Kuusankosken aktiivipuiston kehittämiseen kolme eri mallia

Nyt esiteltävissä suunnitelmissa painottuvat erilaiset asiat. Vaihtoehtoina ovat koko perheen aktiivipuisto, osin metsään rakennettu keidas ja unelmien urheilukeskus. Ohessa Kuusankosken urheilupuiston kehittämissuunnitelman kuvitusta. Kuva: Teemu Rantanen.

Kuusankosken aktiivipuiston suunnittelu etenee. Kesäkuussa tekniselle lautakunnalle sekä liikunta- ja kulttuurilautakunnalle esitellään kolme erilaista mallia siitä, miltä tuleva aktiivipuisto voisi näyttää.

– Esillä on nyt erilaisia vaihtoehtoja. Suunnittelu on tehty asukkaiden ja kaupungin eri toimialojen toiveiden sekä tavoitteiden pohjalta. Asukkaiden ja suunnittelijoiden ideat on laitettu tässä kartalle. Jatkossa tarkoitus on kehittää eri puolille Kouvolaa matalan kynnyksen kaikille avoimia aktiivipuistoja. Kuusankosken aktiivipuisto olisi näistä ensimmäinen, liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen kertoo.

Aktiivipuiston alue kattaa noin 100 hehtaaria. Siihen kuuluvat urheilupuiston lisäksi Kettumäki, Hirvimäki sekä Lassilanpelto.
Suunnittelussa on haluttu katsoa isoa kokonaisuutta, joka kattaa liikuntapaikkojen lisäksi esimerkiksi liikennejärjestelyt, rakennuskannan ja muun infran sekä paikat, jotka koetaan ympäristöarvoiltaan korvaamattomiksi.

Koko perheen paikasta
virkistyskeitaaseen luonnon helmassa

Nyt esiteltävässä suunnitelmassa Kuusankosken aktiivipuistoksi on esillä kolme vaihtoehtoista mallia:
· koko perheen aktiivipuisto, jonka ydintä ovat kaikille avoimet, ilmaiset liikuntapaikat
· luonnonläheinen virkistyskeidas, jossa tärkeintä olisi luontoon perustuva virkistyskäyttö
· monipuolinen urheilukeskus, jossa talouden näkökulma ei rajaisi vaihtoehtoja.

Ensimmäinen vaihtoehto, koko perheen aktiivipuisto, hahmottelee alueelle muun muassa kaikille avoimia liikuntapaikkoja, tekonurmen, ulkoilureitin, kuntoportaat ja kodan. Myös saavutettavuus paranisi, ja paikassa nähdään hyvä retkikohde lähialueen päiväkodeille ja koululle.

Toinen vaihtoehto, luonnonläheinen virkistyskeidas, nostaa keskiöön luonnon, metsiin sijoittuvat liikuntapaikat ja kustannustehokkuuden. Tässä vaihtoehdossa aktiivipuistossa olisi muun muassa metsäpuisto, kiipeilypaikka ja pieni laavu. Suunnitelmissa ovat mukana myös rentouttava terveysmetsä, metsäkuntosali, paikka alamäkipyöräilyyn sekä pitkät kuntoportaat.

Kolmas vaihtoehto, monipuolinen urheilukeskus, visioi, miten aluetta voisi kehittää, jos talous ei asettaisi mitään rajoituksia. Tässä suunnitelmassa paikkansa saisivat niin uusi uimahalli, suuret pallokentät, maauimala kuin lasten puuhapuistokin, tanssitaloa, tekojäätä, tenniskenttiä ja nuorten Superparkkia unohtamatta.

Se, millaiseksi Kouvolan ensimmäinen aktiivipuisto muotoutuu, jää nähtäväksi. Tehty suunnitelma antaa pohjaa keskusteluille ja tukea päätöksentekoon sekä tarkempaan suunnitteluun.

– Suunnitelman pohjalta voidaan lähteä keskustelemaan siitä, miten edetään ja missä aikataulussa. Se, miten ja millaisessa muodossa aktiivipuisto toteutuu, ratkaistaan poliittisessa päätöksenteossa. Mutta pitää olla päämääriä, tavoitteita ja visioita kehittää liikuntaympäristöä, liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen toteaa.

Eri mittakaavan aktiivipuistoja eri puolille Kouvolaa

Jatkossa erilaisia aktiivipuistoja on tarkoitus rakentaa eri puolille Kouvolaa.
Puistoja on kaavailtu jo ainakin Valkealaan ja eteläisessä Kouvolassa joko Myllykoskelle tai Inkeroisiin/Anjalaan.

– Emme monista samaa konseptia, vaan lähdemme suunnittelussa kunkin paikan tarjoamista mahdollisuuksista ja menemme alueen ehdoilla. Punainen lanka on kuitenkin se, että puistot ovat avoimia kaikille, kaavoitusarkkitehti Kaisa Niilo-Rämä sanoo.

Sivun alkuun