Kuntavaalien ennakkoäänestys käynnissä

Kouvolan Minä äänestän -kuntavaalikampanjan kuva, jossa mukana kouvolalaisia eri puolilta kaupunkia.

Kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä ja jatkuu 8.6.2021 asti. Kaikkiaan Kouvolassa on 15 kiinteää ennakkoäänestyspaikkaa sekä äänestysbussi, joka kiertää kaupungin reuna-alueilla 27.5.-6.6. kymmenen päivän ajan. Koronaturvallisuuden lisäämiseksi kuntalaiset voivat äänestää myös ulkona: sekä autosta käsin että kävellen. Ennakkoäänestys jakautuu kahdelle viikolle – äänestämällä ennakkoon vältät vaalipäivän ruuhkat.

Äänestämisessä on otettavahuomioon koronaturvallisuus. Mikäli tartuntatautilääkäri on määrännyt äänestäjän karanteeniin, on hänen äänestettävä ulkona – sisätiloissa äänestäminen on tällöin kielletty.

Kouvolassa on kaksi ulkoäänestyspaikkaa: drive-in –äänestys Jäähallin edustalla sekä walk-in-äänestyspaikka Kaupungintalon autohallissa. Huomiaa, että kaupungintalolla ei perinteisestä poiketen ole äänestyspaikkaa sisällä. Keskustan äänestyspaikka on Pääkirjasto.

Kotiäänestykseen on vaalilain mukaan oikeutettu, kun henkilön kyky liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, että hän ei pääse äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Kotiäänestys on mahdollista myös silloin, kun tartuntatautilääkäri on määrännyt henkilön karanteeniin. Kotiäänestykseen tulee ilmoittautua viimeistään 1.6.2021 klo 16 puhelinnumeroon 020 615 7191.

Ohjeet koronaturvalliseen äänestämiseen:

Kontaktien minimoimiseksi äänestyspaikalla on noudatettava turvaohjeita ja huomioitava turvavälit. Käytä myös maskia ja käsidesiä. Äänestäjiä suositellaan ottamaan äänestykseen mukaan oma kynä.

Ota mukaan äänestyspaikalle:

  • oma kynä
  • henkilöllisyystodistus
  • ilmoitus äänioikeudesta
  • maski

Äänestä ennakkoon ja vältä ruuhkat

Etenkin näin korona aikana tulee kiinnittää huomiota turvalliseen äänestämiseen. Ennakkoäänestys jakautuu kolmelle viikolle, joten äänestysaikaa on runsaasti.

Äänestämällä ennakkoon vältät varsinaisen äänestyspäivän (13.6.2021) ruuhkat. ”Perinteisesti äänestysmäärät ovat jakautuneet aika tasan ennakkoäänestyksen ja varsinaisen äänestyspäivän välillä”, kertoo keskusvaalilautakunnan sihteeri, kaupunginlakimies Pävi Sandås. ”Korona aikana toivotaan, että ihmiset kävisivät ahkerasti äänestämässä ennakkoon, jotta varsinaiseen vaalipäivään ei pakkaudu hurjasti ihmisiä – silloinhan voi äänestää vain oman alueen äänestyspaikassa”, hän muistuttaa.

Löydä itsellesi sopiva äänestyspaikka:

Ulkoäänestyspaikat ovat avoinna ennakkoäänestyksen ajan 26.5.-8.6. arkisin klo 10.00-18.00 ja viikonloppuisin klo 11.00-15.00.

DRIVE-IN-ÄÄNESTYS, Topinkuja 1
• koko äänestys tapahtuu auton ikkunasta käsin
• autossa saa olla vain yksi henkilö äänestyksen aikana
• jos autossa on useampia henkilöitä, tulee äänestäjän nousta autosta äänestämään vaalisalaisuuden säilyttämisen vuoksi tai muiden autossa olevien tulee nousta autosta
• erityisen tärkeää on, että ilmoitus äänioikeudesta on mukana – se nopeuttaa ja sujuvoittaa äänestystä merkittävästi
• koko Topinkuja on varattu äänestyskäyttöön, pysäköinti tänä aikana kielletty Topinkujalla


WALK-IN-ÄÄNESTYS, kaupungintalon autohalli, Torikatu 10

  • äänestäjät kulkevat autohallin toisesta päästä sisään ja toisesta ulos
  • myös autohallissa tulee pitää riittävät turvavälit

Kaikki ennakkoäänestyspaikat Kouvolassa:

Kouvolan pääkirjasto
Haanojan kirjasto
Kuusankoskitalo
Voikkaan entinen apteekki
Inkeroisten kirjasto
Myllykosken kirjasto
Valkealan kirjasto
Elimäen entinen kunnanvirasto
Korian kirjasto
Jaalan liike- ja toimitalo
Kauppakeskus Veturi
Kääpälän koulu
Lehdokin nuorisotalo
Äänestysbussi
Kaupungintalon pysäköintihalli (Walk-in-äänestys)
Kouvolan jäähalli (Lumon Areena) (Drive-in-äänestys)

Tarkemmat tiedot äänestyspaikkojen aukioloista löytyvät kaupungin nettisivuilta kouvola.fi/vaalit

Lisätiedot:
Keskusvaalilautakunnan sihteeri Päivi Sandås, puh. 020 615 8212, paivi.sandas(a)kouvola.fi

Sivun alkuun