Kouvolan kuvataiteilijaksi vuosille 2023–2025 on valittu Hanna Peräkylä

Nainen kukkakimppu ja kunniakirja kädessään hymyilee portailla. Taustalla palkintoraatilaisia.

Tekstiilitaiteen maisteri Hanna Peräkylä on työskennellyt tekstiili- ja kuvataiteen parissa aktiivisesti vuodesta 2009 alkaen. Peräkylälle ominaista on käyttää töissään erilaisia kierrätysmateriaaleja kuten tekstiilejä, paperia, puuta, muovia ja kumia. Materiaalia hän käsittelee maalaten, värjäten, piirtäen, kirjoen ja kovettaen.

Peräkylän teoksia on esillä muun muassa taidemuseo Poikilon, Taidekeskus Salmelan, Mäntyharjun kunnan, Viipurin taiteilija-ateljeen ja Namibian Yliopiston kokoelmissa. Hän on toiminut Kaakon taide ry:n ja ammattitaiteilijoiden KOUTA ry:n johtokunnassa. Tämän vuoden Peräkylä toimii Taiteen edistämiskeskus – Taiken Kaakkois-Suomen aluetoimikunnassa.

Kuvataiteilijapalkintohakemuksessaan Peräkylä kertoo teossuunnitelmastaan taidemuseo Poikiloon. Uudesta teoskokonaisuudesta on tarkoitus tehdä vahvasti tilallinen installaatio, jonka sisällä museokävijä voisi kulkea tai mahdollisesti jopa levätä. Kokonaisuus koostuu sekä Peräkylän vanhoista että uusista töistä. Näyttely taidemuseo Poikilossa on osa kuvataiteilijapalkintoa.

Hanna Peräkylän valinta palkintotyöryhmän päätöskokouksessa oli yksimielinen

”Peräkylän työskentelyssä näkyy vuosien pitkäjänteinen omistautuminen omalle ilmaisulle, materiaalien uusiokäyttämiselle sekä visuaalisen kielen luomiselle. Peräkylän taiteellinen tuotanto koostuu abstrakteista, veistoksellisista tekstiiliteoksista. Peräkylä tekee tekstiileille käytön jättämät kulumat, jäljet ja merkitykset ja siten niihin tallentuneet tarinat näkyväksi. Peräkylän mukaan hän haluaa esittää materiaalit sellaisenaan, hyväksyen niiden kaikki ominaisuudet ja ominaisuuksien merkitykset.

Kouvolan kaupungin kuvataiteilijapalkinnon saajan valinnan tarkoitus on lisätä kaupungin kuvataide-elämän tunnettavuutta ja arvostusta valtakunnallisesti, nostamalla esille seutukunnassa toimivia tai sieltä lähtöisin olevia merkittäviä kuvataiteilijoita. Odotan Hanna Peräkylän tulevaa palkintonäyttelyä Kouvolan taidemuseo Poikilossa suurella mielenkiinnolla,” sanoo läänintaiteilija Aura Seikkula (YTT).

Yksimielisen päätöksen palkinnon saajasta 20 hakijan joukosta teki Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta Kouvolan kuvataiteilijapalkinto -työryhmän ehdotuksen pohjalta. Työryhmään kuuluivat Poikilo-museoiden edustajana intendentti Mari Lehtosalo, Anne Hasu ja Janita Rahikainen Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnasta sekä asiantuntijajäsenenä läänintaiteilija Aura Seikkula. Työryhmän sihteerinä ja kokoonkutsujana toimi Kouvolan kaupungin kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.

Kuvataiteilijapalkinto jaetaan kolmen vuoden välein, ja valinta tehdään hakemusten perusteella. Ehdokkaaksi voivat ilmoittautua Kouvolasta kotoisin olevat tai Kouvolassa vakituisesti asuvat taiteilijat.

Aiemmin Kouvolan kuvataiteilijoiksi on valittu taidegraafikko Jouni Salonen (2011–2013), valokuvataiteilija Raakel Kuukka (2014–2016), kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka (2017–2019) ja taiteilija Eeva-Liisa Puhakka (2020–2022).

Sivun alkuun