Kouvolan kaupunki puuttuu rautatieaseman levottomuuteen yhdessä muiden viranomaisten kanssa

Kaksi nuorta istuu masentuneen tai väsyneen oloisina katukiveyksellä.

Valvontaa Kouvolan rautatieasemalla ja sen ympäristössä tehostetaan, sillä siellä aikaa viettävistä nuorista on herännyt iso huoli. Myös vanhempien toivotaan keskustelevan asiasta lastensa kanssa ja puuttuvan heidän ajanviettoon aseman ympäristössä. Rautatieasemalla lapset ja nuoret joutuvat alttiiksi vaaratekijöille, eikä se ole turvallinen ympäristö viettää aikaa.

Nuorisopalveluiden tekemän selvityksen mukaan osa asemalla aikaa viettävistä nuorista käyttää päihteitä sekä joutuu kohtaamaan tai syyllistyy ilkivaltaan, metelöintiin sekä väkivaltaan.

Suurin osa nuorista on yläkouluikäisiä, mutta nuorimmat ovat olleet vain 8–9-vuotiaita. Asemalla aikaa viettää myös päihteitä käyttäviä ja niitä myyviä aikuisia.

Kouvolan kaupunki, poliisi, VR sekä muut toimijat ovat tehostaneet valvontaa alueella. Huoltajat ovat myös saaneet Wilma-viestin, jossa heidän toivotaan keskustelevan asiasta lasten kanssa ja puuttuvan lasten ja nuorten ajanviettoon aseman ympäristössä. On tärkeää, että alaikäiset lapset kertovat vanhemmilleen vapaa-ajanviettosuunnitelmistaan, liikkuvat tuttujen kavereiden kanssa ja tulevat sovittujen aikojen puitteissa kotiin.

NuPa NuortenTalo tarjoaa ajanviettopaikan ydinkeskustassa yli 11-vuotiaille

Kouvolan nuorisopalvelut muistuttaa, että keskustassa, Valtarin kauppakeskusta vastapäätä toimivan NuortenTalon monitoimitilassa voi viettää aikaa turvallisesti sisätiloissa. Toiminta on kohdennettu nuorille 11-vuotiaasta alkaen tiistaista lauantaihin; eri ikäisille eri aikoihin. Paikalla on aina nuoriso-ohjaajia ohjaamassa, auttamassa ja juttelemassa nuorten kanssa. Kahvila NuortenPaikka toimii samoissa tiloissa maanantaista perjantaihin.

Myös muissa Kouvolan taajamissa toimii nuortentiloja, joissa on ohjattua toimintaa ja mahdollisuus viettää aikaa turvallisesti ja päihteettömästi. Lisäksi liikkuva nuorisotyö kiertää NuPakulla siellä missä nuoret liikkuvat.

Nuorisopalvelut ja ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Laura Sillanpää muistuttavat huoltajia, että jos lapsen päihteiden käytöstä tai päihteiden kokeilusta herää huoli, on syytä ottaa yhteyttä koulukuraattoriin, terveydenhoitajaan tai alueen erityisnuorisotyöntekijään:

Kouvolan kaupunki pyrkii yhdessä muiden viranomaisten kanssa ehkäisemään lasten ja nuorten päihteidenkäyttöä ja vähentämään niistä aiheutuvia haittoja. Lisäksi halutaan lisätä kaupunkilaisten sekä muiden matkustajien turvallisuuden tunnetta rautatieasemalla ja sen ympäristössä.

Lisätietoa:

Etusivu – Nuorten Kouvola

Hyvinvointi – Kouvolan kaupunki

Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Laura Sillanpää, puh. 020 615 9311

Sivun alkuun