Asuntomessut piristivät kaupunkikuvaa ja nostivat keskustan kävijämääriä

Kuukauden kestänyt Kouvolan kesän suurtapahtuma näkyi yritysten myynnissä ja asiakasmäärissä, piristyneessä kaupunkikuvassa sekä tonttien kysynnässä.

Kesän suurtapahtuma toi Kouvolalle rutkasti näkyvyyttä ja piristi kaupunkikuvaa. 12.7.–11.8.2019 Kouvolan Pioneeripuistossa järjestetyillä valtakunnallisilla asuntomessuilla vieraili yhteensä noin 114 000 kävijää.

Asuntomessuilla piristävä vaikutus keskustalle ja paikallisille yrityksille

Messut näkyivät piristävästi Kouvolan katukuvassa, kun messuvieraat löysivät tiensä myös keskustan palveluiden pariin.
Ydinkeskusta ry:n toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemen mukaan messujen aikana keskustan katukuvassa näkyi silmämääräisesti ihmisiä normaalia enemmän ja messut vaikuttivat ainakin ravintoloiden asiakasmääriin positiivisesti.

– Edessä on vielä kysely- ja keskustelukierros yritysten kanssa, jonka jälkeen messujen vaikutukset selviävät tarkemmin, Klaavuniemi jatkaa.
Kouvola Innovationin kaupunkikeskustan kehittämistyötä tekevä asiantuntija Reijo Saksa vahvistaa messujen piristävän vaikutuksen keskustan kävijämääriin ja yritysten myyntiin. Hän oli myös toteuttamassa Kouvola Live videolähetyksiä messujen aikana.

– Yrityksiltä on tullut selkeää viestiä, että messujen aikana myynnit ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna. Myös keskustan kävijämittareiden lukemat ovat heinäkuun osalta nousseet huomattavasti vuoden takaiseen. Ennuste näyttää jo nyt siltä, että myös elokuun osalta kävijöiden määrät rikkovat vanhat lukemat, Saksa toteaa.

Saksa uskoo, että myös Kouvolan imago on noussut messutapahtuman saaman näkyvyyden ja monikanavaisen viestinnän ansiosta. – Tällä on myös pidempiaikaisia vaikutuksia. Nyt pitää vain saada hyödynnettyä asuntomessujen aiheuttama positiivinen aalto, hän näkee.

Lisäksi keskustan ulkopuolella Kouvolan asuntomessut veti mukanaan Kauppakeskus Veturin historiansa parhaaseen heinäkuun myyntiin.

Tonttien kysyntä vilkkaampaa normaalikesään verrattuna

Kouvolan kaupungingeodeetin Sami Suoknuutin mukaan tonttien kysyntä ja kiinnostus tontteja kohtaan on ollut jonkin verran vilkkaampaa normaalikesään verrattuna. Hänen mukaansa kiinnostuksen kasvu voi johtua myös uusista, kiinnostavista tonttialueista.

– Uudet tonttialueet tuntuvat kiinnostavan ihan mukavasti, etenkin Pioneeripuisto ja Kalalampi. Itä-Naukion tonttihaun ensimmäinen kierros päättyy 15.8, minkä jälkeen nähdään ensi viitteet sen kiinnostavuudesta. Myös Kytöhalmeen tontteja kyseltiin messuilla jonkin verran, ne tulevat hakuun myöhemmin tänä syksynä.

– Yhteensä kesän aikana tuli vähän toistakymmentä hakemusta, joiden pohjalta on nyt varattu Pioneeripuistosta 3, Kalalammelta 5, Vatajanpuistosta 2 ja Mielakasta 1 tontti. Seuraava tonttihaun tarkasteluajankohta on 15.8., jonka jälkeen tehdään päätökset elokuun alun aikana tulleista hakemuksista, joita oli viime viikon perjantaihin mennessä tullut muutama, Suoknuuti jatkaa.

Asuntomessujen kokonaistuotto messuorganisaatiolle, Kouvolan kaupungille ja alueen yrityksille ei ole vielä tiedossa, vaan selviää myöhemmin syksyllä, kun asiasta tehdään tarkempi selvitys.

Lisätietoja:
Kouvolan Innovation asiantuntija, kaupunkikeskustan kehittäminen Reijo Saksa puh. +358 20 615 1273, reijo.saksa(a)kinno.fi
Kouvolan kaupunki kaupungingeodeetti Sami Suoknuuti
puh. 020 615 5436, sami.suoknuuti(a)kouvola.fi

Sivun alkuun