Kimolan kanavan aukeamista odotetaan Kouvolassa kieli pitkällä

Kimolan kanavan kalliotunneli

Veneilykausi on Kouvolassa jo hyvässä vauhdissa ja olosuhteet uusien Pyhäjärven satamien valmistumisen myötä mitä parhaimmat. Kaikkien aikojen veneilykesän kohokohta on Kimolan kanavan avautuminen heinäkuun loppupuolella. Neljä kouvolalaista veneilijää odottelee jo malttamattomina kanavan sulutusta ja retkiä sen pohjoispuolisille vesille.

Kimolan kanava ja satamaverkoston kehittäminen lisäävät veneilymahdollisuuksia Heinola-Iitti-Kouvola -alueelle ja kytkevät seudun vesistöt keskiseen Järvi-Suomeen. Yhtenäinen vesitieyhteys Kouvolasta Kansallisveden koillisosaan Pielavedelle on yli 400 km ja tarjoaa matkalla mahdollisuuden yhteentoista sulutukseen.

Neljä kouvolalaista veneilijää odottelee jo malttamattomina kanavan sulutusta ja retkiä sen pohjoispuolisille vesille. Kokemuksia veneilystä on kertynyt näille konkareille niin Kouvolan järvistä ja joista kuin Saimaan sopukoistakin.

Kaikki kivet Pyhäjärvellä löydetty

Kuusankosken veneilyseura ry:n puheenjohtaja eli kommodori Pekka Reponen on veneillyt Pyhäjärvellä ja siihen liittyvässä vesistössä 45 vuotta. ”Kaikki kivet on löydetty,” kertoo kokenut veneilijä.

Reponen odottaa kieli pitkällä Kimolan kanavan aukeamista. ”Olen ollut mukana Vesiväyläyhdistyksessä alusta alkaen, joten olisi nyt vihdoin aika päästä nauttimaan työn tuloksista. Ja saimmehan tuon Pyhäjärven veneilykartankin juuri valmiiksi, ettei tarvitsisi enää niitä kiviä etsiä!”, Reponen vinkkaa.

”Nykyinen veneeni on seitsenmetrinen Jurmo Cabin sisäperämoottorilla. Kanavan aukeamisen myötä piiri laajenee sillä ainakin Vuolenkoskelle, mahdollisesti Heinolaan asti.”

Pyhäjärvi on tämän kesän vesistö

Jorma Hurmalainen on ollut vapaa-ajanveneilijä jo lähes puolet elämästään, 25 vuoden ajan. Pitkän linjan yhdistysihmisenä hän on toiminut 15 vuotta Kuusankosken veneilyseuran hallituksessa ja esitteli siinä roolissa Kimolan kanavaakin alkuvuonna Helsingin venemessuilla.

”Minulla on kaksi venettä, toinen on yhdeksän metrinen vanha meriläinen, joka pitäisi nyt viedä Hirvelän uudistettuun satamaan. Vesillelasku on vähän viivästynyt, kun on ollut huoltohommia ja maalauksia mutta eipä ole kanavakaan vielä auennut. Toinen vene, 4,30 pitkä moottorivene odottaa pihalla trailerin päällä, että voi lähteä vesille, minne sitten tuleekaan mieleen: tuohon Kymijoelle, Vuohijärvelle – milloin minnekin – joskus jopa Saimaalle Puumalaan”, Hurmalainen kertoilee.

”Tuo Pyhäjärvi tuossa on nyt se kesän vesistö, ja tietysti Kimolan kanava, kun se aukeaa. Varmaankin tulee ajeltua tuonne Heinolan suuntaan ja mahdollisesti Päijänteelle asti. Toivotaan, että veneilyilmat jatkuisivat mahdollisimman pitkälle syksyyn.”

Uudella veneellä lähivesistöjä tutkimaan

Antti Nyberg ei ole ehtinyt veneilemään harrastusmielessä vuosiin. Takavuosilta Kouvolan ja lähiympäristön vedet ovat jonkin verran tuttuja ja viime vuosina Kouvolan kaupungin rakennuttajapäällikkö on päässyt tutustumaan varsinkin Pyhäjärvi-Kimolan alueen vesistöön tarkemmin. Nyberg vastaa Kimolan kanavan sekä Hirvelän ja Virtakiven satamahankkeiden toteutuksesta ja työn myötä kiinnostus veneilyyn onkin nostanut jälleen päätään ja oma vene on hankinnassa.

”Vuosien varrella on tullut kokeiltua monenlaisia vesillä liikkuvia vekottimia vesiskootterista suplautaan mutta nyt on tarkoitus ostaa pulpettivene koko perheen käyttöön. Pyhäjärvi ja sitä kautta Kimolan kanava yläpuolisine vesistöineen kiinnostaa. Tarkoitus on perheen kanssa lähteä retkeilemään ja muistelemaan millaisia paikkoja lähiseudulta löytyykään.”

”Tulevan loman myötä toivon aurinkoisia kelejä. Toivottavasti moni löytää veneilystä itselleen uuden harrastuksen nyt kun Kouvolaan on rakennettu uusia satamiakin.”

Meloen Kimolan kanavan läpi

Marko Luukkoselle Kouvolan vedet ja veneilyväylät ovat tuttuja niin ikään työn puolesta yleiskaavapäällikkönä. ”Melko tarkka kuva Kouvolan järvistä ja joista on näyttöpäätteiltä ja kaavakartoilta syöpynyt silmien verkkokalvoille. Ranta-alueiden kaavoittajan ominaisuudessa olen käynyt monen järven ja joen rannalla sekä liikkunut osalla myös vesitse,” kertoo Luukkonen.

Hän on ollut mukana edistämässä veneilyä Kouvolassa eri kaavoitusprojektien kautta. ”Verlan alueen yleiskaavoituksen, Kymijoen rantaosayleiskaavojen ja mm. Kimolan kanavahankkeen myötä on Kouvolassa viime vuosina paneuduttu enemmän venematkailuun, vesiväyliin, satamiin ja niihin liittyviin palveluihin. Toivottavasti jatkossa tulee paineita sen tyyppiselle maankäytölle enemmänkin, nyt kun Kouvolasta on tullut oikeasti sisävesikaupunki.”

Vapaa-aikanaan Luukkonen liikkuu vesillä muun muassa vuokratulla kajakilla ja kanootilla. ”Kymijokea on melottu ja erityisesti Väliväylä on mukava kajakkiväylä. Kimolan kanavankin voisi ehkä kajakilla meloa. Jatkossa kanavan avautumisen myötä voisi käydä kotoa käsin myös Päijänteen suunnalla jollakin laivaristeilyllä tms.”

Luukkonen nauttii järvielämästä kesäpaikallaan Puumalassa Saimaan Lietvedellä. ”Siellä voisi tällä lomalla käydä melontaretkellä tai ajella vanhalla Busterilla, jos lähtee käyntiin. Enimmäkseen kyllä tulee pyörittyä soutuveneellä virvelin tai mato-ongen kanssa ihan kotirannan tuntumassa Kymijoella Kuusankoskella.”

Sivun alkuun