola.fi/nahtavilla
• Taajamametsät: www.kouvola.fi/taajamametsat

Vapaaehtoisuuden puu Vapaaehtoisuuden puu tarjoaa paikallisen ja yhteisen alustan, jossa järjestötoimijat voivat ilmoittaa lyhytaikaisia vapaaehtoistehtäviä. Vapaaehtoistehtävistä kiinnostuneet voivat poimia puusta itselleen sopivia tehtäviä. 

Kouvolan kaupunginvaltuuston kokoukset videoidaan. Tutustu valtuuston toimintaan: Kaupunginvaltuusto – Kouvolan kaupunki

Kouvolan kaupungin sähköisiä palveluja löytyy osoitteesta: eKouvola. Kouvolan maksuttoman Kouvola mobiili -sovelluksen voi ladata Android-puhelimelle Google Play -kaupasta ja iPhonelle Applen App Storesta.

Valtakunnallisia osallistumispalveluja on myös tarjolla. Esimerkiksi sähköisessä Otakantaa-palvelussa voi vaikuttaa yhteisiin päätöksiin jo valmisteluvaiheessa. Palvelussa voi osallistua jo tarjolla oleviin keskusteluihin ja valmisteluihin tai käynnistää oman aiheen. Kansalaisaloitteella ehdotetaan uutta lakia, muutosta olemassa olevaan lakiin tai olemassa olevan kumoamista. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. 

Vaikuttamista on myös äänestäminen. Kymenlaakson hyvinvointialueen valtuuston jäsenten vaalit ensi vuoden 2022 alussa. Aluevaltuustojen toimikausi alkaa maaliskuussa 2022.

Vaikuttamismahdollisuuksia Kouvolassa: https://www.kouvola.fi/vaikuta

Vaikuttamisen kanavia ja ajankohtaista tietoa asioiden valmistelusta Oikeusministeriön verkkopalvelusta: https://www.demokratia.fi/

Sivun alkuun