Juttele lasten ja nuorten kanssa disinformaatiosta

Nuoret istuvat ja käyttävät kännykkää

Sosiaalisen median käyttöä on hyvä rajata erityisesti silloin, jos lapsi alkaa oireilla jollain tavalla näkemästään sisällöstä.

Disinformaatio on väärää tietoa ja valheita, joita on liikkeellä nyt erityisen paljon myös lasten ja nuorten käyttämissä sosiaalisen median kanavissa.

Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen muistuttaa yhdessä Kouvolan psykososiaalisen oppilashuollon kanssa, että lasten ja nuorten kanssa kannattaa keskustella disinformaatiosta myös kotona. Mediassa ja sosiaalisessa mediassa julkaistaan juttuja, jotka pyrkivät tekemään vaikutuksen. Siksi monet julkaisut ovat hurjia, eivätkä välttämättä ole totta. Epävarmaa tietoa ei koskaan kannata jakaa eteenpäin. Osa lasten ja nuorten somessa kohtaamasta materiaalista voi olla raakaa tai järkyttävää.

Kymintehtaan koulun mediaryhmä haastatteli Johanna Tauriaista disinformaatiosta, sen tunnistamisesta ja siihen suhtautumisesta. Videon voi katsoa yhdessä lasten ja nuorten kanssa kotona. Video löytyy Kymintehtaan koulun Uutisryhmän Youtube-kanavalta.

Disinformaatiohaastattelu – Youtube.com

Milloin lasten ja nuorten sosiaalisen median käyttöä tulee rajoittaa?

Lasten sosiaalisen median käyttöä on hyvä rajata erityisesti silloin, jos lapsi alkaa oireilla jollakin tavalla liittyen näkemäänsä sisältöön. Vanhempien on tärkeää säilyttää keskusteluyhteys, kannustaa lasta kertomaan ja kysymään, jos on nähnyt jotain järkyttävää. Syyttely ja rangaistukset kannattaa unohtaa, jos lapsi on katsonut kiellettyä sisältöä. Aikuisten kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä itse katsoo lasten kuullen esimerkiksi telkkarista tai sosiaalisesta mediasta.

Ikätason huomioiden lapselle voi olla hyvä avata informaatiovaikuttamisen ajatusta: Venäjä voi pyrkiä uhkailemalla ja pelottelemalla vaikuttamaan Suomeen, mutta siitä ei tarvitse olla huolissaan, uhkaukset ovat eri asia kuin teot. Lapsille ja nuorille on hyvä korostaa sitä, että Suomessa on edelleen turvallista elää ja aikuiset tekevät kaikkensa, että Suomessa säilyy hyvä turvallisuustilanne jatkossakin.

Mistä apua?

Nuorten Matala

Nuorten Matalan Kouvolan yksikkö tarjoaa 13–17-vuotiaille matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa sekä hoito- ja tukitoimia, kun nuorella, hänen vanhemmillaan tai toisella viranomaisella on huolta. Palvelu on maksutonta, eikä lähetettä tarvita. Nuorten Matala – Kymsote

Kouvolan yksikkö, puh. 040 489 8246, puhelinneuvonta avoinna ma–pe klo 9.00–11.00.

Koulujen psykososiaalinen tuki

Koulukuraattorit ja koulupsykologit toimivat esiopetuksessa, peruskoulussa, toisella asteella sekä aikuiskoulutuksessa. Perusasteella toimii lisäksi koulujen psykiatriset sairaanhoitajat. He tukevat oppilaita ja opiskelijoita erilaisissa kriisitilanteissa. Voit ottaa yhteyttä koulukuraattoriin, koulupsykologiin tai koulun psykiatriseen sairaanhoitajaan lähettämällä hänelle Wilma-viestin tai puhelimitse. Yhteystiedot työntekijöille löytyvät koulujen omilta kotisivuilta. Oppilashuolto – Kouvolan kaupunki

Onks tää normaalia -chat

Normaali.fi -chatissa voit keskustella nimettömästi kouvolalaisten nuorten kanssa työskentelevän ammattilaisen kanssa ma-to kello 8–17 ja pe klo 8–15.

Sekaisin chat

Sekasin chat on valtakunnallinen keskustelualusta 10–29-vuotiaille nimettömästi ja luottamuksellisesti. Päivystys ma-pe klo 9–24 ja la-su klo 15-24.

Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset.

Nuortennetti

Mannerheimin lastensuojeluliiton Nuortennetistä saa apua ja tukea huoliin puhumalla tai kirjoittamalla. Puheluihin, kirjeisiin ja chat-keskusteluihin vastaavat MLL:n vaitiolovelvolliset, vapaaehtoiset aikuiset, joilla on aikaa kuunnella. Voit ottaa nimettömästi yhteyttä vuoden jokaisena päivänä missä tahansa asiassa.

Lasten ja nuorten puhelin Auki vuoden jokaisena päivänä, puh. 116 111. Ma – pe klo 14–20, la–su klo 17–20

Lasten ja nuorten nettikirjepalvelu Jos ääneen puhuminen tuntuu vaikealta, voit kirjoittaa MLL:n vapaaehtoisille aikuisille itsellesi tärkeistä asioista luottamuksellisesti. Kirjeisiisi vastataan kautta kahden viikon sisällä.

Lasten ja nuorten chat Auki jokaisena päivänä klo 17–20. Voit myös varata chat-ajan.

Poikien puhelin

Valtakunnallinen Poikien puhelin on Väestöliiton tarjoama puhelin- ja verkkopalvelu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille, sukupuolen moninaisuus huomioiden. Puh. 0800 94884 auki arkisin klo 13–18. Yhteydenottoihin vastaa Poikien Puhelimen päivystäjä, joka on Väestöliitto ry:n asiantuntija. Hän on aikuinen mieshenkilö, joka on perehtynyt poikien maailmaan ja koulutettu työtehtävään.

Sivun alkuun