Kouvola iloitsee muuttotappion pienenemisestä

Väki vähenee Kouvolassa edelleen, mutta havaittavissa on positiivisia signaaleja ja usko muutokseen on vahva. Kun useampana vuotena väestön väheneminen on ollut tuhannen asukkaan luokkaa, niin viime vuoden reilun 700 asukkaan vähennys kertoo suunnan muutoksesta. Kouvolan muuttotappio lähes puolittui.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kouvolaan muutti viime vuonna 2 418 henkilöä muualta Suomesta, mikä on 164 henkilöä enemmän kuin vuonna 2020. Kouvolasta muualle Suomeen muutti 2 661 henkilöä eli kuntien välinen nettomuutto on edelleen negatiivinen ( -243). Tahti on kuitenkin hidastunut. Edellisenä vuonna muuttotappio oli 423 ja sitä edellisenä 639. ”Tämä muutos on merkittävä ja kertoo siitä, että Kouvolan vetovoimaisuus asuinpaikkana on lisääntynyt”, iloitsee kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kouvolassa oli viime vuoden lopussa 80 483 asukasta eli väestövähennys oli vuoden aikana 704 henkilöä. ”Viralliset luvut saadaan maaliskuussa ja silloin myös nähdään, onko muutos vaikuttanut Kouvolan ikärakenteeseen ja ylipäätään mistä Kouvolaan on muutettu”, toteaa kehittämispäällikkö Liisa Kolari.

Korona käänsi kehityksen

Näinä koronavuosina suurin maan sisäinen muuttotappiokunta on ollut Helsinki, jossa viime vuoden muuttotappio oli 4 159. Toiseksi suurin oli Vantaa, jossa muuttotappio oli 1 385. ”Tämä kuvaa selvästi, kuinka työnteko on muuttunut koronapandemian aikana – muutto töiden perässä ei ole enää välttämätöntä ja pääkaupunkiseudun perinteiset muuttovoittokunnat ovat kääntyneet tappiolliseksi”, Liisa Kolari sanoo.

Myös syntyvyyden kasvu on positiivinen merkki. Ennakkotiedon mukaan Kouvolassa syntyi viime vuonna 553 lasta, kun edellisenä vuonna syntyvyys jäi ensimmäisen kerran uuden Kouvolan aikana alle 500 lapsen.

Sekä maahan- ja maastamuutto pieneni Kouvolassa edellisistä vuosista. Kouvolaan muutti ulkomailta 191 henkilöä, kun vastaava luku vuonna 2020 oli 253. Kouvolasta ulkomaille muutti viime vuonna 80 henkilöä, kun vastaava luku vuonna 2020 oli 119.

Lisätietoja:
kaupunginjohtaja Marita Toikka puh. 020 615 3100
kehittämispäällikkö Liisa Kolari, puh. 020 615 8026
etunimi.sukunimi@kouvola.fi

Sivun alkuun