Kymenlaakson koronavirustilanne ei ole rauhoittunut – käyttöön uusia suosituksia

Kymsote pitää huolestuttavana uusien tartuntojen määrää, joka arvioista huolimatta ei näytä laskevan. Kymsote on esittänyt tänään alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä koko maakunnan alueelle uusia suosituksia. Yli 20 hengen yksityistilaisuuksien ja perhejuhlia ei tulisi järjestää. Peruskouluihin ja varhaiskasvatukseen työntekijöille annetaan suositus käyttää suojaimia.

suumaskeja

Kymenlaakson koronavirustilanne jatkuu Kouvolassa kiihtymisvaiheessa. Muu Kymenlaakso on perustasossa, mutta koko maakunnan osalta Kymsote pitää huolestuttavana uusien tartuntojen määrää, joka arvioista huolimatta ei näytä laskevan. Kymsote on esittänyt tänään alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä koko maakunnan alueelle uusia suosituksia.

Viime päivien tartunnoissa Kymenlaaksossa on useampia ryppäitä. Nämä ovat liittyneet yksityisiin tilaisuuksiin ja perhejuhliin, ulkomailta saatuihin tartuntoihin ja viime viikolla Kouvolassa todettuun juniorijääkiekkojoukkueen tartuntaketjuun.

Tartunnoista merkittävin osan on keski-ikäisellä aikuisväestöllä. Vaikka kouluissa ja päiväkodeissa on todettu useita altistumisia, niin näissä ei kuitenkaan ole todettu jatkotartuntoja.

– Merkittävin osa tartunnoista tapahtuu aikuisten välillä tai sitten aikuinen tartuttaa lapsen. Vaikuttaa olevan harvinaista, että lapset tartuttavat aikuisia tai toisiaan, toteaa Kymsoten infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen.

Uusia suosituksia koko maakuntaan

Merkittävä osa tartunnoista esiintyy edelleenkin Kouvolassa, mutta tartuntaryppäitä on nyt todettu myös muualla Kymenlaaksossa. Tästä johtuen Kymsote on päättänyt laajentaa ja antaa uusia suosituksia koko alueellaan.

Kymsoten uusimmat suositukset Kymenlaaksoon:

  • Yli 20 hengen yksityistilaisuuksien ja perhejuhlia ei tulisi järjestää.
  • Peruskouluihin ja varhaiskasvatukseen työntekijöille suositus käyttää suojaimia. Aiemmin annettu suositus toisen asteen oppilaitosten työntekijöille on myös edelleen voimassa.

Suositukset ovat tämän hetken päätöksen mukaan voimassa vuoden loppuun.

Suojautumissuosituksella pyritään sekä ehkäisemään joukkoaltistumisia päiväkodeissa ja kouluissa että turvaamaan mahdollisimman normaalin toiminnan jatkuminen.

– Maskin käyttö suojaa muita ympärillä olevia, ja sillä on merkitystä altistumisten minimoimisessa, sanoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Kymsote suosittaa kouluihin ja päiväkoteihin suu-nenäsuojusta, eli maskia, ensisijaisena vaihtoehtona ja erityisesti tilanteissa, joissa työntekijä ei voi pitää jatkuvassa toiminnassa turvaväliä muihin. Visiirin käyttö on myös mahdollinen, mikäli turvavälit on mahdollista pitää normaalissa toiminnassa. Visiirin käyttö voi olla perusteltua myös silloin, kun vuorovaikutus lasten ja nuorten kanssa vaatii esimerkiksi kasvojen ja ilmeiden näkemistä.

– Ymmärrämme hyvin, että suojainten käyttö koulujen ja päiväkotien arjessa ei ole ihan yksinkertaista. Siksi suosituksessamme huomioimme sekä maskin että visiirin käytön, jotta suojaimia olisi erilaisiin tilanteisiin, toteaa Mäntymaa.

– On kuitenkin parempi, että käytetään tilanteeseen sopivaa suojainta kuin että sitä ei käytettäisi lainkaan.

Voimassa ovat edelleen myös aiemmin annetut ohjeet, jotka löytyvät täältä: https://korona.kymsote.fi/kymenlaakson-tilanne-ja-suositukset/

Lisätietoja:

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
p. 020 633 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi

Sivun alkuun