Kirjahyllyterapiaa ja metsäilyä

Hyvinvointi on jokaiselle omanlaistaan. Toiset saavat voimaa ihmisistä ympärillään, jotkut lähtevät luontoon tai tarttuvat kiinnostavaan kirjaan. Toki myös käsillä tekeminen, musiikki ja vaikkapa liikunta tuovat mielihyvää. On hyvä kuunnella itseään. Kaikkien yhteisessä Porukkatalossa keräsimme ihmisten kokemuksia hyvinvoinnin saavuttamisesta ja ylläpitämisestä. Alun perin Porukkatalokin on perustettu vuonna 2017 yhdistysten toimitaloksi lisäämään ja vahvistamaan yhteistyötä ja hyvinvointia.

Luonto, erityisesti metsä, nousee tärkeimmäksi hyvinvoinnin lähteeksi. Metsäily on pieniä piipahduksia lähimetsässä, päiväreissuja Repovedelle ja matkoja muihin metsiin liikkumaan ja kuuntelemaan luontoa yksin tai yhdessä läheisten kanssa. Luonnon voima tuntuu meissä ehkä parhaiten omassa rakkaassa paikassamme, joka sijaitsee usein veden äärellä.

Liikunta monessa muodossa on ihmisten mieleen. Hyvinvointi kasvaa jumppaamalla ryhmissä, yhdessä tekeminen tehostaa vaikutusta. Liikkuminen voi olla työmatkojen kävelyä, säännöllisiä liikuntavuoroja ja kaverin kanssa lenkkeilyä. Nyt tuntuu olevan paljon kiinnostusta Porukkatalon lähellä kohoaviin kuntoportaisiin hyppyrimäen kupeessa.

Kulttuuri on yksi hyvinvoinnin lähde Porukkatalon väellä. Suosikiksi nousevat teatteri ja lukeminen. Kahvitauolla on mukava vaihtaa ajatuksia teatteritarjonnasta. Lukeminen voi olla oman hetken luomista itselle tai yhteisöllinen kokemus. Sosiaalisessa mediassa on runsaasti mahdollisuuksia jakaa ajatuksia kirjallisuudesta. Kouvolassa kirjasto tarjoaa monia lukupiirejä yhteisen lukemisen foorumiksi. Perheessä puhumme kirjahyllyterapiasta: Kirjojen runsaat rivit kaunisselkäisiä tai ajan patinoimia kirjanselkiä lupaavat lukuisia maailmoita, joihin uppoutua. Kirjankansi antaa vihjeen lukunautinnosta ja teoksen ensi virkkeet luovat tunnelman. Porukkatalossa on kirjahylly, josta voi noutaa lukemista tai tuoda luettu kirja kiertoon.

Kouvolalaisia hemmotellaan musiikilla. Myös Porukkatalossa pidetään musiikkituokioita – ja nyt tarjonta laajenee, sillä saimme juuri lahjoituksena pianon! Kouvolassa tarjoillaan laaja kattaus eri tyylien säveliä lähes päivittäin. Erityinen vahvuus Kouvolassa on kuorotoiminta. Kuoroharrastus on todettu tutkimuksissakin oivaksi hyvinvoinnin lähteeksi. Neurologi Markku T. Hyyppä puhuu kuorolaulun ja kaiken kulttuuriaktiivisuuden puolesta, sillä kulttuurin nauttiminen tuo hyvinvointia ja lisää terveitä elinvuosia.

Opiskelu, uuden tiedon ja taidon opetteleminen antaa mielihyvää. Kouvolassa voi opiskella esimerkiksi kansalaisopistojen kursseilla melkein mitä tahansa. Lisäksi kursseilta löytyy kavereita, ystäviäkin. Käden jäljen näkeminen, yhdessä liikkuminen ja kielitaidon kehittäminen ovat hyvinvointia parhaimmillaan.

Perheen kanssa puuhailu ja kaverien kanssa toimiminen on hyvinvointia Porukkatalonkin ihmisille. Toiset keskittyvät oleilemaan yhdessä, toiset tekevät aktiivisesti kaikenlaista, osa laatii suunnitelmia, kun taas osa toimii spontaanisti. Kaikki tavat tuovat hyvin voimisen tavoitteen lähemmäksi.

Porukkatalossa on puhuttu paljon yksinäisyyden voittamisesta, sillä tiedämme yksinäisyyden murentavan hyvinvointia. Kaupungin yhteisöpalvelut on perustanut Kouvola-kavereiden ryhmän tarjoamaan seuraa eri tapahtumiin. Yksin ei tarvitse enää lähteä tilaisuuksiin, vaan mukaan voi pyytää Porukkatalosta vapaaehtoisen jakamaan kokemuksia. Kouvola-kaverit ovat olleet muun muassa konserteissa, teatterissa, urheiluotteluissa ja lenkillä.

Porukkatalon yhteisölliset kahvit keskiviikkoiltapäivisin kokoaa väkeä tietokilpailujen ja jutustelun ääreen. Suomalaiseen tyyliin ruodimme kahvin voimalla paikallisia kuulumisia ja maailman tapahtumia. Nauru raikaa ja ideoita syntyy. Tervetuloa Porukkataloon ensi keskiviikkona klo 14 tekemään yhdessä hyvinvointia.

Porukkatalolta yhteisöpalvelujen päällikkö Anne Eriksson

Sivun alkuun