Kaupunginhallitus käsittelee keskuskeittiöselvitystä 2.6. kokouksessaan

Kaupunginhallitukselle esitetään viranhaltijavalmistelun jatkamista keskuskeittiöinvestoinnista, joka valmistuttuaan vastaisi vuoden 2040 asiakastarpeisiin. Uusi investointi olisi siis sopeutettu kaupungin tulevina vuosina vähenevään lapsimäärään. Siirtymäaikana osa ruoka-annoksista ostettaisiin ulkoisilta palveluntarjoajilta.

Kouvolan kaupunki on teettänyt kaupunginhallituksen marraskuussa 2024 tekemän päätöksen mukaisesti selvityksen, jossa vertaillaan kaupungin ruokapalveluiden tuotantotapoja sekä toimintamalleja oman palvelutuotannon ja ostopalveluiden välillä ja selvityksen, jossa on alueellinen markkinakartoitus ruokapalvelutuottajista. Selvitykset toteutti Damico Oy.

Kouvolan kaupungin ruokapalveluiden tuottamat ateriat valmistetaan tällä hetkellä joko keskuskeittiössä tai eri puolilla kaupunkia sijaitsevissa yhdeksässä tuotantokeittiössä. Damico Oy:n selvityksessä todetaan, että nykyinen usean valmistuskeittiön tuotantomalli on sekä investoinneiltaan että operatiivisilta kustannuksiltaan raskas. Lisäksi nykyinen Kouvolan keskuskeittiö, joka valmistaa lähes puolet kaupungin kasvatuksen ja opetuksen toimialan ruuista, on erittäin huonokuntoinen.

Ruokapalveluiden tuotantoon on selvityksessä kolme vaihtoehtoa

Kaupungin viranhaltijat ovat Damico Oy:n selvityksen pohjalta valmistelleet SWOT-analyysin ja ennakkovaikutusten arvioinnin (EVAUS) kolmesta vaihtoehdoista:

Vaihtoehto 1 (= uusi keskuskeittiö, annosmäärä vastaa vuoden 2027 tarvetta.) Uusi keskuskeittiö rakennetaan omaan taseeseen ja valmistuu vuonna 2027.
Rakennus mitoitetaan niin, että vuonna 2027 ruoka valmistetaan täysin omana palveluna. Keskuskeittiössä tuotetaan ruokapalvelut omana toimintana kylmävalmistuksella. Kylmävalmistuksessa ruoka valmistetaan keskuskeittiössä kylmistä esikypsennetyistä raaka-aineista tai puolivalmisteista ilman kuumennusta. Ruoka kylmäsäilytetään, kuljetetaan palvelukeittiöihin, joissa ruoka kypsennetään ja tarjotaan asiakkaille. Palvelukeittiöissä toiminta jatkuu entisellään omana tuotantona.

Vaihtoehto 1B (= uusi keskuskeittiö, annosmäärä 2040 mukaan)
Uusi keskuskeittiö rakennetaan omaan taseeseen vuoden 2040 tarpeeseen ja valmistuu vuonna 2027. Annosmäärä on karkeasti arvioiden puolet vaihtoehto 1:stä.
Keskuskeittiössä tuotetaan vuonna 2027 noin 50 % vaihtoehto 1 annoksista omana toimintana kylmävalmistuksella ja noin 50 % annoksista ostetaan ulkoa. Vuoteen 2040 mennessä ulkoa ostettujen annosten määrä laskee nollaan, mikä johtuu siitä, että lapsia asuu Kouvolassa nykyistä vähemmän. Palvelukeittiöissä toiminta jatkuu entisellään omana tuotantona.

Vaihtoehto 2 (= ruoan osto osakeyhtiöltä)
Keskuskeittiötä ei rakenneta Kouvolaan.
Ulkopuolinen osakeyhtiö tuottaa ruoan palvelukeittiöihin omasta tehtaasta tai palvelutuotannostaan. Palvelukeittiöissä toiminta jatkuu entisellään omana tuotantona.

Mahdollisuus paikallisuuden hyödyntämiseen säilyy

Kaupunginhallitus käsittelee ruokapalveluiden tuottamista ja keskuskeittiöselvitystä maanantain 2.6. kokouksessaan.

Listatekstissä todetaan, että SWOT-analyysin ja ennakkovaikutusten arvioinnin perusteella vaihtoehto 1B on kokonaistaloudellisesti sopivin toteutusmalli huomioiden muun muassa toimintaympäristö ja rakennusten määrä, palvelusopimukset, toimintamallit ja -volyymit, varautuminen, organisaatio ja henkilöstö, talous ja kustannukset, investoinnin suuruus, elinvoima- ja ympäristövaikutukset, kaupunkistrategia sekä asiakas- ja lapsinäkökulma.

Kaikissa kolmessa selvitetyssä vaihtoehdoissa on mahdollisuus paikallisuuden hyödyntämiseen ja pienhankinnat voidaan jatkossakin hankkia paikallisilta raaka-ainetoimittajilta.

Sivun alkuun