Kouvolan kaupungin kävelyreitit ja luontopolut on Kouvolan vuoden 2022 vanhusteko

Neljä henkilö kukkakimppujen ja palkintokunniakirjan ääressä hymyilemässä.

Vanhusneuvosto valitsi vuoden 2022 vanhusteon kohteeksi kaupungin kävelyreitit ja luontopolut. Palkinnon vastaanotti Kouvolan kaupungin puolesta reittien ja polkujen suunnitteluun, kehittämiseen ja rakentamiseen osallistuneet ympäristötarkastaja Marleena Kuitikka, kaavoitusarkkitehti Kaisa Niilo-Rämä ja metsäinsinööri Kirsi Hokkanen.

Kouvolan Seniorit ry:n ehdotuksessa vuoden 2022 vanhusteon saajaksi perusteltiin Kouvolan kaupunkia seuraavasti: Kouvolassa on 26 000 ikäihmistä, joista suurin osa asuu kotona ja joiden elämisen laadun ylläpito edellyttää säännöllistä liikuntaa. Kävely on ikäihmisten tärkein liikuntamuoto. Kouvolan kaupunki on rakentanut eri puolille Kouvolaa korkeatasoisia kävelyreittejä ja luontopolkuja, joissa pääsee virkistäytymään kauniissa luonnossa, se tuo hyvää mieltä, elämäniloa ja mahdollisuuden tavata muita ihmisiä. Liikunta on erityisen tärkeää ikääntyville ihmisille sen vuoksi, että se hidastaa vanhenemisen tuomia muutoksia, kuten pitää yllä liikkuvuutta ja hidastaa lihaskatoa ja vahvistaa luustoa. Aivoterveydelle säännöllinen ulkoilu on tärkeää ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Kouvolan vanhusneuvoston valintaperusteina olivat ikäihmisten liikunnan aktivointi, luonnon vaikutukset, saavutettavat lähiluontopolut ja kävelyreitit. Reittien suunnittelussa on kiinnitetty huomiota myös esteettömyyteen, esim. Kalalammen reitin pystyy kiertämään myös rollaattorin, pyörätuolin tai sähköavusteisen kulkuneuvon kanssa. Luonnossa liikkuminen lisää ikäihmisten hyvinvointia. Valintaa tukee myös tämän vuoden valtakunnallisen vanhustenviikon teema, joka on ”Yhdessä luontoon – joka iän oikeus.”

Vuoden Vanhusteko -palkinto on kunniamaininta ja se myönnetään hyvälle vanhustyön teolle tai kehittämishankkeelle, joka on myönteisellä tavalla edistänyt Kouvolan vanhustyötä ja edesauttanut ikäihmisten hyvinvoinnin parantamista. Tunnustuksen saajan valinnassa on huomioitu myös ikäihmisen osallisuuden ja toimivan arjen sujumisen tukeminen, yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä ajankohtaisuus. Palkinto on kunniamaininta ja se jaettiin Kouvolassa kuudennen kerran. Palkittavasta vanhusteosta päättää Kouvolan vanhusneuvosto.

Lisätietoja:
Kouvolan vanhusneuvoston puheenjohtaja Markku Mikkola, puh. 040 5680 256,
markkusa.mikkola(at)gmail.com.
Kaavoitusarkkitehti Kaisa Niilo-Rämä, puh. 020 615 7404, kaisa.niilo-rama(at)kouvola.fi
Metsäinsinööri Kirsi Hokkanen, puh. 020 615 7754, kirsi.hokkanen(at)kouvola.fi
Ympäristöjohtaja Hannu Friman, puh. 020 615 7900, hannu.friman(at)kouvola.fi

Sivun alkuun