Kouvolan kaupungin tiedote liikunta- ja urheilutoimijoille 18.2.2021

Kymenlaakso siirtynyt kiihtymisvaiheeseen, rajoituksia voidaan purkaa vain varoen

Kymenlaakson koronavirustilanne on helpottunut selvästi joulu-tammikuun tilanteeseen verrattuna. Tartuntojen määrä on Kymenlaaksossa laskenut merkittävästi, samoin sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä. Valtakunnallisesti tilanne on kuitenkin hyvin epävakaa. Pääkaupunkiseudulla tartuntojen määrä on lähtenyt pitkän tasaisen kauden jälkeen viime viikkojen aikana selvään nousuun. Herkemmin leviävän brittimuunnoksen määrä Suomessa kasvaa koko ajan. Vaikka alueellinen tilanne on helpottanut, yleisesti koronavirustilanne kuitenkin on Suomessa edelleen hyvin epävakaa ja nopeita muutoksia tilanteeseen voi tulla oikeastaan koska vain. Koronavirustilanne tulee hyvin todennäköisesti jatkumaan vaikeana Suomessa vielä kevään ajan.

Tartunnoista saadaan Kymenlaaksossa jäljitettyä tällä hetkellä 90%, joten tiedämme hyvin mistä tartunnat täällä suunnalla tulevat. Yli puolet tulee tällä hetkellä samassa taloudessa asuvilta tai muulta lähipiiriltä. Yksityistilaisuudet aiheuttavat noin 13% tartunnoista. Meille ei ole tullut tietoon urheilu- ja harrastustoiminnassa leviäviä tartuntaketjuja, edelleen suuri kiitos teille hyvästä ja vastuullisesta toiminnasta.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä antoi 17.2. seuraavat suositukset, jotka Kouvolan kaupungin valmiusryhmä päätti 18.2. kokouksessaan toteutettavaksi:

 • Kouvolan urheilu- ja sisäliikuntapaikat (myös uimahallit ja kuntosalit) ovat suljettu yleisöltä toistaiseksi.
 • Alle 18 –vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminta sallitaan 22.2.2021 alkaen sisä- ja ulkotiloissa maksimissaan 10 henkilön ryhmissä.  Harjoitteet tulee suunnitella siten, että turvaväli henkilöiden välillä säilyy. Yli 12-vuotiaille suositellaan vahvasti maskin käyttöä harrastustiloissa (pois lukien urheilusuorituksen aikana).
 • 18 –vuotta täyttäneiden aikuisten ryhmäharrastustoiminta on keskeytetty kaupungin toimipisteissä toistaiseksi. Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä suositellaan myös yksityisille toimijoille. 
 • Pelien ja otteluiden pelaaminen sekä kilpailutapahtumien järjestäminen on kaupungin toimipisteissä kielletty kaikilla ikätasoilla, pois lukien ammattilais-/kilpa-/huippu-urheilu alla olevan määrittelyn mukaisesti. Vastaavaa käytäntöä suositellaan myös yksityisille toimijoille. Kilpailu- ja pelimatkoja suositellaan kokonaan vältettäväksi muihin maakuntiin.
 • Aikuisten (yli 18 –vuotiaat) kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu sallitaan seuraavilla kriteereillä erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen: joukkuelajeissa lajien maajoukkuetoiminta, SM- ja 1-divisioonatason toiminta sekä jalkapallon, salibandyn ja jääkiekon muu vastaava valtakunnallisen tason toiminta, sekä lajien kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu. Ohjeistus koskee kolmea ylintä sarjatasoa jääkiekossa, jalkapallossa ja salibandyssa, muissa joukkuelajeissa kahta ylintä sarjatasoa. Yksilölajeissa ohjeistus koskee yksilötason maajoukkue- ja SM-tason urheilijoita.
 • Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräys 10 henkilön kokoontumisrajoituksista jatkuu 28.2.2021 asti. On odotettavissa, että kokoontumisrajoitukset jatkuvat myös maaliskuussa kohtuullisen tiukkoina epävarman valtakunnallisen tilanteen vuoksi. ESAVI tekee päätökset maaliskuun rajoituksista ensi viikon aikana.
 • Liikuntapalvelujen ohjatut liikuntaryhmät ovat keskeytettynä toistaiseksi. Liikuntapalvelut tarjoaa livestriimattuja-jumppia ja ulkoliikuntaa pienryhmissä (alle 10 henkilöä).
 • Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna ja niillä voi harjoitella omatoimisesti.

Ohjeistus tilojen käyttöön:

 • Sisä- ja ulkoliikuntatiloissa tapahtuva urheiluseurojen harjoittelutoiminta sallitaan jo aiemmin myönnetyillä liikuntatilojen vakiovuoroilla (liikuntahallit ja -salit, koulujen liikuntasalit, uimahallit & jäähallit)
 • Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa harjoitellaan pienryhmissä (alle 10 henkeä)
 • Isoilla kentillä ja liikuntatiloissa, kuten jäähallit, jalkapallohalli ja –kentät voi kaksi ryhmää harjoitella yhtä aikaa siten, että ryhmät pysyvät kentän eri päädyissä eivätkä kohtaa toisiaan muissa hallin tiloissa.
 • Sellaisilla sisäliikuntatiloissa, joissa on käytettävissä tilapäisiä, kattoon asti ulottuvia väliseiniä voi harjoitella useampi ryhmä siten, että ryhmät eivät kohtaa toisiaan hallin muissa tiloissa.
 • Muissa liikuntapaikoissa voi olla kerrallaan enintään 10 henkilöä samassa tilassa.
 • Ryhmien liikkumista tulee valvoa harjoitusten ajan siten, että ryhmät eivät sekoitu pukuhuoneissa tai muissa yleisissä tiloissa liikkuessaan.
 • Pukutilojen käyttöön tulee kiinnittää erityistä huomioita ja rajoittaa sekä porrastaa pukutilojen käyttöä harjoituksiin saavuttaessa ja sieltä lähdettäessä. Pukutiloissa suositellaan kasvomaskien käyttöä tai turvavälien noudattamista.
 • Huolehditaan hyvästä hygieniasta (käsienpesu, varusteiden ja välineiden puhdistus)
 • Ei sairaana paikalle
 • Vältetään lähikontaktia muihin tilojen käyttäjiin
 • Hallille saapuessa ja hallilta poistuttaessa on suosituksena käyttää kasvomaskeja
 • Liikuntatiloihin voivat tulla vain harjoitusten kannalta välttämättömät henkilöt. Esimerkiksi lasten huoltajia pyydetään jättämään lapset hallien ulko-ovelle ja välttämään sisätiloissa liikkumista.
 • Jos aiemmin myönnettyjä vuoroja ei käytetä, käyttäjän on peruttava vuoro liikuntapalveluihin, liikunta(at)kouvola.fi
 • Aikuisten harrastusvuorot perutaan automaattisesti
 • Määräyksestä johtuen peruuntuvista harjoitusvuoroista tai ottelu-, tapahtuma-, näytös- tai muista vastaavista tilavarauksista ei peritä maksua. Kuntosali- ja uimahalliasiakkaiden menettämä käyttöaika hyvitetään jatkamalla kuntosalin tai uimahallin käyttöön oikeuttavan kulkukortin voimassaoloaikaa.
 • Tilojen asianmukaista käyttöä valvotaan sulkuaikana. Vuoron varaajan vastuulla on sääntöjen noudattaminen. Mikäli sääntöjä ei noudateta, voi kaupunki esim. varoituksen jälkeen ottaa vuoron pois.

Kouvolan kaupunki vetoaa urheilu- ja liikuntatoimijoihin ylioppilaskirjoitusten turvallisuuden varmistamisessa. Myös Kymenlaakson Liikunta välittänyt vetoomuksen seuroihin koko maakunnan osalta.

Vaikka päätös alle 18 –vuotiaiden liikunnan avaamisesta on hyvin mieluinen myös kaupungille, olemme kuitenkin samalla huolissamme ylioppilaskirjoitusten turvallisuuden varmistamisesta. Mikäli ylioppilaskirjoituksiin osallistuvien keskuudessa tapahtuu korona-altistuksia tai leviää tartuntaketjuja, se voi aiheuttaa kirjoitusten peruuntumisen monien abiturienttien kohdalla.

Kymsote ja kaupunki suosittelevat kaikkia ylioppilaskirjoituksiin osallistuvia siirtymään omaehtoiseen karanteeniin kaksi viikkoa ennen kirjoitusten alkua ja pysymään omaehtoisessa karanteenissa kirjoitusten ajan. Toivomme, että urheiluseurat suhtautuvat asiaan vastuullisesti ja kannustavat kirjoituksiin osallistuvia olemaan pois harjoituksista ja mahdollisista otteluista / peleistä / kilpailuista omaehtoisen karanteenin aikana.

Myös samassa taloudessa kirjoittajan kanssa asuvien kannattaa harkita erittäin tarkasti sitä, millaisiin tilaisuuksiin osallistuu kirjoitusten aikana ja kaksi viikkoa ennen niitä. Suosittelemme omaehtoista karanteenia myös kirjoittajan kanssa samassa taloudessa asuville. Koronavirus tarttuu hyvin herkästi ihmisestä toiseen, jos asutaan saman katon alla.


Yhteistyöstä kiittäen,

Johanna Franzén              
Turvallisuuspäällikkö        
johanna.franzen@kouvola.fi       

Teemu Mäkipaakkanen
Liikuntapäällikkö
teemu.makipaakkanen@kouvola.fi

                                          

Sivun alkuun