Yli Rajojen-projekti tarjoaa nuorille moninaisen mahdollisuuden kulttuurin harrastamiseen

”Yli Rajojen” -projekti saattaa yhteen kouvolalaisia nuorten kanssa työskenteleviä kulttuuritoimijoita, kuten nuorisopalvelut, kirjaston, Pohjois-Kymen musiikkiopiston, Kouvolan Teatterin, Studio Dance Pitin sekä oppilaitokset Kouvolan seudun ammattiopiston KSAO:n ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:in. Lisäksi Kouvolan K-Rauta on mukana nuorten kanssa tehtävässä treenitilojen remonttiurakassa. Tiedotamme hakuprosessista toukokuun aikana.

Projekti tähtää keväällä 2022 Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä esitettävään kauhuteemaiseen musiikkiesitykseen, jossa Kouvolan Teatterin nuortenteatterilaiset näyttelevät. Lavalle nousee myös musiikkiopiston oppilaita laulamaan ja soittamaan. Nuorisopalveluiden Rock Academylla on vahva osuus projektissa. Rock Academy tarjoaa kokonaisvaltaista musiikkivalmennusta siihen valituille bändeille, ja sen bändit tuottavat esitykseen kappaleita sekä myös esiintyvät näytöksessä. Rock Academy -toimintaan kuuluu kuukausittain järjestettävät klinikat, jossa eri alojen ammattilaiset kertovat kattavasti alastaan. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

Projektin olennaisena osana on myös kirjaston järjestämä nuorille suunnattu biisinkirjoituskilpailu, jossa etsitään teemaan sopivaa suomenkielistä sanoitusta sekä kappaleen sävellystä. Osallistua voi myös pelkällä tekstillä tai pelkällä sävellyksellä. Voittajien teokset pääsevät osaksi esitystä. Kilpailun hakuprosessista ja säännöistä tiedotetaan lisää toukokuun aikana.

Laajasti mahdollisuuksia omien kiinnostusten mukaan

Mukana olevat toimijat mahdollistavat matalan kynnyksen monipuolisen kulttuuriharrastamisen. Tekeminen ei nivoudu pelkästään musiikkiin ja teatteriin, vaan nuori voi löytää kiinnostuksen kohteita esimerkiksi sometiedottamisesta, videokuvauksesta, miksaamisesta, valotekniikasta, maskeerauksesta, lavastamisesta tai cateringistä. Projekti avaa ovet eri oppilaitoksille nuorten osallistamiseen. Mukaan ovatkin lähteneet Kouvolan seudun ammattiopisto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK. Molemmat koulut tarjoavat opiskelijoilleen harjoittelu- ja näyttömahdollisuuksia. Myös Studio Dance Pit lähti projektiin mielellään mukaan. Esityksessä on mukana nuorten tanssiryhmä, jonka tanssijoilla voi olla omia numeroitaan esityksessä. Lisäksi Kouvolan K-Raudan kanssa on suunnitelmissa toteuttaa nuorten kanssa treenikämppien remonttiprojekti, johon kuuuluu muun muassa värisuunnittelua.

Nuorisopalvelut, yksikön vastaava Maritta Rihu

”Projektin kautta voidaan osallistaa kattava määrä eri lähtökohdista tulevia kouvolalaisia nuoria. Tekemistä riittää musiikin, teatterin, tanssin ja monen muun tapahtuman järjestämiseen liittyvän tehtävän osalta. Toivottavasti saamme mukaan paljon nuoria. Projekti tuo varmasti mielekästä tekemistä ja myös haasteita niitä haluaville. Nuorisopalvelut lähtee innolla mukaan tähän ”Yli rajojen” tehtävään yhteistyöhön”.

Kouvolan Teatteri, teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi

”Tämä laaja, Kouvolan omia vahvuuksia hyödyntävä yhteistyö on luonnollinen kehitysaskel meidän nuortenteatterin toiminnalle. Teatteri on etsinyt uusia ”rockhenkisiä” yhteistyömahdollisuuksia, ja kun Juska Salminen meiltä asiaa kysyi, oli selvää, että lähdemme mukaan.”

Pohjois-Kymen musiikkiopisto, apulaislehtori Eeva Kaisa Malin

”Haluamme tiivistää yhteistyötä muiden Kouvolassa nuorten kanssa työtätekevien toimijoiden kanssa. Monet projektiin mukaan tulevat nuoret ovat lisäksi hankkeen toteuttajien yhteisiä aktiiveja, ja on järkevämpää tehdä heidän kanssaan monen toimijan hankkeita kuin kiskoa nuoria kukin omiin suuntiimme. Musiikkiopistolla alueen ainoana musiikin laajan oppimäärän opetusta tarjoavana oppilaitoksena on annettavaa tällaiseen yhteishankkeeseen. Tämä hankeyhteistyö on myös luontevaa jatkoa musiikkiopiston lukuisille yhteistyössä tehdyille projekteille, ja tarjoaa samalla mahdollisuuden uusiinkin yhteistyökontakteihin. ” 

Kouvolan pääkirjasto, mediatuottaja Tuomo Mannonen

”Kirjasto on mielellään mukana Yli rajojen -projektissa. Haluamme edistää kaupungin sisäistä yhteistyötä ja tuoda julki paremmin meidän omia palveluitamme, kuten äänitysstudiota soittimineen, erilaisia työpajoja ja muusikkovieraita esityksineen. Kirjasto tarjoaa projektin käyttöön tilojaan, laitteitaan, työntekijän työaikaa ja osaamista musiikkialalta sekä autamme osaltamme viestinnän ja markkinoinnin saralla projektia parhaamme mukaan.”

Projektin vetäjien kommentteja

Kouvolan nuorisopalvelut, nuoriso-ohjaaja Juska Salminen

”Vaikka Rock Academy -hanke loppuu, musiikki ei saa hiljentyä. Näin ajattelin kevään lähestyessä. Mielessä alkoi pyöriä ajatus siitä, että meillähän on kaupungissa valtavasti ammennettavaa kulttuurin saralla. Yli Rajojen -projektin ydin on siinä. Tämä toiminta tähtää unelmien toteuttamiseen ja se ei tunne rajoja. Yhteistyön tavoitteena on luoda Kouvolan oma kulttuurinen nuorisotyön malli, josta koko kaupunki voi olla ylpeä!”

Esityksen ohjaaja, Freelance-näyttelijä Elina Ylisuvanto

”Erityisen hienoa on homman kokonaisvaltaisuus. Se, että nuoret saavat vaikuttaa ja rakentaa esityksen kaikkia osa-alueita. On hienoa päästä saattamaan yhteen laajasti eri asioista kiinnostuneita nuoria ja tekemään ryhmätyötä yhteisen päämäärän eteen. Tällaisen yksinäisen ja etäyhteyksien ajan jälkeen tällainen tuntuu keitaalta keskellä aavikkoa.”

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Nuoriso-ohjaaja Juska Salminen                                                                          Puh. 020 615 8653, jussi-mikko.salminen(at)kouvola.fi   

Ohjaaja Elina Ylisuvanto
Puh. 044 749 7606, elina.ylisuvanto@gmail.com          

                                                                                                             

                                      

Sivun alkuun