Asumisoikeusasunnon järjestysnumeroa haetaan jatkossa vain ARAlta

Uuden asumisoikeuslain myötä asumisoikeusasuntoon tarvittavaa järjestysnumeroa ei enää haeta kaupungilta vaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA). Muutos tulee voimaan 1.9.2023

Asumisoikeusasunnon eli aso-asunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron saa syyskuun alusta alkaen ARAn järjestysnumerorekisteristä. Uudella järjestysnumerolla voi hakea asumisoikeusasuntoa valtakunnallisesti kaikista niistä kunnista, joissa asuntoja on. Numero maksaa 9,20 € ja on voimassa kaksi vuotta.

Kuntien myöntämät järjestysnumerot ovat kuitenkin voimassa vuoden 2023 loppuun saakka. ARAsta voi hakea uuden järjestysnumeron, vaikka kunnasta saatu numero olisi käyttämättä. Siirtymäaikana 1.9.–31.12.2023 aso-asuntoja voi hakea sekä kunnan että ARAn myöntämillä järjestysnumeroilla. Tänä aikana kuntien järjestysnumerot ovat asuntoa haettaessa etusijalla.

Vuoden 2024 alusta alkaen aso-asuntoja voi hakea vain ARAn järjestysnumerolla. Asuntohakemus sekä tieto järjestysnumerosta toimitetaan sille asumisoikeusyhteisölle (Kouvolassa Kiinteistömaailma ja ES-Laatuasumisoikeus Oy), jonka asunnoista olet kiinnostunut.

Asumisoikeusasuminen tarkoittaa oikeutta asua tietyssä asunnossa maksamalla asumisoikeusmaksun (15 % asunnon alkuperäisestä hankintahinnasta) ja sen jälkeen kuukausittaista käyttövastiketta. Asumisoikeusasunnossa voi asua niin pitkään kuin haluaa, mutta sitä ei voi ostaa omaksi.


Lisätietoja:

ARA: ara.fi/uusi asumisoikeuslaki tai asumisoikeus(at)ara.fi, p. 029 525 0990 tiistaisin klo 9-11 ja keskiviikkoisin klo 12-14

Kouvolan kaupunki: tilavuokrausasiantuntija Marita Palmu, marita.palmu(at)kouvola.fi, p. 020 615 4509

Sivun alkuun