Pidetään siti siistinä syksylläkin

Osallistu Siisti Sitiin syksylläkin! Poimi roskia, puuhaile pihalla tai kierrätä tavaraa. Liity muovintorjuntajoukkoihin. Myös syksyllä mukaan ilmoittautuneiden kesken arvotaan palkintoja.

Siisti Sitiin osallistui keväällä mukavasti porukkaa, kiitos kaikille osallistujille! Syksyllekin riittää siistimistyötä, vaikka putoavat lehdet peittävätkin kohta jo pientareita. Roskien keruun lisäksi ajankohtaisia ovat muun muassa puutarhatyöt ja rännien puhdistaminen. Ilmoita osallistumisestasi Siisti Siti -sivulla, arvomme taas roskapihtejä.

Puuhaa pihassa ja puutarhassa

Syksy tuo mukanaan puutarhatöitä, haravoimista riittää ja rännit kaipaavat puhdistusta. Piha kutsuu hyötyliikunnan pariin, kun hedelmät kypsyvät ja kesän pihakalusteita siirretään varastoon. Lämmin ja kuiva syyspäivä voi houkutella pitämään pihakirppistä.

Kuuma kesä vähensi paikoin satoa, mutta monelle kertyy silti yli oman tarpeen hedelmiä. Hyvän voi laittaa kiertoon vaikkapa tontin reunalle sijoitetulla laatikolla ja ”ota hedelmiä, ole hyvä!” -kehotuksella. Myös sosiaalisen median kirpputori-, roskalava- ja muissa ryhmissä voi tarjota ylimääräistä satoa myyntiin tai lahjaksi.

Moni vieraslaji saa alkunsa puutarhajätteestä

Syksyn pihatöistä syntyy puutarhajätettä. Muistathan, että lakikin kieltää puutarhajätteen kärräämisen metsään tai toisten maille. Väärään paikkaan hylätty puutarhajäte on monen sankan vieraslajiesiintymän alku.

Vieraslajien karsiminen ja oikeaoppinen hävittäminen on erittäin toivottavaa, mutta mm. jättipalsamia ei kannata juuri nyt nykiä maasta, koska siemenet lennähtävät pitkälle nykäisyn voimasta. Paras torjunta-aika on keväisin tai ennen siementen muodostumista.

Pussi taskuun kävelylenkille

Siisti Sitin alkuperäinen teema on roskien kerääminen ja se onkin ajankohtaista vuodenajasta riippumatta. Plogging eli roskajuoksu onkin ollut viimevuosien muoti-ilmiö. Kävelylenkille kannattaakin ottaa pieni roskapussi taskuun, jos mielii noukkia roskia matkan varrelta.

Korona-pandemian aikana teiden varsille ja parkkipaikoille on ilmestynyt paljon käytettyjä kasvomaskeja. Maskiroskien kerääminen on aikuisten hommaa – suojakäsineet kädessä – koska käytettyihin maskeihin liittyy tartuntariski.

Syyskuun 18. päivä vietetään Maailman siivouspäivää (World Cleanup Day). Myös tämän kampanjan sivuille voi ilmoittaa roskien keruusta.

Liity muovintorjuntajoukkoihin

Muoviroska on erityisen vaarallista eläimille ja vesistöön joutuessaan muovinkappaleet voivat kulkeutua meriin asti. Kalojen ruoaksi joutunut muovi kiertää myös takaisin lautasillemme.

Pohjois-Kymen Luonto ry kutsuu osallistumaan muovinkeräystalkoisiin Kuusankosken Rekolassa lauantaina 18.9. kello 12 alkaen. Talkoissa siivotaan Lassilanpellontien ja pyörätien välissä virtaavaa puroa, kokoontuminen keräyspaikalla. Talkoiden arvioitu kesto on 2 – 3 tuntia. Pukeudu säänmukaisesti, likaantumista kestäviin vaatteisiin. Työhanskat, roskapussit ym. välineet saa paikan päällä. Talkoolaisille on varattu myös juotavaa ja pientä evästä.

Lisätietoja tapahtumasta antaa Pauliina Klemola, pohjoiskymenluonto@gmail.com tai 044 917 6853. Tapahtuman Facebook-sivu: Muovintorjuntajoukot Kouvolassa | Facebook.

Muovintorjuntajoukot on Lidlin ja Suomen luonnonsuojeluliiton valtakunnallinen tempaus. Osallistua voi myös keräämällä roskia Siisti Sitin hengessä itsenäisesti tai oman porukan kanssa missä vain.

Ilmoita siivoustoimesi ja osallistu arvontaan!

Kerro Siisti Siti –sivun lomakkeella siistimistoimistasi 30.11.2021 mennessä ja olet mukana roskapihtien ja muiden palkintojen arvonnassa. Voit lisäksi osallistua arvontaan Facebookissa tai Instagramissa julkaisullasi, kun liität julkaisuusi tunnisteen #siistisiti.

Lisätietoja:
Martikainen Timo
Ympäristöasiantuntija
0206156755
timo.martikainen@kouvola.fi

kouvola.fi/siistisiti