Ekholmintien päiväkoti sai 2500 euron tunnustuksen työstä lasten liikunnallisen elämäntavan edistämisessä

Ekholmintien päiväkoti Kuusankoskella kilpaili Euroopan parhaan kasvatus- ja opetusalan liikuttajan tittelistä. Budapestissä 18.10. pidetyssä gaalassa kolmen #BeActive Education kategorian ehdokkaan joukosta voittajaksi valittiin Viron liikkuva koulu hanke. Ekholmintien päiväkoti sai 2500 euron tunnustuksen pitkäjänteisestä työstään lasten liikunnallisen elämäntavan edistämisestä.

– Olemme iloisen yllättyneitä ja ylpeitä siitä, että saamme tällaista huomiota ja noston tekemällä perustehtäväämme. Haluamme tarjota lapsille mielekästä, innostavaa tekemistä kaikilla oppimisen osa-alueilla, kommentoi Ekholmintien päiväkodin johtaja Tarja Hairo.

– Kaikki Suomen kolme hakijaa loppukilpailuun oli aiemmin palkittu Ilo kasvaa Liikkuen tunnustuspalkinnolla. Kaikkiaan kasvatus- ja koulutuskategoriaan hakemuksia on saapunut yli 60 ympäri Eurooppaa, joista meidät, Viro sekä Saksa oli valittu finaaliin. Onhan se upea tunne, että toimintamme on rankattu näin korkealle, hän jatkaa.

Päiväkodille ja sen henkilöstölle pääsy finaaliin merkitsi kiitosta hyvin tehdystä työstä, joka antaa lisävirtaa kehittää toimintaa edelleen pienin askelin. – Kouvolan varhaiskasvatukselle toivomme sen antavan mahdollisuuden jatkaa hyvin alkanutta henkilöstön kouluttamista, innostamista ja mahdollisuuden oman hyvän tiedon ja taidon jakamiseen ja jalkauttamiseen eteenpäin. Palkintorahan 2500€ toivomme saavamme pian käyttöön, sillä saamme hankittua liikuntaan lisää innostavia välineitä lapsille, Hairo sanoo.

Seminaarissa pääsimme kuulemaan ja näkemään videokoosteita, kuinka eri maissa liikkumisen edistämistä toteutetaan. – Hyvin samankaltaista näytti toiminta Euroopassa olevan. Yhteisenä tavoitteena oli liikunnan ilon ja terveysvaikutusten esiin tuominen kaiken ikäisille ihmisille, yhdessä tekemisen meininki, verkostoituminen, tiedon ja taidon jakaminen, tapahtumien järjestäminen ja osallisuus, Hairo summaa.

Be active gaala
#BeActive Education finalistit kuvassa

Pitkäjänteistä työtä lasten liikuttamisen eteen

Ekholmintien päiväkodissa on tehty pitkäjänteistä työtä lasten liikuttamisen eteen jo pitkään. ”Normaalin, 2–3 kertaa päivässä tapahtuvan ulkoilun lisäksi lapset liikkuvat erikseen laaditun liikunnan vuosisuunnitelman mukaisesti jokaviikkoisilla metsäretkillä lähimetsissä ja Kymijoen rannassa, temppuradoilla sisällä ja ulkona sekä erilaisissa ulkoilutapahtumissa”, kertoo päiväkodin johtaja Tarja Hairo.

Omaehtoiseen liikkumiseen kannustavat myös esimerkiksi trampoliini, potkuttelumopot, jalkapallot, koripalloteline ja potkupyörät sekä kierrätysmateriaaleista tehdyt liikkumisvälineet. Lisäksi päivän ensimmäisessä ulkoilussa ns. ulkoliikuttajat vastaavat siitä, että tarjolla on monipuolisesti erilaisia liikkumistehtäviä lapsille; välillä liikuntaleikkejä, välillä temppu- ja liikkumisratoja tai etsimistehtäviä.

Ekholmintien päiväkodissa sisällä saa juosta, ja se on toisinaan toivottavaakin. Erilaiseen liikkumiseen sisällä kannustavat myös lattiateippaukset, ideakuvat seinillä sekä kurkottelua ja hyppimistä vaativat ilmapallot korkealla. Päiväkodissa on myös tietoisesti vähennetty tilanteita, joissa lapset joutuisivat istumaan. Taukojumppa ja aamutanssit kuuluvat monen ryhmän päivittäisiin rutiineihin.

Kasvatuksen ja opetuksen lisäksi #BeActive palkintoja jaettiin työpaikka- ja yksilösarjoissa. Kilpailun tarkoituksena on tukea projekteja ja yksilöitä, jotka ovat omistautuneet edistämään liikuntaa ja fyysistä aktiivisuutta Euroopassa.

Lisätietoa:
Varhaiskasvatusyksikön johtaja Tarja Hairo, 020 615 7009, tarja.hairo@kouvola.fi

Sivun alkuun