Kouvolan kulttuuripalkinto 2023 Kouvolan Kameraseuralle

Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta on päättänyt myöntää vuoden 2023 Kouvolan kulttuuripalkinnon Kouvolan Kameraseura ry:lle.

Kouvolan kameraseura ry on perustettu vuonna 1952. Seura on jo 70 vuoden ajan edistänyt valokuvausharrastusta ja valokuvataidetta Kouvolassa. 70-vuotisjuhlanäyttelynsä päätteeksi syksyllä 2022 seura lahjoitti vasta valmistuneeseen Ratamokeskukseen yli 40 valokuvataulua. Suurin osa valokuvateoksista on ripustettu Ratamokeskuksen yleisiin tiloihin, jotta niitä pääsevät vapaasti ihailemaan rakennuksessa vierailevat. Teoksia on myös vuodeosastojen käytävillä. Erityiseksi kohteeksi valikoitui palliatiivinen vuodeosasto Villa Apila, jonne valokuvatauluja sijoitettiin jokaiseen potilashuoneeseen.

Palkinnon perusteina seuran aktiivinen toiminta ja valokuvataiteen saavutettavuuden edistäminen

Yleisöehdotuksessa Kameraseuraa perustellaan Kulttuuripalkinnon saajaksi seuraavasti: ”Modernit valokuvataulut sopivat erittäin hyvin uuteen sairaalaympäristöön ja ilahduttavat ohikulkijoita. Tauluista onkin tullut paljon positiivista palautetta Ratamokeskuksessa vierailleilta. Yhteistyö Kouvolan kameraseuran ja Kymenlaakson hyvinvointialueen (ent. Kymsote) kanssa sujui erittäin hyvässä hengessä.

Kulttuuripalkintotyöryhmä totesi, että sairaalassa taiteella on erityisen tärkeä tehtävä lohdun ja valon tuojana. Kameraseura on edistänyt valokuvataiteen saavutettavuutta tuomalla valokuvia monipuolisesti yleisön saataville myös mm. kauppakeskus Veturiin ja muihin helposti lähestyttäviin kohteisiin.

Kouvolan Kameraseura ry toimii myös kasvattajaseurana. Sen nuorisojäsenistä on kasvanut sekä ammattivalokuvaajia että innokkaita pitkäaikaisia valokuvauksen harrastajia. Yhdistys järjestää aktiivisesti koulutusta ja kurssitoimintaa.

Parhaillaan menossa olevassa Kylätalot toimivat -projektissa kuvataan monipuolisesti kylätaloja eri puolilla Kouvolaa. Tuloksena syntyy paitsi hienoja teoksia, myös elävän kulttuuriperinnön tallentamista. Myös nämä kuvat asetetaan yleisön tutustuttavaksi kauppakeskus Veturiin.

Tunnustus merkittävästä kulttuurisesta tai taiteellisesta saavutuksesta

Kouvolan kulttuuripalkinnolla palkitaan taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä tekijöitä ja tekoja. Kulttuuripalkinto jaetaan tunnustuksena merkittävästä kulttuurisesta tai taiteellisesta urasta tai saavutuksesta kulttuurin alalla ansioituneelle henkilölle tai ryhmälle. 

Kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta myöntää palkinnon vuosittain kulttuuripalkintotyöryhmän esityksen perusteella. Työryhmään kuuluvat: Selja Kunttu, puheenjohtaja, jäsenet: Anne Hasu, Janita Rahikainen, järjestöjen edustaja Jaana Ahola sekä sihteeri Jaana Vuorio-Palmumaa.

Palkinto on suuruudeltaan 2000 euroa. Vuonna 2022 palkinnon sai Jättömaa ry.

Julkistamistilaisuus Kouvola-päivänä 6.5.2023

Palkinto julkistetaan ja luovutetaan sunnuntaina 6.5.2023 klo 13 Jaakonpuiston lavalla osana Kouvola-päivän juhlintaa.

Palkitsemistilaisuuden ohjelma 

  • Musiikkiesitys Pohjois-Kymen musiikkiopistolaiset
  • Avaus: palkintotyöryhmän puheenjohtaja Selja Kunttu
  • Vuoden 2022 Kouvolan kulttuuripalkinnon saajan puheenvuoro: Jättömaa ry:n edustaja
  • Kulttuuripalkinnon 2023 julkistaminen, puheenvuoro ja perustelut: liikunta- ja kulttuurilautakunnan ja palkintotyöryhmän psta Anne Hasu.
  • Vuoden 2023 Kouvolan kulttuuripalkinnon saajan puheenvuoro

Kouvola-päivän ohjelmaan voi tutustua tarkemmin tapahtuman verkkosivulla Kouvola-päivä – Kouvolan kaupunki

Lisätietoja:

Kulttuuripalkinnot – Kouvolan kaupunki

Kouvolan Kameraseura ry – Valokuvausta vuodesta 1952

Kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa, puh. 020 615 8591, jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi

Sivun alkuun