Marita Toikka: Korkea äänestysprosentti on demokratian toteutumisen tae

Kouvolan kaupunginjohtaja kannustaa kuntalaisia käyttämään äänioikeuttaan aluevaaleissa.

– Meillä kaikilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa suoraan siihen, ketkä aluevaltuustossa sote-palveluistamme, myös erikoissairaanhoidosta, päättävät, Marita Toikka muistuttaa.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona 12. tammikuuta ja jatkuu 18. tammikuuta asti. Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka kannustaa kouvolalaisia aktiivisuuteen aluevaaleissa.
– Äänioikeutta kannattaa käyttää. Korkea äänestysprosentti on demokratian toteutumisen tae, Toikka toteaa.

Hän muistuttaa vaalien erityisyydestä: ne ovat osa kuntien historiassa merkittävää muutosta, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät vuoden 2023 alussa hyvinvointialueille eli valtion toiminnaksi.
– Muutoksen myötä meillä kaikilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa suoraan siihen, ketkä aluevaltuustossa sote-palveluistamme, myös erikoissairaanhoidosta, päättävät.
– Äänestysaktiivisuuden merkitystä korostaa myös se, että uudessa aluevaltuustossa ei enää ole kuntakohtaisia kiintiöitä, kuten nykyisessä Kymsote-kuntayhtymän yhtymävaltuustossa on. Palveluistamme päättävät jatkossa aluevaaleissa eniten ääniä saavat ehdokkaat.


Tulevan hyvinvointialueen budjetti
alustavien laskelmien mukaan noin 690 miljoonaa euroa

Maaliskuussa aloittava aluevaltuusto linjaa jo tänä vuonna merkittäviä kysymyksiä, kuten hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarviota ja palvelustrategiaa.

– Kannustan tutustumaan ehdokkaisiin ja heidän näkemyksiinsä, Toikka sanoo.

– Aluevaltuusto käyttää isoa valtaa: Esimerkiksi Kouvolan kaupungin tämänvuotinen, järjestyksessään viimeinen sote- ja pelastuspalveluiden budjetti on kooltaan noin 350 miljoonaa euroa. Koko Kymenlaakson tulevan hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvio taas on alustavien laskelmien mukaan noin 690 miljoonaa euroa.

– Kyse on kouvolalaisten ja kaikkien kymenlaaksolaisten kannalta ensiarvoisen tärkeistä palveluista.

Aluevaalitilaisuudet 12.1. ja 13.1. – verkosta löytyvät myös tallenteet

Kouvolassa annettiin keskiviikkona 12. tammikuuta, ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä, kaikkiaan 2567 ääntä.

Tietoa aluevaaleista ja hyvinvointialueista saa esimerkiksi seuraamalla Kouvolan kaupungin ja Kouvolan Sanomien järjestämiä striimattuja aluevaalitilaisuuksia, joissa kuullaan myös kouvolalaisten ehdokkaiden näkemyksiä alueuudistuksen teemoista.

Tilaisuuksista ensimmäinen pidettiin 12.1. Linkki tallenteeseen: https://www.youtube.com/watch?v=RfikkVtxym4

Toinen aluevaalitilaisuus järjestetään tänään torstaina 13. tammikuuta kello 18-19.30. Linkki verkkotapahtumaan: https://www.youtube.com/watch?v=LdN3-hW6PME

Vaali-infoa löydät myös kaupungin verkkosivuilta: kouvola.fi/vaalit

Sivun alkuun