Koronavirustilanne Kymenlaaksossa edelleen perustason vaiheessa, vaikka tartuntamäärät kasvussa

korona

Suurista tartuntamääristä huolimatta koronavirustilanne on Kymenlaaksossa edelleen perusvaiheessa. Alueella ei esiinny juurikaan tartuntoja, joiden lähteestä ei ole varmaa tietoa.

Kymenlaaksossa todettiin viikonloppuna 30.10.-1.11.2020 yhteensä 25 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat alueella alkavat olla päivittäisiä, tänään tiistaina uusia tartuntoja todettiin neljä. Tartunnat ja niiden myötä altistuneiden määrät ovat olleet kasvussa viimeisen kahden viikon aikana.

Suurista tartuntamääristä huolimatta koronavirustilanne on Kymenlaaksossa edelleen perusvaiheessa. Syyskuun alussa sosiaali- ja terveysministeriö antoi toimintasuunnitelman, jossa alueiden epidemiologinen tilannekuva on jaettu kolmeen vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Sen mukaisesti alueella voidaan tehdä erilaisia suosituksia ja rajoituksia.

Tartuntojen määrä ei ole ainoa kriteeri, kun arvioidaan koronatilanteen vaihetta. Siihen vaikuttaa kokonaiskuva taudista alueella. Kymsote on onnistunut tartuntojen jäljityksessä ja tartuntaketjuja on pystytty selvittämään hyvin. Alueella ei esiinny juurikaan tartuntoja, joiden lähteestä ei ole varmaa tietoa. Kymsotessa on alusta alkaen panostettu selvitystyöhön ja resursseja tähän on lisätty entisestään.

Viime päivinä todetuista tartunnoista valtaosa liittyy tiedossa oleviin ketjuihin, joita on useampia. Kyseessä on esimerkiksi jo tiedossa olleiden koronavirustartuntojen jatkotartuntoja perheen sisällä. Tai jo altistuneiksi tiedetyillä henkilöillä todetaan koronavirustartunta. Tällaisissa tapauksissa henkilöt ovat olleet karanteenissa jo ennen testein todettua koronavirustartuntaa. Altistumiset ja tartunnat on pääosin tapahtuneet syyslomaviikon aikana tai sen jälkeisessä karanteenissa.

Koska tartuntaketjut on saatu hyvin selvitettyä, on arvioitu, ettei koronavirustilanne ole tällä hetkellä kiihtymässä tai leviämässä hallitsemattomasti Kymenlaaksossa. Tällä perusteella Kymenlaakso on edelleen koronavirustilanteen perusvaiheessa.

-Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaa sitä, että eri toimintoihin tulee jo huomattavia rajoituksia. Tällä hetkellä tavoitteena on koronaviruksen leviämisen ehkäisyn lisäksi mahdollisimman normaalin toiminnan ja arjen turvaaminen. Jo nyt olemme antaneet Kymenlaaksossa suosituksia ja ohjeita, jotka ovat osittain vahvempia kuin yleisesti perustason vaiheessa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa selvittää.

– Koronaviruksen ehkäisyssä strategiamme perustuu nimenomaan tartunnan jäljitykseen ja testaamiseen. Viime aikoina on tehty mm. laajojakin testauksia altistuneille, joilla ei ole ollut lainkaan oireita.

Covid 19 -virusta on Kymenlaaksossa, joten sen leviämisen ehkäisemiseksi toimitaan koko ajan aktiivisesti eri keinoin. Jokaisen kymenlaaksolaisen on ensisijaisen tärkeää noudattaa koronan torjunnassa annettuja ohjeita: huolellinen käsien pesu, yskimishygienia, riittävät turvavälit, ruuhkaisten tilojen ja tilaisuuksien välttäminen. Lisäksi on tärkeää käyttää maskia kodin ulkopuolella esimerkiksi linja-autoissa, kaupoissa, tilaisuuksissa, tapahtumissa, kirjastoissa, virastoissa ja muissa toimipaikoissa, mikäli ei ole terveydellistä syytä olla käyttämättä. THL:n ohjeistuksen mukaisesti maskisuositus koskee yli 15-vuotiaita, mutta nuoremmatkin voivat käyttää maskia, jos sopivan kokoinen maski on käytettävissä ja sitä osataan käyttää.

Koronavirustestiin tulee mennä herkästi pienimmissäkin oireissa, joita ovat väsymys, päänsärky, nuha, yskä, kuume, vatsakipu, oksennus tai ripuli. Kymenlaaksossa hoitoon hakeudutaan Omaolo.fi-palvelun kautta tai ottamalla yhteyttä omalle terveysasemalle tai Päivystysapuun p. 116 117.

Alueellinen koordinaatioryhmä arvioi Kymenlaakson koronavirustilannetta, sen vaihetta ja mahdollisia tarvittavia toimenpiteitä, seuraavan kerran huomenna keskiviikkona.

www.kymsote.fi
Kymsoten koronavirustiedotussivusto

Sivun alkuun