Koronatartuntojen määrä kesän jälkeen selkeässä laskussa Kymenlaaksossa

Kymenlaaksossa koronatartuntojen määrä on heinäkuun jälkeen kääntynyt selkeään laskuun. Viimeisen kahden viikon aikana uusia tapauksia on todettu 635 ja näin ollen ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden on 392. Heinäkuussa uusien tartuntojen määrä oli jopa yli 900 viikossa. Tämän jälkeen tartuntamäärät ovat laskeneet viikoittain seuraavasti: Viikolla 32 622 uutta tapausta, viikolla 33 445 ja viikolla 34 enää 287 uutta terveydenhuollon koronatestillä varmennettua koronavirustartuntaa.

Kymsote tiedottaa koronasta
Kymsote tiedottaa koronasta!

– Vain osa ihmisistä käy enää virallisissa koronavirustesteissä. Näyttää kuitenkin siltä, että todellinen koronatartuntojen määrä on laskussa ja koronan suhteen ollaan menossa parempaan suuntaan. Viimeksi näin hyvä tilanne oli vuodenvaihteessa. Täytyy kuitenkin muistaa, että aiemmissa epidemian vaiheissa tällaiset koronatartuntamäärät olisivat olleet varsin korkeita eli koronavirusta on edelleen alueella, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa luonnehtii.

Koronatilanteen rauhoittumisesta kertoo myös se, että positiivisten näytteiden osuus on 27 prosenttia otetuista näytteistä, kun se pahimmillaan oli yli 50 prosenttia. Koronatilanteen parantumisesta kertoo myös sairaalahoidon tarve:

– Meillä on ollut pitkään ja sitkeästi sairaalahoidossa 20-25 potilasta, joilla on todettu koronavirustartunta. Tänään sairaalahoidossa on 15 potilasta, joilla on koronavirustartunta.

Kymenlaakson koronvirustilanne näyttää olevan rauhoittumassa samaan tapaan kuin valtakunnallisestikin; Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronavirustartuntoja on todettu aiempaa vähemmän, positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on laskenut ja sairaalahoidon tarve on vähentynyt.

Kymenlaaksossa on vallalla koronaviruksen omikronmuunnoksen alalinja BA.5. Tällä hetkellä ennustetaan, että uusi koronavirusvariantti on mahdollisesti tulossa Suomeen loppuvuonna.

– Nyt kun ilmat kylmenevät, alueelle tulee myös muita viruksia. On hyvä muistaa, että koronan aikana opitut hygieniaohjeet kuten käsienpesu ja maskilla suojautuminen ruuhkaisissa paikoissa antavat suojaa myös muilta virustartunnoilta kuten flunssilta, Mäntymaa muistuttaa.

Erityisesti syksyn ylioppilaskirjoituksiin osallistuvia kehotetaan noudattamaan näitä hygieniaohjeita, jotta osallistuminen ylioppilaskokeisiin ei vaarannu.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään. Kymenlaakson kuntien edustajatkin totesivat, että koronatilanteen rauhoittuminen näkyy kunnissa eivätkä palvelut ole vaarantuneet. Poikkeuksena ovat Miehikkälän ja Virolahden kunnat, joiden alueella koronavirustartunnat näkyvät selkeästi muun muassa sairauspoissaoloina. Koronatilanne Kymenlaakson alueella on rauhoittunut, mutta terveydenhuollon ja maailman tilanne tuovat haasteita julkisiin palveluihin, puhuttavia aiheita ovat mm. sähkö- ja energia-asiat.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti kokoontua jatkossa harvemmin eli kerran kuukaudessa. Seuraava kokous on 28.9.2022.

Lisätietoja

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
p. 020 633 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi

Sivun alkuun