Koivusaaren maauimalan uimavesi todettu uimakelpoiseksi

Pipetistä pudotetaan nestettä koeputkeen.

Terveysvalvonnan tällä viikolla uimavedestä ottamien lisänäytteiden bakteeripitoisuudet olivat alhaiset. Suositusta uimisen välttämisestä ei ole tarpeen jatkaa. Uimaveden laadun seuraamista jatketaan ensi viikolla.

Koivusaaren uimarannan uimaveden on epäilty aiheuttaneen uimareille sairastumisia. Terveysvalvonnalle on ilmoitettu noin 60 sairastumista. Sairastuneet olivat uineet Koivusaaren uimarannalla pääasiassa viikolla 29. Viime viikolla (25.7.2023) otetuissa lisänäytteissä todettiin suolistoperäisten enterokokkien määrän olevan koholla uimarannan keskimmäisessä altaassa. Pitoisuus oli normaalista poikkeava, mutta se ei kuitenkaan ylittänyt hyvälle uimavedelle määritettyä toimenpiderajaa.

Terveysvalvonta on tällä viikolla ottanut tilanteen seuraamiseksi lisänäytteitä maanantaina 31.7.2023 ja keskiviikkona 2.8.2023. Uimaveden laatu on tutkimustulosten mukaan hyvä. Syy uimaveden laadun heikkenemiseen viikolla 29 ei ole selvinnyt.

Koivusaaren uimarannalta otetaan vielä ensi viikolla (viikko 32) näytteet. Tällöin otetaan uimavesinäytteet myös kaikilta muilta uimarannoilta. Terveysvalvonta tiedottaa uimarantojen vedenlaadusta tulosten valmistuttua.

Suolistoperäisiä enterokokkeja esiintyy ihmisten ja eläinten ulosteessa. Enterokokkeja on yleisesti myös maaperässä, joten ne voivat olla peräisin myös näytteenottopaikan ympäristöstä. Enterokokit säilyvät ympäristössä hyvin ja siksi niiden suuri määrä voi kertoa jo kauan ennen näytteenottohetkeä tapahtuneesta saastumisesta.

Lisätietoja:

Mari Järvinen, terveydensuojelusuunnittelija, puh. 020 615 8074

Sivun alkuun