Luonnon monimuotoisuusviikkoa vietetään 20.–24.2.2023

Kouvolan luonnon monimuotoisuusviikkoa vietetään Kouvolan eri alueilla viikolla 8 (20.–24.2.2023) teemalla hyvinvointia luonnosta ja luonnolle. Tutustu teemaviikon ohjelmaan.

Kouvolan luonnon monimuotoisuusviikkoa vietetään Kouvolan eri alueilla viikolla 8 (20.–24.2.2023) teemalla hyvinvointia luonnosta ja luonnolle. Tapahtumaviikon aikana kuullaan mielenkiintoisia luentoja villiyrteistä, vieraslajeista, niityistä, Ratamo-terveysmetsästä, luonnon monimuotoisesta puutarhasta ja marjapensaista.

Luonnon monimuotoisuusviikon tapahtumat järjestetään eri alueilla ja niihin voi osallistua paikan päällä. Osaa tapahtumista voi seurata etäyhteydellä, videot eivät jää talteen. Verkkolinkki kerrotaan myöhemmin tapahtumakohtaisten tiedotteiden yhteydessä.

Tapahtumat

Villiyrteistä voimaa
Maanantai 20.2.2023 klo 18.00–20.00 Myllykoski, Kamari yhteisötila

Osoite: Myllykosken keskusta, entinen poliisitalo, Paperitehtaantie 2, 46800 Myllykoski

Virpi Petäjämäki kertoo villiyrttien kasvatuksesta ja hyödyntämisestä ruokana sekä vieraslajien hävittämisestä ja pörriäisistä.

Kestävä kehitys on ympärivuotista
Tiistai 21.2.2023 Elimäen yhtenäiskoulun luentoauditorio

Osoite: Vanhamaantie 26, 47200 Elimäki

Kasviasiantuntija Anni Kiviniemi kertoo Kouvolaan perustetuista niityistä ja luonnonkasveista sekä uhanalaisista kasveista. Luennon jälkeen on mahdollisuus osallistua kävelylle lähimaastoon ”talventörröttäjiä” katsomaan. Tapahtuman tarkempi aikataulu tiedotetaan myöhemmin.


Terveyttä metsästä
Keskiviikko 22.2.2023 klo 18.00–20.00 Keskusta-alueen yhteisötila Pointti

Osoite: Hansakeskuksen 2. krs, Torikatu 3–5, 45100 Kouvola

Maisema-arkkitehti Emilia Hiltunen kertoo terveysmetsistä yleisesti ja sen jälkeen keskustellaan Kouvolan tulevasta Ratamo-terveysmetsästä.

Puutarha osana luontoa
Torstai 23.2.2023 klo 17.30–19.30 Kuusankoskitalon Kyöperilä-tila

Osoite: Kymenlaaksonkatu 1, 45700 Kuusankoski

Luennoitsijoina Maatiaisesta Maija Manninen ja Kouvolasta kasviasiantuntija Anni Kiviniemi.
Tilaisuudessa kerrotaan luonnonkasveista, kosteikoista, viljelylaatikoista ja Kouvolaan perustetuista niityistä.

Marjapensaista vitamiinit
Perjantai 24.2.2023 Valkeala

Kerrotaan marjapensaista some-kanavissa ja järjestetään kouluilla ja päiväkodeissa tapahtumia.

Teemaviikko on yksi Luonnon monimuotoisuus -hankkeen toimenpiteistä

Luonnon monimuotoisuusviikko on yksi Kouvolan kaupungin ja ympäristöministeriön rahoittaman Luonnon monimuotoisuus -hankkeen toimenpiteistä.

Hanke on osa ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelmaa. Hanke alkoi 1.1.2022 ja se päättyy 31.3.2023. Hankkeen alussa järjestettiin työpajoja, joissa asiantuntijat kertoivat, mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa. Hankkeen lopputuloksena syntyy aluetoimikuntien hankkeisiin toimintamalli, jossa kestävä kehitys on osana hanketoimintaa. Hanketta on toteutettu aluetoimikuntien ja yhteistyökumppaneiden toimesta asukkaiden kanssa Kouvolan eri alueilla.

Asukkailta kyseltiin alkuvuodesta 2022 ideoita luonnon monimuotoisuushankkeiksi, joita saatiin 21. Ideoiden mukaan toteutettiin Kouvolan aluetoimikuntien toimesta kesän aikana lavaviljelyä palvelutalojen, asumisyksiköiden ja vuoropäiväkotien kanssa. Samalla on asiantuntija neuvonut ja antanut tietoa lavaviljelystä ja sen ylläpidosta. Mehiläispesiä otettiin käyttöön ja niitä pääsi seuraamaan livestriimin kautta Myllykoskella.

Lisäksi on perustettu neljä niittyä, joiden yhteydessä on saatu tietoa luonnonkasvien siementen keruusta ja viljelystä sekä niityn perustamisesta ja hoidosta. Niittyjen yhteyteen on tulossa linnun- ja lepakonpönttöjä, hyönteishotelleja ja infokyltit. Linnunpönttöjä tehdään myös Vuohijärvellä ja lavaviljelyä on tulossa keskusta-alueelle ”Kaupunginpuutarha” -nimiseen puistoon. Luonnonvaraopiskelija on hoitanut haittalajikkeiden poistoa Jaalassa.

Valkealassa koululaiset istuttivat marjapensaita koulujen pihoille. Lisäksi marjapensaita istutettiin päiväkotien ja palvelutalojen pihoille. Ratamo-terveysmetsään tulee kaadetuista puista penkkejä, hyönteisaita, hyönteishotelli ym. Hankkeessa on mukana Kaakkois-Suomen ammattiopisto Edukon ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin opiskelijoita. Maahanmuuttajille järjestetään ruokojen käytön opastusta ja ruokotuotteiden tekoa ”Ruovikosta lentoon” -hankkeessa.

Tänä vuonna on tulossa kouluille luento luonnon monimuotoisuudesta. Valkealassa on käynnissä valokuvakilpailu, jonka aiheena on valkealalainen ympäristö, jossa korostuu kestävä kehitys, luonnon moninaisuus sekä viihtyisä asuinympäristö. 

Lue lisää Kestävä kaupunki – kestävä kehitys -hankkeesta Kouvolan kaupungin verkkosivuilta


Sivun alkuun