Aluevaalien ennakkoäänestys käynnissä – äänestä ennakkoon ja vältä varsinaisen vaalipäivän ruuhkat

Kohti Kymenlaakson hyvinvointialuetta. Aluevaaleissa valitaan 59 aluevaltuutettua, jotka päättävät jatkossa miten sote-pavelut ja pelastuspalvelut Kymenlaaksossa järjestetään.

Aluevaalien ennakkoäänestys on käynnissä ja jatkuu 18.1. asti. Aluevaaleissa valitaan 59 aluevaltuutettua, jotka päättävät jatkossa miten sote-palvelut ja pelastuspalvelut Kymenlaaksossa järjestetään. Kymenlaaksossa on 415 aluevaaliehdokasta, joista 195 on kouvolalaisia. Nyt jos koskaan. Äänestä.

Aluevaalien ennakkoäänestyksessä äänioikeutettu voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. Kouvolassa on 13 ennakkoäänestyspaikkaa. Lisäksi kaupungissa kiertää kaksi äänestysbussia.

Äänestyksen yhteydessä äänioikeutetun on esitettävä henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Jos äänioikeutetulla ei ole tällaista asiakirjaa, hän voi hakea poliisilaitokselta väliaikaista henkilökorttia.

Ennakkoäänestyspaikat Kouvolassa:

Aluevaalien ennakkoäänestyspaikat Kouvolassa ovat pääkirjasto, Haanojan kirjasto, Kuusankoskitalo, Voikkaan entinen apteekki, Inkeroisten kirjasto, Myllykosken kirjasto, Valkealan kirjasto, Elimäen entinen kunnanvirasto, Korian kirjasto, Kauppakeskus Veturi, Lehdokin nuorisotalo, Jaalan kirjasto, Kääpälän koulu.

Kaupunginhallitus on päättänyt suosittaa, että ennakkoäänestysaikana äänestyspaikan ensimmäinen aukiolotunti on tarkoitettu ensisijaisesti koronan riskiryhmiin kuuluville äänestäjille.


Äänestys mahdollista busseissa 14.-15.1.

Haja-asutusalueella voi äänestää myös busseissa. Alueilla kiertää kaksi äänestysbussia perjantaina 14.1. sekä lauantaina 15.1., joiden reitit ovat:

Äänestysbussi 1:  XAMK:n kampus – Kaipiainen  – Saaramaa – Huhdasjärvi – Verla – Selänpää – Tuohikotti

Äänestysbussi 2: KSAO – Teuroinen – Löytty – Raussila – Enäjärvi – Utti – Sippola – Aitomäki.

Äänestyspaikkojen tarkat aukiolotiedot ja äänestysbussien tarkemmat pysähdyspaikat ja aikataulut löytyvät kaupungin nettisivuilta kouvola.fi/vaalit

Koronan vaikutukset ennakkoäänestämiseen

  • Äänestyspaikalla säilytetään riittävä etäisyys muihin ihmisiin ja huolehditaan käsien puhtaudesta.
  • Kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti.
  • Oman kynän mukaan ottamista suositellaan.
  • Käännä henkilöllisyystodistus vaalitoimitsijaan päin, kun todistat henkilöllisyytesi, jotta hänen ei tarvitse koskea siihen.
  • Päivän ensimmäistä aukiolotuntia suositetaan ensisijaisesti koronan riskiryhmiin kuuluville äänestäjille.
  • Karanteenissa olevien eli koronalle altistuneiden tarvitsemat erityisjärjestelyt riippuvat karanteenin ehdoista ja tartuntatautilääkärin määräyksestä. Kotiäänestystä ei siis välttämättä edellytetä.
  • Tartuntatautilääkärin määräämässä eristyksessä olevat eli koronaan sairastuneet voivat äänestää kotiäänestyksessä, jos se voidaan toteuttaa terveysturvallisesti, esimerkiksi äänestäjän kotipihassa.

Kohti hyvinvointialueita

Suomeen on perustettu 21 hyvinvointialuetta. Ne aloittavat toimintansa 1.1.2023, jolloin sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimi sekä oppilashuollosta koulukuraattorit ja koulupsykologit siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle. Hyvinvointialueet ovat kunnista ja valtiosta erillisiä julkisoikeudellisia yhteisöjä ja niillä on alueillaan itsehallinto.

Kymenlaakson hyvinvointialueen muodostavat Kotka, Kouvola, Hamina, Miehikkälä, Virolahti ja Pyhtää. Sen toiminnan ja hallinnon käynnistämisestä vastaa väliaikainen valmistelutoimielin, kunnes vaaleilla valittu aluevaltuusto ja aluevaltuuston asettama aluehallitus aloittavat toimintansa 1.3.2022. Aluevaltuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta ja käyttää ylintä päätösvaltaa hyvinvointialueella.

Kymenlaaksossa on jo tuotettu palveluja maakuntatasoisesti: sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote ja pelastuspalveluista Kymenlaakson pelastuslaitos Kympe.

Lisätiedot:
Keskusvaalilautakunnan sihteeri Päivi Sandås, puh. 020 615 7191, paivi.sandas(a)kouvola.fi
kouvola.fi/vaalit
Kaupungin vaalisivut
Kymenlaakson hyvinvointialueen valmistelu
Soteuudistus

Sivun alkuun