11.11.2019 Talous, säästöt, palveluverkko, loma.

Iän myötä aika kulkee aina vain nopeammin. Jäin myös 14.10., julkaistuani ensin edellisenä perjantaina (11.10.) palveluverkkoesitykseni, myöhäiselle kahden viikon kesälomalle. Selitystä, mutta yritän perustella, miksi blogistani ei ole kuulunut viikkoihin mitään.

Pikakelauksena muutama nosto kuluneista päivistä:

Minulla oli ilo osallistua 29.10.2019 Lumon Oy:n uuden tehdasrakennuksen avajaisiin. Vein kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen. Lumon on perustettu vuonna 1978 ja yrityksen kasvutarina on kiistämättä menestystarina. Yritys työllistää Kouvolassa noin 270 henkilöä ja koko konsernissa työskentelee yhteensä noin 1000 henkilöä. Tilaisuus oli piristävä tuulahdus yritysmaailmasta kaupungin talouspohdintojen keskellä. Tällaisia tositarinoita toki haluan kaupunkiimme lisää. Olen edelleen sitä mieltä, että aitoa kasvua saamme vain lähinnä yritysten kautta.

Yle Radio 1 haastatteli minua 29.10. Lumonin vierailun jälkeen kuntatalouden haasteista. Haastattelu on edelleen kuultavissa Ylen kanavilta. Haastatteluun osallistuivat myös muun muuassa Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio ja Perlacon Oy:stä Eero Laesterä.

Keskiviikko 30.10. meni kokonaisuudessaan valtuuston talousarvioseminaarissa. Tänään (11.11.) istuimme aamusta myöhäiseen iltaan hallituksen ja valtuuston kokouksissa, asioina muun muassa veroprosentti ja palveluverkot. Tietoa taloustilanteesta on jaettu paljon. Tänään mietin hyvin paljon tiedon jakamisen merkitystä ja vaikutusta päätöksenteossa.

Torstaina 31.10. tutustuin Anjalan koulun väistötiloihin Inkeroisissa. Paikalla oli henkilökunnan ja joidenkin luottamushenkilöidemme lisäksi Anjalan koulun vanhempaintoimikunnan edustajia. Kävimme hyvässä hengessä keskustelua väistötiloista ja vanhempien huolesta. Matkalla kaupungintalolle minulle heräsi ajatus, miksei Etelä-Kouvolan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta ole mietitty samanlaista, kunnianhimoista ratkaisua kuin meillä on Valkelan osalta. Soitin toimialajohtajalle asiasta matkalla. Olihan asia ollut hänen mukaansa esillä edellisellä valtuustokaudella. En siis keksinyt mitään uutta. Asia oli aikoinaan kaatunut äänestyksessä lautakunnassa. Mietin, miksi se ei ollut noussut asiaa valmistelleessa ohjausryhmässä vuosi sitten esille? Vai oliko se noussut, mutta sitä ei huomioitu? Tämä pohdinta on nyt historiaa. Vanhat esitykset kaivettiin esille, päivitettiin ja laitettiin välittömästi keskusteluun päättäjillemme. Tänään valtuusto hyväksyi Etelä-Kouvolan koulu- ja monitilaratkaisun.

Hieman turhauttavaa poimia kalenterista päivien tapahtumista jotain esille nostettavaa. Perjantaista 1.11. nostan kuitenkin yhden asian ja se on Kouvolan kaupunginteatterin ensi-ilta Anu Pentikistä. Esitys oli visuaalisesti vaikuttava ja syvälle tunteisiin käyvä. Voimakasta tunnelatausta varmaankin vahvisti Anu Pentikin vahva läsnäolo ja innostus esityksestä. Ihailen noin vahvaa naista. Anu Pentik on tehnyt intohimoisesti töitä omien unelmiensa eteen ja saavuttanut paljon. Suosittelen teatteriesitystä ihan jokaiselle. Esityksessä kuvailtiin myös hyvin kauniisti kuusaalaista elämää tehtaan kupeessa lähes 70 vuotta sitten.

Sunnuntai-iltana 3.11. kokoonnuimme valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa kutsustani. Minun ja puheenjohtajien lisäksi paikalla oli apulaiskaupunginjohtaja ja Perlacon Oy:stä Eero Leasterä. Keskustelimme vielä palveluverkoista ja talouden sopeuttamistoimista. Tapaaminen oli hyvä. Haasteemme ovat valtavia, mutta työkalupakki on vielä meidän omissa käsissä, joten epätoivoon ei voi eikä saa vaipua. Näin ajattelin siis tuona sunnuntai-iltana.

Sunnuntaina meni myöhään, mutta jatkoimme heti maanantaiaamusta 4.11. kaupunginhallituksen kokouksessa talousarviovalmistelun ensimmäisen lukemisen puitteissa. En enää muista, kuinka pitkä päivä meillä oli, mutta muistelen, että pitkä.

Alkuviikko jatkui talousarvio- ja palveluverkkotyössä. Pidimme keskiviikkona 6.11. alkuillasta talousarvioinfon valtuutetuille ja lehdistölle yhteisesti. Tämä oli ensimmäinen kokeilu näin. En ole purkanut tilaisuuden onnistumista vielä viestinnän kanssa. Lähdin talousarvioinfosta hieman kesken ja ajelin iltapimeässä Selänpäähän viemään kaupungin terveiset kuntajahdin osallistujille. Paikalla oli hyvin arvovaltainen metsästyspäivään osallistunut porukka, mukana myös Kouvolan edellinen kaupunginjohtaja. Jahdin järjestäjinä olivat Kuntaliitto, Keva, KT Kuntatyönantajat ja Kuntarahoitus. Ajelin loppuillasta kotiin. Takana oli pitkä päivä.

Tapasin torstaina 7.11. lounaan merkeissä yhden entisen Valkealan kunnan päättäjän, joka osallistui myös uuden Kouvolan rakentamiseen. Olimme sopineet tapaamisesta jo tämän vuoden tammikuussa ja nyt löytyi tämä yhteinen aika. Tapaaminen antoi paljon, myös voimaa jatkaa tätä työtä kaupungin talouden tasapainottamisen eteen. Uutta Kouvolaa on ollut rakentamassa monta viisasta ihmistä.

Perjantaina osallistuin Kymenlaakson Kauppakamarin Suunta 2019 juhlaseminaariin Haminassa ja vielä illalla Pohjois-Kymen musiikkiopiston Pohjalaisia oopperan ensi-iltaan. Mielenkiintoinen elämys ja voimannäyte musiikkiopistolta.

Sunnuntaina 10.11. keskityin perheeni kanssa isänpäivään.

Tänään maanantaina 11.11. istuimme aamusta seuraavan päivän puolelle kokouksissa kaupungin talousasioista ja palveluverkoista. Veroprosentin osalta päätettiin valtuustossa puolen veroprosenttiyksikön korotuksesta. Palveluverkon osalta keskusteltiin ja keskusteltiin ja äänestettiin ja äänestettiin. Mietin valtuuston kokouksessa tätä loputonta syksyä ja päätöksiämme. Paljon jäi vielä töitä tehtäväksi. Palaan pohdintaan tilanteesta lähipäivinä.

Marita Toikka
Kaupunginjohtaja
Kouvolan kaupunki

Muut blogikirjoitukset löytyvät täältä

Sivun alkuun