THL on päivittänyt jälleen 25.8.2020 lapsia koskevaa koronaohjeistusta

Lapsia koskeva koronaohjeistus on vaatinut viimeisen viikon aikana jatkuvia tarkennuksia ja THL on päivittänyt lapsia koskevaa koronaohjeistusta jälleen 25.8.2020.

Uusi ohjeistus tarkentaa lasten koronatestauksen tarvetta sekä lasten osallistumista varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen mikäli infektio-oireita esiintyy.

Kymsoten infektioyksikkö on 26.8.2020 todennut, että Kymenlaaksossa noudatetaan toistaiseksi näitä THLn ohjeistuksia. Tartuntatautiviranomaiset seuraavat epidemiatilanteen kehittymistä ja ohjeita päivitetään tarvittaessa.

Tärkeimmät ohjeet (lisätietoa linkissä):

• Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

• Mikäli lapsella todetaan koulu- tai päiväkotipäivän aikana infektio-oireita, tulee päiväkodista tai koulusta soittaa huoltajalle ja pyydetään noutamaan lapsi tai sovitaan vanhemman oppilaan kotiin siirtymisestä.

• Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos tai sisään mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi osallistua kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

• Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

• Infektio-oireinen lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita tai epäilys koronavirukselle altistumisesta. Oirearvion voi tehdä osoitteessa www.omaolo.fi tai soittamalla Kymsote neuvontanumeroon 116 117.

• Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on selkeästi parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

• Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana.

• Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata, jos heillä on samanlaiset oireet.

• Jos yksi perheenjäsen odottaa koronatestin tulosta, voivat muut perheenjäsenet käydä normaalisti töissä, päiväkodissa ja koulussa mikäli he ovat oireettomia.

• Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

• Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Lisätietoja asiasta löytyy THLn internetsivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/lapset-ja-koronavirus

Oireiden arvioinnissa ole tarvittaessa yhteydessä terveydenhuoltoon: www.omaolo.fi tai puhelinnumero 116 117.

Lisätietoja tarvittaessa myös:
Turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén
johanna.franzen@kouvola.fi

Sivun alkuun