Haja-asutusalueiden jätevesivalvonta jatkuu Jaalan pohjoispuolella

Nainen istuu selin laiturilla koira vieressään ja katselee järvelle päin. Koira katsoo kohti.

Kouvolan ympäristönsuojelu jatkaa haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien valvontaa Jaalan pohjoispuolella. Valvonnalla pyritään varmistamaan, että ranta- ja pohjavesialueen jätevesiasiat ovat asianmukaisesti hoidettuja ja vastaavat voimassa olevia määräyksiä.

Kouvolan kaupungin ympäristönsuojelu aloitti haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien valvonnan vuonna 2021. Valvonnalla varmistetaan, että vuoden 2019 siirtymäaikaa on noudatettu ja ranta- ja pohjavesialueiden jätevesijärjestelmät tarvittaessa saatettu ajan tasalle. Valvontaa on toteutettu Repovedellä ja Vuohijärvellä, ja jatkuu nyt Jaalan pohjoispuolella.

Mökkivaltaisilla alueilla jätevesijärjestelmät pääosin kunnossa

Tähänastisen valvonnan perusteella vaikuttaa, että jätevesiasiat ovat näillä mökkivaltaisilla alueilla pääsääntöisesti kunnossa. Mökit ovat enimmäkseen perinteisiä kantovesimökkejä, joissa jätevettä muodostuu vain vähän, eikä imeytyskaivoa tai kivipesää kummoisempaa järjestelmää tarvita. Kantovesikohteissa neuvonta kohdistuu yleensä kuivakäymälöihin, sillä niissä on oltava nestetiiviit alusastiat, jotta kompostoimattomia massoja tai nesteitä ei päädy sellaisenaan maaperään. Reikäpohjasaavit tai perinteinen maakuoppa eivät siis ole se ajanmukainen ratkaisu käymäläjätteen käsittelyyn.

Ratkaisuja erilaisiin jätevesitilanteisiin

Joskus mökeillä tulee vastaan rajatapauksia, joissa imeytyskaivo tai kivisilmä ei ihan riitäkään. Mökillä on elämää helpottava pumppu ja ehkä myös yli 15 litran lämminvesivaraaja, joiden varassa saatetaan vielä lisäksi pyörittää suihkua, pesukonetta tai pöytätiskaria. Tällaisissa tapauksissa korjaustarvetta saattaa ilmetä. Isompaan jätevesiremonttiin ei onneksi useinkaan tarvitse ryhtyä, sillä harmaiden vesien käsittelyyn on imeytyskenttää kevyempiäkin ratkaisuja, kuten harmaavesisuodattimia.

Pääsääntö on, että jos kiinteistöllä on keittiön tai saunan vesipisteen lisäksi paineellista vettä käyttävä laite, kyse ei ole enää vähäisesti jätevesiä tuottavasta kohteesta, jolloin jätevedet on käsiteltävä asianmukaisesti ennen esimerkiksi imeytyskaivoon johtamista. Jos kokee olonsa epävarmaksi siitä, olisiko mökin jätevesijärjestelmä tullut päivittää, asiaa voi aina kysyä ympäristönsuojelusta. Pohdittavaksi asia tulee viimeistään silloin, kun ranta-alueella sijaitsevan mökin omistaja saa postissa selvityspyynnön kiinteistönsä jätevesijärjestelmästä.

Lisätietoja:

Valvontainsinööri Tiina Raudaskoski, puh. 020 615 7516, tiina.raudaskoski(at)kouvola.fi

Sivun alkuun