Porukkatalo tuo yhteen kaikenikäiset

Kouvolan yhteisötila Proukkatalolla laulutuokio, jossa ryhmä naisia ja pari nuorehkoa miestä laulaa. Edessä lyhyttukkainen, mustaruskean kuivioituun paitaan sonnustautunut silmälasipäinen nainen "johtaa kuoroa".

Ikäihmisten yhteisötila muutti Hansasta kesällä Porukkataloon, jossa jo toimivat yhdistykset voivat tarjota yhteisiä aktiviteetteja kaikenikäisille. Porukkataloon vievää palveluliikennettä on lisätty ja sinne pääsee nyt viidellä palveluliikenteen linjalla.

Porukkatalon moottorina toimii Kouvolan Kipinä ry, jolla on kumppanuussopimus kaupungin kanssa. Yhteisötilan päivittäisestä toiminnasta vastaavan Kipinän toiminnanjohtaja Riina Pasi kertoo, että Pointin muutto Porukkatalolle vauhdittaa päivätoiminnan kehittämistä.

– Meillä on toimintaa kaikenikäisille eikä ikäihmisiä lokeroida vain omaan porukkaan. Suunnittelemme tapahtumia teemoittain, tarjoamme kulttuuria, terveysluentoja, liikuntaa ja muita aktiviteettia, hän kuvailee.

Hiljattain Kouvolan Kipinän yhteisötyön suunnittelijana aloittanut Sofia Spets lisää, että Porukkatalossa vierailevilla on mahdollisuus vaikuttaa itse ohjelmatarjontaan. Hän on ensimmäisten työviikkojen aikana saanut jo paljon ideoita, miten toimintaa voisi kehittää.

– Tavoitteena on saada tästä kävijöidensä näköinen paikka, jossa voi halutessaan harrastaa monenlaista ja myös viettää aikaa yhdessä kahvitellen ja jutellen, Spets kertoo.

Seuraavien kuukausien aikana Kipinästä otetaan yhteyksiä paikallisiin yhdistyksiin, jotka voisivat toimia ohjelman tuottajina. – Meillä toimii tässä talossa monta yhdistystä, joiden kanssa käymme keskusteluja. Muutkin kouvolalaiset yhdistykset ovat erittäin tervetulleita mukaan yhteisötilan toimintaan. Toivomme heiltä yhteydenottoja, Pasi toteaa.

Ihana henkilökunta ja viihtyisät tilat

Aktiivisesti ikäihmisten eri kokoontumispaikoissa käyvä kouvolalainen Oili Lahti on tutustunut Porukkatalon palveluihin. Hän kehuu paikkaa erittäin viihtyisäksi ja henkilökuntaa ystävälliseksi.

– Siellä on kauniisti esillä kukkia ja kiva tunnelma. Toivottavasti mahdollisimman monet löytävät myös tämän kohtaamispaikan, Lahti sanoo. Hän arvelee, että nyt tarvittaisiin lisää ohjelmatarjontaa ja tiedottamista, jotta Porukkatalon ovi kävisi tiuhempaan tahtiin myös aamupäivisin.

– Iltapäivällä käy paljon ihmisiä puoli kahden aikaan, kun siellä jaetaan koulujen hävikkiruokaa.

Parannuksia esteettömyyteen, palveluliikennettä lisätty

Kaupungin osallisuuskoordinaattori Anne Eriksson kertoo, että ikäihmisten kokoontumispaikan muutto Porukkataloon tuo parannuksia myös esteettömyyteen. Rakennukseen asennetaan sähköiset ulko- ja käytäväovien avaamisjärjestelmät ja toiseen kerrokseen tehdään inva-wc. Lisäksi pihan inva-paikkojen määrää voidaan lisätä tarpeen mukaan, sillä pysäköintitilaa on runsaasti.
– Oviremontti on juuri alkamassa ja toivottavasti inva-wc saadaan talven aikana, hän toteaa.

Porukkataloon vievää palveluliikennettä on lisätty ja sinne pääsee nyt viidellä palveluliikenteen linjalla. Ne pysähtyvät Porukkatalon pihalla yhteensä kymmenen kertaa päivässä. Palveluliikennettä on arkipäivisin, ei viikonloppuina. Lisäksi suunnitelmissa on ulkopenkkejä Savonkadun mäkeen levähtämistä varten sekä bussipysäkki Savonkadun risteyksen tuntumaan.

Eriksson toivoo, että myös ikäihmiset löytävät Porukkatalon ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Porukkatalossa yhteistyön hyötyjä ovat kasvava ohjelmatarjonta ja yhteisötilan pitkät aukioloajat.

  • Porukkatalo on auki ma-to klo 9–15 ja pe klo 9–14


Keskustassakin kokoontumispaikkoja

Kaupunki halusi säilyttää ikäihmisille kahvittelupaikan myös ydinkeskustassa.

  • Tiistaisin ja perjantaisin on mahdollista kokoontua kello 8.30–13.30 NuortenPaikassa osoitteessa Kouvolankatu 28.
  • Eduko-oppilaitos tarjoaa Kohoa Synergiakeskuksessa torstaiaamuisin kello 9–11 edullista kahvittelua sekä kevyitä terveyden ja kauneuden hyvinvointipalveluja opiskelijoiden tekemänä.
  • Lisäksi Kouvolan seurakunnalla on säännöllistä ohjelmaa ikääntyneille kesiviikkoisin Kouvolan keskustan alueella.

Teksti: Outi Myllymäki Kuvat: Marja Seppälä. Artikkeli on julkaistu ensimmäinen kerran viikolla 42 ilmestyneessä Kouvolan asukastiedotuslehdessä 2/2023. Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessa tiedotuslehden sähköisestä versiosta, joka löytyy Kouvolan kaupungin verkkosivulta kouvola.fi/julkaisut.

Sivun alkuun