Aktivistimummojen Pelargonia-palkinto Kouvolan kaupungille

Pelargonia-palkinto

Vuosittain jaettavalla Pelargonia-palkinnolla Aktivistimummot nostavat esiin edelläkävijöitä, jotka tekevät töitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, monimuotoisen luonnon puolesta. Kuntavaalikevät innoitti mummoja valitsemaan tämän vuoden palkinnonsaajan Suomen kuntien joukosta. Pelargonia-palkinnon saajaksi valikoitui Kouvolan kaupunki. Palkinnon vastaanotti apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell 12. elokuuta 2021.

Kouvolan kaupunki on laatinut monipuolisen ympäristöohjelman, jonka päämäärä on paitsi hiilineutraalius ja kiertotalouden lisääminen myös harmaaksi väitetyn kaupungin vihertäminen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen. Systemaattisen suunnitelman lisäksi kaupungissa on luotu toiminta- ja yhteistyömalleja, jotka vaikuttavat kaupungin kaikkiin toimintoihin ja eri-ikäisten ihmisten luontosuhteeseen.

– Korostamme päättäjien ja muiden aikuisten vastuuta, jotta lapset saavat kasvaa rauhassa ja voivat säilyttää tulevaisuuden toivonsa, sanoi Aktivistimummot-liikkeen yksi perustajajäsen lastenpsykiatri Liisa Viheriälä Pelargonian luovutustilaisuudessa Kouvolan kaupungintalolla 12.8. 

Mummoja ilahdutti erityisesti laaja yhteistyö ja ympäristökasvatuksen näkyminen Kouvolan toimissa. Ympäristökasvatus tavoittaa kaikki ikäluokat ja ympäristönäkökulma huomioidaan kaupungin kaikessa päätöksenteossa ja toiminnassa. Päästövähennystyötä tehdään yhteistyössä yritysten, järjestöjen ja asukkaiden kanssa.

Kouvola näyttäytyi vahvana myös Sitran toukokuussa 2021 julkaistussa Kuntien ilmasto- ja luontotyö -raportin kuntakohtaisessa luokittelussa ja asettui lähes kaikilla osa-alueilla parhaaseen luokkaan. Kaupunki on asettanut luonnon monimuotoisuuteen liittyviä tavoitteita ja mittareita, ja se myös toimii aktiivisesti.

Lisäksi kaupunki kuuluu hiilineutraalien kuntien Hinku-verkostoon.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka pitää Aktivistimummojen antamaa palkintoa arvokkaana. 

– Palkinto antaa meille uutta intoa toimeenpanna asioita yhä aktiivisemmin. Saatu tunnustus kertoo siitä, että kaupungin päättäjien ja työntekijöiden teot ovat olleet oikean suuntaisia. Palkinto muistuttaa meitä myös siitä, miten merkityksellistä tämä työ on nuorille ja lapsille, kaupunginjohtaja Toikka sanoo.

Tällä viikolla julkistu IPCC:n raportti osoittaa, että nyt on todella kiire päästä hiilineutraalisuustavoitteisiin. Kunnilla on iso vaikutusmahdollisuus muun muassa enegiaratkaisuja ja maankäyttöpäätöksiä tehdessään. Sitran raportti osoittaa, että Suomessa on monia kuntia, joissa sekä tavoitteet että teot ovat vaikuttavia. Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti on näkyvä esimerkki.   

– Tämän vuoden Pelargonia-palkinnolla halusimme osoittaa, että myös perinteinen teollisuuskaupunki, kuten Kouvola, voi systemaattista ilmasto- ja luontotyötä tekemällä lisätä kaupungilaisten viihtyisyyttä ja vahvistaa heidän luontosuhdettattaan. Ja samalla tehdä kaikkensa nyt, kun meillä on vielä tämä vuosikymmen aikaa pelastaa maapallo lapsenlapsillemme, aktivistimummojen yhteyshenkilö Seija Kurunmäki sanoi.

Pari vuotta sitten syntynyt Aktivistimummot-liike tekee ilmasto- ja luontotyötä tavoitteena varmistaa lapsenlapsille maailma, jossa voi elää. Ryhmän tavoite on vaikuttaa sekä päättäjiin, yrityksiin että yksilöihin. Tänä vuonna palkinto oli osa mummojen #MummotÄänestää -kuntavaalikampanjaa, jolla muistutettiin kuntavaaliehdokkaita ja äänestäjiä kuntapäättäjien vaikutusmahdollisuuksista kuntien ympäristöön ja luontoon. Viime vuonna palkinto jaettiin ensimmäisen kerran. Sen sai Eläkevakuutusyhtiö Varma. 

Lisätietoja
Aktivistimummot
www.aktivistimummot.fi
Seija Kurunmäki 0400 460894, seija.kurunmaki@kuule.fi
Liisa Viheriälä  040 570 3690, viherialaliisa@gmail.com

Kouvolan kaupunki
Marita Toikka, kaupunginjohtaja, 020 615 3100, marita.toikka@kouvola.fi

Hannu Friman, ympäristöjohtaja, 020 6157900, 0400 150370, hannu.friman@kouvola.fi

Lue lisää

Ympäristö 2030 – Kouvolan kaupungin ympäristöohjelma (pdf, 1012 kt) 

Sitran Kuntien ilmasto- ja luontotyö-raportti sitran sivuilla.

IPCC:n raportti 9.8.2021 valtioneuvoston sivuilla.