Kouvolaan palkintoja Kymenlaakson Urheilugaalassa

Kouvolan luonto- ja ulkoilureitit, Mielakan rinnekeskus sekä Kouvolan harrastamisen malli palkittiin kuntalaisia liikuttavina esimerkkeinä. Myös aktiivisia urheilun ja liikunnan parissa toimijoita palkittiin.

Kymenlaakson Urheilugaalassa nostetaan esiin kymenlaaksolaista liikunta- ja urheilukulttuuria. Maakunnan liikunta- ja urheiluväen yhteen kokoavassa tilaisuudessa palkitaan vuosittain huippu- ja kilpaurheilussa ansioituneita, seuratoiminnan aktiiveja, kuntoliikkujia sekä liikuttaja-aktiiveja.

17. kertaa järjestetyssä juhlassa vuoden 2021 kymenlaaksolaisena liikuntatekona palkittiin Kouvolan luonto- ja ulkoilureitit. Viime vuonna on valmistunut Kalalammen luontopolun kunnostaminen sekä uudet osat Kymijoen ulkoilureittiin.

Lehtomäen – Utunmäen alueella sijaitsevan Kalalammen ympäri kiertävä luontopolku rakennettiin pääosin entistä reittiä seuraillen. Pitkospuita on rakennettu maastoltaan haastaviin kohtiin ja polun varrelle on rakennettu paikkoja onkimiseen, uimiseen ja oleskeluun. Kunnostussuunnitelman lähtökohtana oli reitin kehittäminen esteettömäksi, jotta se soveltuisi kuljettavaksi mm. pyörätuolilla. Hieno ja onnistunut kokonaisuus vastaa virkistysreittien kasvavaan suosioon.

Myös viimeistelyä vaille valmis Kymijoen ulkoilureitillä riittää kulkijoita. 25 kilometrin mittaisen rengasreitti koostuu kiinnostavista uusista metsäosuuksista Alakylässä Korian siltojen tuntumassa, Rantakulma – Niskala – Ruotsula välillä sekä Sääksniemessä, joista kaksi viimeksi mainittua valmistuivat 2020–2021. Lisäksi rakentamisessa on hyödynnetty olemassa olevaa kävely- ja pyöräilyverkostoa. Reitillä on esteettömiä metsäosuuksia ja rauhallisia polkuja Kymijoen rantamaisemissa. Kauneimmissa kohdissa on tauko- ja nuotiopaikkoja. Ulkoilureitti edustaa uutta virkistysreittipalvelujen mallia, joka tarjoaa mahdollisuuksia myös yrityselämälle.

Reitti on suunniteltu ja rakennettu kestävästi, luontoa ja jokivarren perinnemaisemia kunnioittaen ja se on palkittu vuoden 2021 Kuntatekniikan saavutuksena. Reitti valmistuu kokonaisuudessaan keväällä 2022, kun Alakylä-Aapiskuja -osuus on valmis ja loputkin opasteet paikoillaan.

Mielakan rinnekeskus on Kouvolan vuoden liikuttaja

Kuntien vuoden liikuttajana palkittiin Kouvolasta Mielakan Rinnekeskus, joka on koronapandemiasta huolimatta tehnyt erinomaista työtä kuntalaisten terveysturvallisen liikuttamisen puolesta. Mielakka on jatkuvasti kehittänyt laskettelun lisäksi myös kesätoimintoja, kuten alamäkipyöräilyä. Keskuksen eturinteeseen on 200 talkoolaisen voimin maalattu yli 400 metriä pitkä räsymatto, yhteisöllinen taideteos, jota pitkin niin läheltä kuin kauempaakin tulevat pääsevät lumettomana aikana ihailemaan Kouvolan maisemia.

Suomen Hiihtokeskus ry on palkinnut Mielakan Vuoden lähikeskus 2021 -tittelillä.

Kouvolan harrastamisen malli palkittiin lasten liikuttajana

Lasten liikuttajana palkittiin gaalassa Kouvolan harrastamisen malli. Kyseessä on viime syksynä alkanut harrastustoiminta, jota Kouvolan kaupunki lähti vahvasti toteuttamaan valtakunnallisen Suomen mallin pohjalta. Päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen.  Tarkoituksena on, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi mahdollisuus mieluisaan ja maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Harrastusvalikoimaan kuuluvat muun muassa parkour, monen lajin liikunta, jalkapallo, kuntosali, cheerleading, sirkus, kuvataide, elokuva sekä e-urheilu ja digipelaaminen. Oppilaat ovat päässeet vaikuttamaan alusta alkaen, mistä harrastusteemoista he ovat kiinnostuneita. Suosituimmiksi lajeiksi ovat osoittautuneet alakouluissa parkour ja yläkouluissa kuntosali.

Mallin toteuttamisessa on ollut mukana kouvolalaisia yrittäjiä, monia kaupungin palveluita sekä järjestöjä, jotka edistävät harrastamista. Harrastetunteja järjestetään kouluajan ulkopuolella Kouvolassa jo 25 koulussa; tulevana lukuvuonna malli laajentuu 34 peruskouluun. Harrastetunteja on toteutettu myös verkon välityksellä. Toimintaan osallistui vuonna 2021 yli 800 oppilasta.

Muita kouvolalaisia palkittuja

Urheilugaalassa palkittiin myös seuraavat kouvolalaiset urheilun ja liikunnan parissa toimivat henkilöt tai seurat:

  • Vuoden seuratoimihenkilö Kymenlaaksossa 2021: Marja-Liisa Kotikuusi, Kouvolan Uimarit
  • Vuoden nuorisourheilun vetäjä Kymenlaaksossa 2021: Harri Setälä, Pohjois-Kymen Liikuntayhdistys
  • Vuoden vammaisurheilija Kymenlaaksossa 2021: pyörätuolitanssin suomenmestarit Tuuli Harju ja Timo Pyykkönen
  • Vuoden Kuntoliikkuja: Petri Karonen, Kaakkois-Suomen poliisi
  • Terveysliikuttaja: Marjaana Pöntinen, Harjun Oppimiskeskus
  • Lasten ja nuorten tähtiseura: KooKoo juniorit / Pohjois-Kymen Liikuntayhdistys

Tarkemmat tiedot kaikista Kymenlaakson urheilugaalassa palkituista on luettavissa Kymenlaakson Liikunta ry:n verkkosivulla (kymli.fi).

Lisätietoa

Kymijoen ulkoilureitti – Kouvolan kaupunki

Kalalammen luontopolku – Kouvolan kaupunki

Mielakka • Parasta talvessa!

Liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen, p. 020 615 8228, teemu.makipaakkanen(at)kouvola.fi

Sivun alkuun