Kouvolan varhaiskasvatuksessa tehdään suunnitelmallista ympäristökasvatustyötä: ”Kasvatamme ympäristöä arvostavia tulevaisuuden päättäjiä ja kuluttajia”

Kouvolan varhaiskasvatuksessa tehdään korkeatasoista ympäristökasvatusta, mikä on huomattu myös muualla Suomessa. Kouvolasta on haettu oppia muihin kuntiin.

– Ilmasto- ja ympäristökysymykset ovat globaali haaste jotka tarvitsevat huomiotamme ja ratkaisuja. Kasvatuksen tulee elää kiinni ajassa, mikä haastaa meidät kaikki kasvatustyötä tekevät. Ympäristökasvatuksen avulla lapset oppivat tärkeitä tulevaisuustaitoja. Kasvatamme työllämme ympäristöä arvostavia tulevaisuuden päättäjiä ja kuluttajia, kertoo ympäristökasvatusasiantuntija Marjo Pakkanen.

Ympäristökasvatuksen toimintakausikertomus 2018-2019 kertoo tehdystä laadukkaasta työstä. Kouvolassa on toteutettu valtakunnan julkisuutta saanut kaupunkiviljelypilotti, edistetty metsäeskaritoimintaa ja laadittu kuhunkin varhaiskasvatuksen yksikköön ympäristökasvatussuunnitelmat. Toimintakauden aikana kaupunkiin on saatu kolme uutta Vihreä lippu -päiväkotia.

Kouvolan tekemä laadukas ympäristökasvatustyö on huomattu myös muualla Suomessa. Kouvolaan on tehty useita opintovierailuja ja Kouvolan ympäristökasvatusasiantuntija Marjo Pakkanen on saanut kutsuja tulla kertomaan Kouvolan ympäristökasvatuksen mallista muualle Suomeen. Työ kiinnosti ja ihastutti myös Kouvolassa järjestetyillä Asuntomessuilla vierailleita kuntavieraita.

Arjen tekoja ja aktiivista kasvatustyötä

Ympäristökasvattajan lapsiryhmille pitämiin kierroksiin osallistui toimintakauden aikana 1440 lasta ja 309 aikuista. Perheille suunnatuissa tapahtumissa oli 250-300 osallistujaa.

– Tärkeämpää kuin erityiset kierrokset ja opetushetket on ympäristökysymysten sanoittaminen ja toteuttaminen varhaiskasvatuksen arjessa. Lapsille kerrotaan muun muassa jätteiden lajittelun ja veden- ja energiansäästön merkityksestä ja sitä toteutetaan myös käytännössä. Kasvatustyössä edetään aina toivon ja tekemisen, ei uhkakuvien kautta. On tärkeää, että varhaiskasvatuksessa sitoudutaan vahvistamaan lapsen luontosuhdetta ja opettamaan ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin yhteydestä, Pakkanen kertoo.
 
– Olen useita kertoja kuullut, kuinka kestävät toimintatavat ovat siirtyneet lasten kautta osaksi myös perheiden omaa arkea, mikä on erinomainen asia. Välillisesti kasvatamme lasten kautta kokonaisia perheitä, iloitsee Marjo Pakkanen.

Lisätietoja:
Marjo Pakkanen
ympäristökasvatusasiantuntija
p. 020 615 7056
marjo.pakkanen@kouvola.fi

Sivun alkuun